Всесвітній день смузі

Всесвітній день смузі

Починаючи з 2015 року в багатьох країнах 3 жовтня відзначається Всесвітній день смузі (Global Smoothie Day).

Всесвітній день смузі – це день, присвячений визнанню поживних переваг смузі та заохоченню людей до включення цих смачних і корисних напоїв у свій раціон.

Схожі події:
🥦🥑🫑 День здорового харчування
🥦🥑🫑 Міжнародний день турботи про себе
🥦🥑🫑 Міжнародний день повільності (неквапливості)
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Походження Всесвітнього дня смузі

Всесвітній день смузі був заснований у 2015 році Реа Мехта (Rhea Mehta), молекулярним токсикологом і провідним експертом з питань здоров’я та добробуту з Канади. Після подолання проблем з травленням шляхом зміни раціону та способу життя, що включало регулярне вживання смузі, змішаних з цільнозерновими продуктами, Реа вирішила заснувати день, присвячений цьому поживному напою. Цей день покликаний підкреслити, що змішування цільних продуктів у смузі – це простий і приємний спосіб отримати необхідні поживні речовини.

Мета Всесвітнього дня смузі

Ініціатор цього свята – молекулярний токсиколог та консультант щодо здорового харчування Рей Мехта. Мета створення дня смузі – донести до людей, наскільки важливе здорове харчування. 

Що таке смузі?

Смузі – густий напій, у складі якого можуть знаходитися овочі, фрукти, ягоди, зелень, горіхи. Іноді додають соки, молоко, йогурти або лід. В результаті напій схожий на м’яке, смачне пюре. Він добре засвоюється організмом, тому що інгредієнти значно подрібнені. 

Смузі може замінити одне з приймань їжі, якщо людина хоче позбутися зайвої ваги. Напій низькокалорійний, тому людина, імовірно, незабаром відчує голод. У смузі можна додати горіхи й йогурт, щоб напій став більш ситним.

Історія смузі

Смузі в тому вигляді, в якому він відомий сьогодні, є американським винаходом, але концепція пюреподібних фруктових напоїв існує вже багато століть: середземноморські та східні культури здавна подавали пюреподібні фруктові напої до столу.

Концепція смузі вперше з’явилася в США приблизно в 1930-х роках, коли магазини здорового харчування на Західному узбережжі почали адаптувати бразильські рецепти пюреподібних фруктових напоїв. Винахід блендера та доступних домашніх холодильників у 1920-1930-х роках дозволив багатьом американським домогосподарствам насолоджуватися змішаними напоями вдома.

Уперше слово «смузі» було згадане приблизно у 30-х роках минулого століття, хоча на той час напій ще не був таким популярним. Але реклама та активні продажі зробили своє – після 60-х років 20 століття люди почали цікавитись здоровим харчуванням й звернули увагу на смузі.

Термін “смузі” популяризував у 1973 році Стівен Кунау, який відкрив магазин здорового харчування під назвою “Король смузі”.

Святкування Всесвітнього дня смузі

Щоб відсвяткувати Всесвітній день смузі, люди заохочуються готувати власні смузі або пробувати нові види в місцевих смузі-барах. Це день, коли можна експериментувати з різними інгредієнтами та ділитися улюбленими рецептами в соціальних мережах, використовуючи #GlobalSmoothieDay. Цей день – чудова нагода насолодитися смузі-вечіркою з друзями та дізнатися про користь цільних продуктів для здоров’я.

Інгредієнти та рецепти смузі

Більшість рецептів смузі передбачають використання фруктів, овочів, рослинного молока, насіння, корисних жирів, таких як кокосова олія або авокадо, і білків, таких як звичайний грецький йогурт. Для збалансованого смузі рекомендується, щоб лише 20% смузі складали фрукти, щоб уникнути високого вмісту цукру, а в якості рідкої основи не слід використовувати солодкі напої. Серед популярних рецептів смузі – “Полуниця з йогуртом”, “Чорниця з авокадо”, “Смузі з арахісовим маслом і желе” та “Корисний зелений смузі з капустою”.

Вплив смузі на організм

Смузі – це не лише смачний, але й веселий та легкий спосіб споживати фрукти та овочі, насичені поживними речовинами, необхідними для підтримання здоров’я організму. Вони пропонують варіант перекусу без почуття провини, поєднуючи корисні бактерії та кальцій з йогурту з клітковиною та вітамінами з фруктів. Додавання таких інгредієнтів, як чіа, насіння конопель, матча та рослинне молоко, підвищують поживну цінність смузі.

Всесвітній день смузі – це більше, ніж просто свято смачного напою, це свято здорового харчування та здорового способу життя6 це день підвищення обізнаності про здорові харчові звички та важливість включення в наш раціон продуктів, багатих на поживні речовини. Всесвітній день смузі – це ідеальний час, щоб змішати фрукти або овочі і підняти тост за здоров’я!

Щоб смузі був смачним й корисним

  • Додати насіння льону.
  • Використати багато фруктів та ягід. Вони зроблять напій густим.
  • У якості основи застосувати йогурт або рослинне молоко замість води.
  • Зробити смузі холодним, але не крижаним.
  • Додати горішків.

Коли будемо відзначати Всесвітній день смузі?

РікДатаДень
20243 жовтняЧетвер
20253 жовтняП’ятниця
20263 жовтняСубота
20273 жовтняНеділя
20283 жовтняВівторок
Copy link