Vsesvitniy-den-zdorovoho-kharchuvannia

Всесвітній день здорового харчування

Що це за день?

Всесвітній день здорового харчування або Всесвітній день продовольства (World Food Day) відзначається щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу. Це міжнародна подія, що створена для порушення питань повʼязаних з доступністю повноцінного й здорового харчування й проблеми голоду у світі. дата обрана на честь заснування Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization) у 1945 році. Цей день відзначають численні організації по всьому світу, які займаються боротьбою з голодом і забезпеченням продовольчої безпеки, такі як Всесвітня продовольча програма (ВПП), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (International Fund for Agricultural Development).1

Харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. В організмі людини немає практично жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.

“Продукти харчування” – це зобов’язання щодо різноманітності, поживності, доступності та безпеки. Наші поля, ринки та столи повинні бути наповнені різноманітними поживними продуктами, які приносять користь кожному.

Мета проведення Всесвітнього дня здорового харчування: підвищити інформованість населення про необхідність правильної організації здорового харчування. Багато людей в силу різних причин нехтують здоровим харчуванням. А даремно… На сьогодні науково доведено зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних і деяких онкологічних, які є двома провідними причинами передчасної смертності в світі і в Україні.

Схожі події:
🥗 День здорового харчування
🥗 Всесвітній день смузі
🥗 Міжнародний день проти дієти
🥗 Всесвітній день голоду
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Статистичні дані

Мета Всесвітнього дня здорового харчування – привернути увагу громадськості до проблем харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40 відсотків з них безпосередньо пов’язані з харчуванням людини.

Статистика в світі

Дослідження незалежної наукової організації «Глобальний тягар хвороб» визначило харчові звички, які скорочують тривалість життя. Отже, найбільше люди в світі вмирають від:
надлишку солі – 3 мільйони смертей на рік;
недостатнього споживання цільнозернових продуктів – 3 мільйони смертей на рік;
дефіциту фруктів – 2 мільйони смертей на рік.
«Недоїдання» корисних продуктів – горіхів, насіння, овочів, клітковини і омега-3 жирних кислот, на які багаті морепродукти, – також є головним «вбивцею» людини.

Конфлікти та насильство залишаються основними причинами голоду. У 2023 році конфлікти були широко поширені, зачепивши майже половину тих, хто страждає від гострого голоду – близько 135 мільйонів людей у 20 країнах. Зміна клімату також непропорційно впливає на сільську бідноту, знижуючи врожайність, збільшуючи кількість шкідників і хвороб та змінюючи склад поживних речовин в основних сільськогосподарських культурах.1

Дрібні фермери виробляють близько третини світового продовольства, тоді як приблизно 600 мільйонів людей залежать від водних харчових систем як джерела засобів до існування. Продовольча нестабільність є більш поширеною серед жінок, ніж серед чоловіків у всьому світі, причому жінки на 1,3% частіше стикаються з помірною або гострою продовольчою нестабільністю.

  • Важливість кліматичних дій
    Обмеження глобального потепління до 1,5°C, а не 2°C, сприятиме збереженню водних ресурсів та зменшенню водного стресу, спричиненого кліматичними змінами. Водно-болотні угіддя, найбільш біологічно різноманітні екосистеми, зникають втричі швидше, ніж ліси: за останні 300 років їх було втрачено 85%.
  • Безпека харчових продуктів також є критично важливою проблемою: понад 600 мільйонів людей щорічно хворіють і 420 000 помирають через забруднену їжу. У 2022 році 2,5 мільярда дорослих мали надмірну вагу, в тому числі 890 мільйонів жили з ожирінням. Крім того, 37 мільйонів дітей віком до п’яти років мали надмірну вагу.
  • Проблема доступності здорового харчування
    Понад 2,8 мільярда людей у світі не можуть дозволити собі здорове харчування, яке має бути різноманітним, збалансованим і з помірним вмістом шкідливих продуктів. Близько 22,3% дітей у віці до п’яти років відстають у рості (занадто низькі для свого віку), а 6,8% – виснажені (занадто худі для свого зросту). Світ стикається зі зростаючим голодом, від якого страждають 733 мільйони людей через постійні погодні катаклізми, конфлікти, економічні спади, нерівність та пандемію.

Статистика в Україні

Дані досліджень, що були покликані з’ясувати зв’язок між їжею та ризиками смерті через захворювання органів серцево-судинної системи, показують сумні результати для України. Отже, наша країна посідає 1-ше місце за смертністю від серцево-судинних хвороб в Європі, а кожен четвертий летальний випадок спричинений нічим іншим, як шкідливими звичками в харчуванні. Основні страви українців – білий хліб, солодощі, сіль, смажені продукти, алкоголь. Проте корисні продукти, такі як цільнозернові продукти, фрукти, бобові, риба, в нашому раціоні зустрічаються вкрай рідко.

