День народження картопляних чіпсів

День народження картопляних чипсів

24 серпня відзначають міжнародний День народження картопляних чипсів. Саме цього дня у 1853 році на світ з’явилася перша порція надзвичайно популярної сьогодні у цілому світі страви.

Сталося це завдяки обуренню одного темношкірого шеф-кухаря Джорджа Крума. До його ресторану, що знаходився у місті Саратога-Спрінгз штату Нью-Йорк, зайшов відомий на той час залізничний магнат та один із найуспішніших підприємців ХІХ ст. Корнеліус Вандербільт та поскаржився на недостатньо тонко нарізану картоплю. Крум, образившись на таку реакцію магната, зробив шматки настільки тонкими, що ті були схожими на папір. На превеликий подив кухаря, страва дуже сподобалась Вандербільту. Відтоді, чипси, що спочатку називалися «саратогські лусочки», почали готувати у ресторані постійно. Достеменно невідомо, чи має ця легенда історичне підтвердження, однак американці володіють правами на назву «чипси».

Вперше у якості фаст-фуду чипси на вулиці почав продавати клівлендський торговець Вільям Теппенден у 1890 році, загортаючи їх у паперові пакети. А у 1926 році виробники чипсів постачали їх у упаковках із вощеного паперу, що сприяло довшому зберіганню та перевезенню на великі відстані.

Під час Другої світової війни виробництво чипсів було призупинено через їх, начебто, несуттєвість. Але військова виробнича рада змушена була скасувати таке рішення через численні протести виробників. Завдяки цим протестам чипси почали продаватися навіть краще, ніж до війни.

Позначки: