День стійкої гастрономії

День стійкої гастрономії

18 червня кожного року світ відзначає молоде, проте важливе свято – День стійкої гастрономії (Sustainable Gastronomy Day). Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй 21 грудня 2016 року.1

Що таке стала гастрономія?

Гастрономією часто називають мистецтво кулінарії, а також специфічний стиль приготування їжі з певного регіону. По суті, гастрономія пов’язана з місцевою їжею та кухнею. З іншого боку, сталий розвиток передбачає такі практики, як сільське господарство, рибальство та приготування їжі, які зберігають природні ресурси і гарантують, що ця діяльність може тривати без шкоди для довкілля та нашого здоров’я. Таким чином, стійка гастрономія означає створення та насолоду від кухні, яка враховує походження інгредієнтів, способи вирощування продуктів харчування, а також те, як вони потрапляють на наші ринки та на наші тарілки.

Як система ООН працює на користь сталої гастрономії

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) та Генеральна Асамблея ООН співпрацюють з державами-членами, іншими організаціями ООН, міжнародними та регіональними органами та громадянським суспільством для відзначення Дня сталої гастрономії. Ця співпраця спрямована на підвищення обізнаності громадськості про роль сталої гастрономії у сталому розвитку.

Ініціативи ЮНЕСКО:

  • Мережа креативних міст ЮНЕСКО: Започаткована у 2004 році, ця мережа обмінюється найкращими практиками та розвиває партнерства у семи креативних сферах, включаючи гастрономію. Станом на 2021 рік 36 міст були визначені як Креативні міста гастрономії.
  • Популяризація чистої енергії – заохочення місцевих ресторанів використовувати газ та електроенергію замість вугілля, використовувати природний газ замість вуглецю.
  • Кампанії з підвищення обізнаності громадськості. Використання телевізійних кулінарних каналів, гастрономічних шоу та кулінарних виставок для інформування громадськості та професіоналів харчової промисловості щодо сталої гастрономії.

Зусилля FAO:

  • Дієти зеленої культури – cприяння здоровому та сталому харчуванню, а також заохочення країн, які розробляють дієтичні рекомендації, до включення в них принципів сталого розвитку.
  • Освітні ресурси та кампанії – надання ресурсів, таких як кулінарні книги та ініціативи, зосереджені на сталому та здоровому харчуванні, навіть у такі складні часи, як пандемія COVID-19.

Зосередження уваги на ролі сталої гастрономії

21 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію A/RES/71/246, якою проголосила 18 червня Днем сталої гастрономії. Це рішення визнає гастрономію культурним вираженням, пов’язаним з природним і культурним розмаїттям світу. Після пандемії COVID-19 та на тлі потрійної планетарної кризи, пов’язаної з порушенням клімату, втратою природи та забрудненням, стійка гастрономія є більш важливою, ніж будь-коли. Вона підкреслює важливість вшанування сезонних інгредієнтів та виробників, збереження дикої природи та підтримки кулінарних традицій.

Схожі події:
🥘 Міжнародний день піци
🥘 Міжнародний день суші
🥘 Міжнародний день фалафель
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Мета Дня стійкої гастрономії

День стійкої гастрономії має за мету привернення уваги людства до вагомості стійкої гастрономії, наголошення на сприянні стійкої гастрономії сталому світовому розвитку шляхом покращення продовольчої безпеки, розквіту сільського господарства та виробництва, підвищення рівня харчування тощо.

Гастрономія є частиною самовираження культури кожного народу, де відбита його душа та природа.

Коли будемо відзначати День стійкої гастрономії?

РікДатаДень
202418 червняВівторок
202518 червняСереда
202618 червняЧетвер
202718 червняП’ятниця
202818 червняНеділя
  1. https://www.un.org/en/observances/sustainable-gastronomy-day []
Позначки:
Copy link