Основні принципи здорового харчування

Перше, що необхідно зробити, – вирішити харчуватися правильно. Для цього варто враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:

  1. Різноманітний, збалансований раціон. Розробіть меню таким чином, щоб в ньому були страви з м’яса і риби, морепродуктів, круп, зелені, овочів і фруктів.
  2. Відмова від фаст-фуду та рафінованих продуктів. Борошно, масло, цукор, кухонна сіль – все потрапляє під табу.
  3. 6 приймань їжі (основні і перекуси). Довгі перерви між їжею можуть стати причиною стресу для організму.
  4. Останнє приймання їжі – не пізніше ніж за 2 години до сну. Вночі травна система не повинна бути завантаженою, їй потрібен відпочинок.
  5. Магазинні соуси, підсилювачі смаку, консерванти та хімічні добавки необхідно замінити на сметану, йогурт, оливкову олію. Для поліпшення смакових якостей підійдуть спеції і трави.
  6. В приготуванні страв краще надавати перевагу запіканню, варінню, готуванню на пару. Під час смаження виділяються канцерогенні речовини, які негативно впливають на організм і здоров’я в цілому.

Будь-які зміни повинні бути поступовими. Не варто відразу відмовлятися від усього. Спочатку треба знизити кількість шкідливих продуктів та поступово переходити на здорове харчування.

Цікаві факти

  1. Паралельно зі Всесвітнім днем здорового харчування святкується Всесвітній день продовольства, присвячений темам голоду і здорового харчування, та Всесвітній день дій проти МакДональдз. Цього дня у багатьох країнах проводяться демонстрації та пікети проти мережі швидкого харчування «МакДональдз», оскільки вона використовує агресивну рекламу для залучення до шкідливих звичок в харчуванні.
  2. Здорове харчування позитивно впливає на стан шкіри, а присутність в раціоні великої кількості вуглеводів з високим глікемічним індексом, призводить до утворення прищів, вугрів та акне.
  3. Настрій також залежить від їжі. Правильне, збалансоване харчування робить людину веселою та життєрадісно, а достатня кількість фруктів та овочів в раціоні цілюще впливає на психічне здоров’я.
Підписуйтесь на Youtube канал DAY TODAY та дізнавайтесь цікаві факти про цікаві свята!

Як відзначати Всесвітній день здорового харчування (Всесвітній день продовольства)?

Долучайтеся до Всесвітнього дня продовольства за допомогою таких заходів, як дегустації їжі, кулінарні майстер-класи, музичні виступи, круглі столи або просто поширюючи інформацію. Використовуйте наші безкоштовні матеріали та дайте волю своїм творчим здібностям!

Право на харчування

Право на харчування – це юридично обов’язкове право людини, яке означає, що їжа повинна бути достатньою, наявною і доступною для всіх. Це право включає в себе

Право на харчування є юридично обов’язковим правом людини, яке означає, що їжа повинна бути достатньою, доступною та доступною для всіх. Це право закріплене в міжнародному праві статтею 11 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права 1966 року, який ратифікувала 171 країна. Щонайменше 45 країн визнали право на достатнє харчування у своїх конституціях.

Усі – від урядів і приватного сектору до фермерів, науковців, громадянського суспільства та окремих осіб – повинні працювати разом, щоб забезпечити всім людям доступ до різноманітних, поживних і безпечних продуктів харчування. Ми всі повинні відігравати певну роль у подоланні нерівності та бідності, робити більш здоровий вибір продуктів харчування, зменшувати харчові відходи та захищати навколишнє середовище.

В цей день проводиться просвітницька робота серед населення про здоровий спосіб життя. У ЗМІ та в інтернеті публікуються матеріали про те, як правильно скласти свій раціон і запобігти розвитку різних недуг. На телебаченні проводяться ток-шоу про правильне харчування і здорову їжу, транслюються медичні та наукові телепередачі на цю тему, влаштовуються кулінарні уроки з приготування корисних страв. Дієтологи, психологи і медики проводять безкоштовні лекції та консультації про здоров’я психічне та фізичне, дають цінні рекомендації та поради.

У кав’ярнях і ресторанах 16 жовтня відвідувачам пропонуються страви здорового харчування, які кожен може приготувати вдома самостійно – для цього в закладах громадського харчування кухарі дають незвичайні майстер-класи з дегустацією. Кожен гість може переконатися в тому, що здорова їжа – смачна, естетична, поживна і ситна. Всесвітній день здорового харчування руйнує стереотипи про правильний збалансований раціон та підвищує привабливість корисної їжі. 

Чому важливий цей день?

Всесвітній день здорового харчування покликаний ознайомити людей з важливістю правильної та корисної їжі для здоров’я, самопочуття та продовження життя. Здоровий спосіб харчування – це правильна робота усього організму, надходження всіх необхідних мікро- та макроелементів, корисних речовин, дотримання режиму і відмова від шкідливих продуктів. Такий раціон сприяє правильному функціонуванню травної системи, виключає дерматологічні захворювання, хвороби серця і судин, дозволяє поліпшити стан нігтів, волосся, шкіри, тощо.

Люди в усьому світі проявляють творчість і підвищують обізнаність про Всесвітній день продовольства. Від марафонів і маршів проти голоду до художніх виставок, культурних виступів, конкурсів і концертів – люди в майже в усьому світі об’єднуються у відповідь на глобальний заклик до дій.

Коли будемо відзначати Всесвітній день здорового харчування (Всесвітній день продовольства)?

РікДатаДень
202416 жовтняСереда
202516 жовтняЧетвер
202616 жовтняП’ятниця
202716 жовтняСубота
202816 жовтняПонеділок
  1. https://www.fao.org/world-food-day/en [] []
Copy link