Міжнародний день приматів

Міжнародний день приматів

Міжнародний день приматів (International Primate Day), що відзначається 1 вересня, – це щорічна подія, яка має на меті підвищити обізнаність про різні види приматів, що населяють нашу планету, а також на зусилля, спрямовані на захист цих неймовірних створінь.

Значення приматів

Ряд Примати – одна з найбільш багатих на види груп ссавців, поступаючись лише кажанам і гризунам. Понад 500 видів, включаючи лемурів, тарсієрів, мавп і людиноподібних мавп, належать до цього ряду. Примати зустрічаються в природних умовах у 90 країнах світу. Однак 2/3 всіх приматів мешкають лише в 4-х країнах: Бразилії, Мадагаскарі, Індонезії та Демократичній Республіці Конго . Ці країни вважаються пріоритетними територіями для збереження приматів.

Схожі події:
✔️ Всесвітній день мавп
✔️ День морської мавпи

Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Читайте нашу статтю: 10 цікавих фактів про мавп

цікаві факти про мавп

Загрози для приматів

Через діяльність людини примати зазнають дедалі більшого тиску. Тривожним фактом є те, що 103 з 107 видів лемурів знаходяться під загрозою зникнення. Тривожно, що майже третина з них занесена до Червоної книги як такі, що перебувають під загрозою зникнення, а це означає, що вони знаходяться лише за крок від вимирання.

Барбари макака

Ці примати, що мешкають у Марокко, Алжирі та Гібралтарі, живуть у кедрових та дубових лісах. Вони всеїдні з великими щоковими сумками, які можуть вмістити стільки ж їжі, скільки їхній шлунок.

Барбари макака

Золотоголовий левовий тамарин

Уродженці атлантичних тропічних лісів Бразилії, ці тамарини мають більші розміри у самок, ніж у самців. Вони мають довгі пальці і кисті рук, що дозволяє їм шукати здобич у крихітному просторі.

Золотоголовий левовий тамарин

Макак левохвостий

Родом з Південно-Західної Індії, це один з найменших і найбільш зникаючих видів макак. Вони мають унікальну систему комунікації, що містить до 17 вокалізацій.

Макак левохвостий

Кільцехвостий лемур

Ці лемури з Мадагаскару відомі своїми чорно-білими смугастими хвостами. Вони живуть зграями, і самки домінують у соціальній ієрархії.

Кільцехвостий лемур

Міжнародний день приматів нагадує про виклики, з якими стикаються наші родичі примати. Зі зростанням загроз, пов’язаних із втратою середовищ існування, полюванням і зміною клімату зрозтає потреба у їхньому захисті.

Читайте нашу статтю: Цікаві факти про лемурів

Цікаві факти про лемурів
Позначки:
Copy link