Міжнародний день млинця

Міжнародний день млинця

Що це за свято?

Міжнародний день млинця (International Pancake Day), або Масляний вівторок (Shrove Tuesday) – особливий день, який відзначають в багатьох країнах світу. Особливо популярним він є у Великобританії, Канаді, США, Австралії, Ірландії, Франції, Іспанії, Італії та Бразилії. Кожна країна має свої особливі традиції святкування цього дня, але всіх об’єднує головне кулінарне дійство — приготування млинців на пательні та смакування ними. Випадає це свято завжди на вівторок, в залежності від року — в лютому або в березні. Цей вівторок передує початку 40-денного Великоднього посту. Святкування Масляного вівторка припадає рівно за 47 днів до Великодньої неділі.

У 2025 році Міжнародний день млинця припадає на 4 березня
🥞 День американських млинців
🥞 День оладок
🥞 День кленового сиропу

Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Як виникла ідея святкування Міжнародного дня млинця?

Млинці люблять всі — одне лише нагадування про їхній смак та аромат викликає апетит. Це втілення смачної, звичної домашньої їжі. Млинці популярні в усьому світі під різними назвами, вони бувають різного розміру, з різними соусами та смаками. Але незалежно від того, як їх називають, за своєю суттю – це плаский коржик з рідкого тіста, приготований на гарячій пательні.

Читайте нашу статтю: Дієтичні млинці

дієтичні млинці - рецепт

Млинець має дуже давню історію. Це була найперша страва, яку люди навчилися готувати із злакових рослин. Ще в часи неоліту, без печей і пателень, наші далекі пращури випікали на розпеченому камінні щось схоже на млинці. На це вказують дослідження кам’яних жорен віком 30 тисяч років, які використовувалися для виготовлення борошна.


Деякі дослідники вважають батьківщиною млинців у їх сучасному розумінні Давній Єгипет. Коржики з прісного тіста, аналог млинців, там випікали 5 тисяч років тому. Фрески з зображенням цього процесу археологи знаходили у гробницях фараонів. 

Давні греки та римляни готували млинці на оливковій олії з пшеничного борошна, яєць, молока та вина. Оскільки цукру як продукту ще не існувало, для підсолодження додавали мед, а для пікантності — перець. Млинцями торгували в якості вуличної їжі, а давньогрецькі поети навіть присвячували їм свої вірші.

Середньовічна Європа

В середньовічній Європі вже було чимало різновидів млинців. Їх готували з різного борошна, додавали різноманітні прянощі, навіть трояндову воду, інколи алкоголь — вино чи пиво. В ті часи існували цікаві метафори для різних інгредієнтів млинців.

Яйце символізувало жіноче начало, а борошно — чоловіче. Об’єднання цих продуктів означало родючість та відродження. Молоко символізувало дітей, які з’являються від цього союзу та поєднують всі інгредієнти між собою, немов справжню родину.

Млинці з медом завжди подавали на весіллях молодятам — вважалося, що від цього в них буде більше шансів народити сина.

Млинцям приписували чудодійні властивості — прикріплений до вхідних дверей млинець мав оберігати господарів будинку від хвороб.

У Франції в 1500-х роках млинці використовували для перев’язки ран замість бинтів – вони обходилися дешевше, до того ж були непоганим абсорбентом. Вільям Шекспір згадує млинці в кількох комедійних п’єсах, що вказує на справжню популярність страви в епоху Відродження.

Згодом млинці стали використовувати ще й як косметичний засіб. В 1700-х роках європейські багатії накладали їх ще теплими на обличчя – молоко та масло в складі млинця мали сприяти пом’якшенню й омолодженню шкіри.

Як і багато інших святкових днів, День млинця бере початок ще з часів язичництва. Тоді це було свято настання весни, а зарум’янені, теплі млинці круглої форми символізували Сонце. Вважалося, що поїдаючи млинці, людина отримує від нього силу, світло й тепло.

Християнські традиції

Після утвердження християнства свято адаптувалося до нових умов та стало відзначатися в останній вівторок перед Великоднім постом. В християнській релігії це день покаяння, а від язичницьких звичаїв в ньому лишилася  традиція бенкетів та веселощів.

До настання посту християнам належало позбавитися від усіх скоромних наїдків. Але викидати дорогі продукти ніхто б не став, тому за традицією в останній понеділок перед постом готували та їли м’ясні страви, а вівторок присвятили млинцям. Саме вони дозволяли використати наявні припаси молока, вершкового масла, яєць і одразу з’їсти все скоромне. До того ж це була остання можливість побалувати себе смачненьким перед 40-денним періодом очищення. 

Перегони з млинцями

Віряни на час посту відмовляються також і від розваг, таких як танці чи ігри. Тому Масляний вівторок був останнім днем дозволених веселощів. Мабуть, саме тому в XV столітті одна англійська господиня започаткувала традицію веселих змагань — забігів з млинцями.

Вона саме готувала млинці, коли раптом церковні дзвони почали кликати до сповіді та покаяння. Щоб не зіпсувати млинець і не запізнитися до церкви, вона вирушила туди з гарячою пательнею в руках. Легендою є ця історія чи правдивим фактом, але відтоді кумедні забіги жінок з млинцями на пательнях відбуваються щорічно.

Найвідоміші з них проходять в місті Олні в центральній Англії. Дистанція складає 400 метрів, до того ж млинець слід якомога більше разів перевернути, підкинувши його на бігу. Перемагає та господиня, яка зробить це найвправніше.

