З нагоди Дня гарбуза ми підготували для вас добірку рецептів гарбузових страв без цукру й без глютену. Гарбузові подарунки – рецепти з гарбуза, що підійдуть для усіх! Відкрийте для себе нові смаки з цим дарунком осені. Корисні й смачні страви, легко приготувати та збагатити корисностями та урізноманітнити меню.
Рецепти страв із гарбуза прості й доступні, готуйте і насолоджуйтесь осінніми смаками, кольорами та ароматами.
Гарбузово-горіхове печиво
Інгредієнти:
- гарбузове пюре 250 г
- мигдалеве борошно 120 г
- яйце 1 шт
- подрібнені горіхи (волоські, мигдаль або фундук) 60 г
- кокосова олія (розтоплена) 30 мл
- кориця 1 ч л
- мускатний горіх 1/4 ч л
- імбир (сухий мелений) 1/4 ч л
- підсолоджувач за смаком
- ванілін на смак
- сода або розпушувач 1/2 ч л
- дрібка солі
Приготування:
- Попередньо запекти в духовці до м’якості, потім подрібнити гарбуз блендером.
- Розігріти духовку до 180°C і застелити деко пергаментом.
- Змішати гарбузове пюре, кокосову олію, яйце і підсолоджувач, ванілін.
- Окремо змішати мигдалеве борошно, подрібнені горіхи, корицю, мускатний горіх, імбир, соду та сіль.
- Об’єднати сухі та рідкі інгредієнти, добре перемішуючи до однорідності.
- Сформувати печиво руками або ложкою і викласти на деко.
- Випікати близько 15-20 хв, поки печиво не стане золотистим і трохи хрустким по краях.
Оладки з гарбуза
Інгредієнти:
- запечений гарбуз – 250 г
- яйце 1 шт
- борошно кукурудзяне 4 ст л
- розпушувач 1/2 ч л
- кефір або ряжанка 100 мл
- підсолоджувач за смаком
- кориця і мускатний горіх за смаком
- олія, для змащування сковороди
Приготування:
- Шматочки запеченого гарбуза покласти в чашу блендера, додати яйце і збити масу до однорідності.
- Додати борошно з розпушувачем, спеції і кефір (підсолоджувач за бажанням).
- Перемішати, повинно вийти густе тісто.
- На змащену олією сковороду, ложкою викладати тісто, формуючи оладки.
- Смажити під кришкою по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Подавати з натуральним йогуртом.
Гарбузовий суп-пюре
Інгредієнти:
- гарбуз 500 г
- картопля за бажанням (1-2шт)
- морква 1 шт
- цибуля 1 шт
- вершки 150 мл
- спеції (паприка, мускатний горіх, імбир, чорний і червоний перець) – за смаком
- сіль за смаком
- вершкове масло за смаком
- олія 1 ст л
- насіння гарбуза для прикраси
Приготування:
- Гарбуз нарізати великими кубиками.
- Моркву і цибулю – великими кільцями.
- Тушкувати гарбуз, цибулю і моркву на сковороді в олії.
- Якщо використовуєте картоплю, відварити її в невеликій кількості води.
- У киплячу воду (кількість залежить від бажаної густоти супу) перемістити тушковані овочі або додати їх в каструлю з картоплею.
- Подрібнити в пюре за допомогою блендера, додати вершки і спеції за смаком, варити ще 5 хв.
- При подачі, за бажанням додати вершкове масло, гарбузове насіння, інші насіння або зелень.
Гарбуз в духовці
Інгредієнти:
- гарбуз 1 кг
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
- коріандр (мелений) за смаком
- інші спеції за смаком
- оливкова олія 2-3 ст л
Приготування:
- Гарбуз помити і насухо витерти.
- Нарізати скибочками з шкіркою.
- Щедро посолити.
- Додати спеції і полити оливковою олією.
- Перемішати, щоб рівномірно розподілити спеції і олію по скибочкам.
- Викласти скибочки гарбуза на пергамент.
- Поставити в духовку 190°С на 40-45 хв.
Гарбузовий пиріг
Інгредієнти:
- гарбуз 300 г
- яйце 1 шт
- сир 200 г
- мигдалеве борошно 2 ст л
- вівсяне або рисове борошно 2 ст л
- кефір 120 мл
- підсолоджувач за смаком
- кориця, ванілін за смаком
- яблуко/горіхи за бажанням
Приготування:
- Гарбуз очистити і нарізати довільно.
- Запекти в духовці або мікрохвильовій печі до м’якості.
- Потім зробити з запеченоїго гарбуза пюре блендером.
- З’єднати сир, яйце, кефір, підсолоджувач і спеції – перемішати блендером до однорідності.
- Додати гарбузове пюре і мигдалеве борошно, потім рисове (вівсяне), ще раз перемішати блендером.
- За бажанням можна додати в тісто яблуко (наріжте невеликими кубиками) або подрібнені горіхи. Перемішати.
- Тісто викласти в форму для випічки.
- Випікати 35-40 хв в духовці 170-175°С.
Сирно-гарбузові кекси
Інгредієнти:
- гарбуз запечений 200 г (близько 250 г сирого очищеного)
- сиру кисломолочного 200 г
- яйце 2 шт
- кефір 100 мл
- безглютенове борошно (кукурудзяне, рисове) 100г
- розпушувач 1 ч л
- цедра апельсина або лимона 1 ст л
- цукрозамінник за смаком
- кориця, ванілін за смаком
Приготування:
- Гарбуз очистити, нарізати кубиками і поставити в духовку або мікрохвильовку до готовності.
- Потім зробити з печеного гарбуза пюре блендером.
- У мисці змішати яйця, сир, підсолоджувач. Додати борошно з розпушувачем.
- Перемішати масу до однорідності (або перебити масу блендером).
- Додати пюре гарбуза, цедру лимона, корицю та інші прянощі, перемішати.
- Вийде тісто консистенції густої сметани.
- Наповнити тістом формочки, заповнюючи їх майже до країв.
- Випікати кекси в духовці 20-35 хв, при 170°С.
Цукати з гарбуза
Цукати можна додавати у випічку та інші страви або їсти просто так.
Інгредієнти:
- гарбуз 450 г
- вода 300 г
- лимон 1 шт
- кориця 1 шт
- підсолоджувач 1-2 ч л
Приготування:
- Гарбуз очистити і нарізати кубиками або тонкими скибочками 1 см.
- Залити водою, додати підсолоджувач, корицю і цедру від лимона — проварити 10 хв.
- Перекласти цукати з сиропом в миску і залишити на ніч.
- Викласти шматочки гарбуза на піддон сушарки на 4-6 ч. Можна сушити на пергаменті в прочиненій духовці 100°С 2-3 год. Розкладати на відстані один від одного.
- Готові цукати можна посипати пудрою з ерітроллу.
🎃 Смачного!
Читайте також: Цікаві факти про гарбуз
Більше смачних та корисних рецептів дивіться на телеграм-каналі LOW CARB ZONE
Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.