Всесвітній день хліба
З ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів і кондитерів у 2006 році календарі багатьох країн світу збагатились ще на одну визначну подію – Всесвітній день хліба (World Bread Day). Відтоді її відзначають щорічно 16 жовтня, адже ця дата присвячена ще двом важливим заходам: у 1945 р. ООН створила Продовольчу і сільськогосподарську організацію (ФАО), а з 1979 р. відзначається Всесвітній день продовольства. ФАО займається вирішенням проблем голоду та розвитком світового сільського господарства.
Схожі події:
🍞 Міжнародний день млинця
🍞 Всесвітній день макаронів
🍞 Всесвітній день безпеки харчових продуктів
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.
Хліб в історії людства
Борошняний виріб, який багато народів світу вважають головною їжею, має довгу історію. Понад 5 тис. р. тому перша хлібина не була схожа на сучасну, стародавні єгиптяни готували її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше почали випікати на гарячому камінні хлібні паляниці із грубо змеленого зерна. Вже в III тисячолітті до н. е. випікали 3 десятки сортів хліба. До європейських народів рецепт приготування борошняного продукту потрапив із Греції та Римської імперії.
Цікаві факти про хліб
- До появи дерев’яних тарілок їжу викладали на шматки хліба. Багатії «хлібними тарілками» годували худобу або віддавали жебракам.
- У давнину біла випічка була доступна вищим прошаркам суспільства, у раціоні бідних зустрічався тільки сірий та чорний хліб.
- У січні 1996 р. мексиканські пекарі спекли борошняного рекордсмена, довжина якого була 9,2 км.
- Найшвидше випекли булочку в США. Її спекли за 8 хв 13 сек.
- До Книги рекордів Гіннеса потрапив український коровай діаметром у 1,6 м, вагою 1,5 ц та висотою 65 см.
Коли будемо відзначати Всесвітній день хліба?
Рік | Дата | День |
---|---|---|
2025 | 16 жовтня | Четвер |
2026 | 16 жовтня | П’ятниця |
2027 | 16 жовтня | Субота |
2028 | 16 жовтня | Понеділок |
2029 | 16 жовтня | Вівторок |
Читайте нашу статтю: Цікаві факти та міфи про глютен