На відміну від європейських англомовних країн, де цей день називається Днем млинця (Pancake Day) або Масляним вівторком (Shrove Tuesday), в США та Франції прижилася інша назва – Жирний вівторок (відповідно Fat Tuesday і Mardi Gras), а в іспаномовних країнах Масляний вівторок є останнім днем Карнавалу.

Міжнародний день млинця в історії

  • 1445
    В англійському місті Олні вперше відбулися перегони з млинцями на пательнях.
  • 1931
    В Сполучених Штатах Америки в продажу з’явилася перша готова суха суміш для млинців.
  • 1950
    Змагання з «млинцевих» забігів у Масляний вівторок стали міжнародними.
  • 1994
    В англійському місті Рочдейл приготували найбільший у світі млинець. Він мав 15-метрову окружність і важив 3 тони. На приготування цього гігантського млинця пішло 2 години.
  • 2013
    Американський ресторатор Росс Маккерді приготував за одну годину 1092 млинця, встановивши своєрідний рекорд.
  • 2014
    Найдорожчі з відомих млинців стали подавати в ресторані Манчестера Opus Radisson Blu Edwardian Hotel. Порція млинців коштує більше тисячі доларів через дорогі інгредієнти, які входять до страви – чорна ікра, трюфелі, омари та інші делікатеси.

Часті Питання та відповіді про Міжнародний день млинця

Чому дата Міжнародного дня млинця кожного року змінюється?

Масляний вівторок припадає на період з 2 лютого по 9 березня, в залежності від дати Великодня, яка не є постійною.

Які різновиди млинців найвідоміші в світі?

Найвідомішими у світі млинцями є французький креп, американський панкейк, індійська доса, китайський бінг, нідерландський паннекокен, японський окономіякі. 

Скільки калорій містять млинці?

В 100 грамах цієї страви без начинки міститься приблизно 233 кілокалорії, якщо млинець зі сметаною – в ньому 311 кілокалорій, млинець з медом має 350 кілокалорій.

Чим панкейк відрізняється від звичайного млинця?

Панкейки готуються виключно на молоці, в їх складі використовується розпушувач. За смаком панкейки нагадують бісквіт, вони пухкі та пружні. Подають їх з кленовим сиропом, медом, шоколадним соусом та ягодами.

Які особливості є в українських млинців?

Традиційні українські млинці називаються налисниками. Їх готують тонкими та подають з різними начинками, солодкими чи сирними або м’ясними чи грибними.

Як святкувати Міжнародний день млинця?

Кожна країна в цей день має свої особливі традиції. Наприклад, в Данії крім пригощання солодкою випічкою існував цікавий звичай, коли діжку били дерев’яними палицями. В давнину таким чином з діжки виганяли кішку, і це символізувало вигнання злих духів. Зараз кішок ніхто не чіпає, а діжку замінили картонні коробки з ласощами. 

В Литві люди одягають костюми, схожі на гелловінські, розважаються й веселяться протягом всього дня. В День млинця литовці за традицією мають поїсти 12 разів.

Жителі Канади додають до панкейків несподівані сюрпризи – наприклад, запікають всередині монетку, ґудзик чи кільце. Кожен з цих предметів має своє значення і провіщує тому, кому дістанеться такий сюрприз, певні зміни в житті.

В Англії крім поїдання млинців та веселих змагань в цей день існує ще й традиція матчів з народного футболу, які збирають величезну кількість учасників.

В Україні святом млинців зазвичай є Масляна, яка не збігається в часі з Масляним вівторком. Але нічого не заважає всім охочим відсвяткувати ще й Міжнародний день млинця. Тим більше, що для цього не треба багато часу та зусиль – достатньо набору простих продуктів, пательні та бажання, і невдовзі гірка запашних, рум’яних, сонячних млинців на тарілці порадує всю родину.

Чому ми любимо цей день? 

Неможливо не любити млинці, адже ця страва передбачає безліч варіацій на будь-який смак. Солодкі чи солоні, з начинкою чи сметаною – численні рецепти млинців люб’язно надають нам кулінарні книги та інтернет. Дієтичні варіанти приготування млинців у нашій добірці рецептів.

Ця страва не просто універсальна, а ще й легка в приготуванні. При цьому, до крамниці йти не треба – напевне, все необхідне для млинців знайдеться на домашніх полицях та в холодильнику.

Млинці — це швидкий та ситний перекус, який зручно взяти на роботу, в подорож чи дати дитині в школу. Млинець з шоколадною пастою додасть сил та відновить працездатність  як дорослого, так і дитини. Зараз є можливість готувати навіть безглютенові млинці у випадку алергії на пшеничний білок.

Млинці — це така страва, яка майже у всіх викликає спогади про дитинство, коли їх з любов’ю готували нам мами та бабусі. Смак тих млинців назавжди залишається в пам’яті, і навіть найновіші та найвишуканіші ресторанні рецепти не зрівняються з ними. 

Зрештою, Міжнародний день млинця — оптимістичне, веселе свято, яке до того ж настає напередодні весни. Воно не обтяжує нас зайвими труднощами чи проблемами, а вимагає лише доброго настрою, гарного апетиту та дружньої компанії. 

Коли будемо святкувати Міжнародний день млинця?

РікДатаДень тижня
20254 березняВівторок
202617 лютогоВівторок
20279 лютогоВівторок
202829 лютогоВівторок
202913 лютогоВівторок

Перевірено редакцією DAY TODAY

Copy link