Всесвітній день какао та шоколаду
1 жовтня у світі відзначають Всесвітній день какао та шоколаду (World Cocoa and Chocolate Day). Основна ідея цієї події — оцінити працю дрібних фермерів-какаовиробників, підвищити обізнаність споживачів щодо походження шоколаду та умов виробництва.
Мета свята Всесвітній день какао та шоколаду — поглибити взаємозв’язки між різними учасниками шоколадної галузі: фермери, переробники, торгівля, споживачі.
Схожі події:
🍫 День білого шоколаду
🍫 Міжнародний день шоколаду
🍫 День молочного шоколаду
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.
Календар свят в Телеграмі
Нас вже більше 39000! 🤩
Щодня, з самого ранку, отримуйте список свят на цей день у телеграм-каналі Календар свят.
Всесвітній день какао та шоколаду в історії
У деяких матеріалах згадується, що Міжнародна організація какао (International Cocoa Organisation, ICCO) заснувала Всесвітній день какао та шоколаду, однак нам не вдалося підтвердити жодного надійного джерела, яке б однозначно вказувало, хто саме заснував цю подію.
Вперше плоди шоколадного дерева почали вживати в їжу у Південній Америці, близько три з половиною тисячоліть тому. Тоді його називали «їжею богів». Ацтеки та майя споживали не лише самі боби, але також і м’якоть плоду. Її подрібнювали та залишали у теплі, чекаючи бродіння. Тоді пили цю «гірку воду», що на їх мовою звучало як «чоколатль».
До Європи цей напій, а також власне какао-боби потрапили в XVI столітті, після відкриття Америки Колумбом. З Іспанії смаколик поширився континентом.
Читайте також: Цікаві факти про шоколад
Як відзначають цей день?
Святкуючи цей день, кожна країна має можливість продемонструвати найкращі вироби з шоколаду та какао-бобів. Професійні пекарі представляють широкий асортимент тістечок, тортів та делікатесів. У різних містах проводять виставкові ярмарки, де можна придбати найсмачніші шоколадні смаколики.
Свято підкреслює трансформацію какао від зерна до плитки шоколаду: збір, ферментація, сушка, обжарка, подрібнення, з’єднання з іншими компонентами. Акцент робиться на справедливій торгівлі, умовах фермерської праці, сталому сільському господарстві, збереженні біорізноманіття.
У такий день шоколадні та какао бренди, фермери або тематичні туристичні мережі можуть організовувати дегустації, екскурсії, інформаційні кампанії про походження шоколаду.
Читайте нашу статтю: Хай все буде в шоколаді: рецепти
Цікаві факти про какао
- Какао-дерева ростуть між 20 градусами південної та північної широти.
- Дерева можуть рости до 200 років, але збирати з них боби можливо лише 25 років – решту часу вони дають неякісні плоди.
- Какао-боби застосовувалися ацтеками в якості платіжного засобу.
- Найбільшими виробниками какао є країни Африки та Азії.
Коли будемо відзначати Всесвітній день какао та шоколаду?
| Рік | Дата | День |
|---|---|---|
| 2025 | 1 жовтня | Середа |
| 2026 | 1 жовтня | Четвер |
| 2027 | 1 жовтня | П’ятниця |
| 2028 | 1 жовтня | Неділя |
| 2029 | 1 жовтня | Понеділок |
Читайте нашу статтю: Шоколадно-кавові факти
