
Всесвітній день макаронів
Що це за день?
Макарони — улюблена їжа і дорослих, і дітей практично в усіх куточках світу. В більшості країн різні види макаронних виробів об’єднані однією назвою — паста, що в перекладі з італійської означає тісто. Макарони є складовою частиною багатьох кулінарних рецептів. Це чудовий гарнір до м’яса, риби та овочів. А якщо поєднати пасту з соусом, вона стає повноцінною стравою. Якісні макарони виготовляють з пшениці твердих сортів, тому їх можуть включати до свого меню навіть прихильники здорового способу життя. Мало хто знає, але макарони мають своє власне свято. 25 жовтня кожного року у світі відзначають Всесвітній день макаронів. Започаткували його на Римському конгресі виробників пасти в 1995 році.
Схожі події:
🍝 Всесвітній день рису
🍝 Всесвітній день зернобобових
🍝 День здорового харчування
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.
Як виникла ідея відзначати Всесвітній день макаронів?
Макарони — дуже давній винахід людства, точний час та місце появи якого встановити неможливо. Вважають, що макаронні вироби з’явилися відтоді, як люди навчилися вирощувати пшеницю та виготовляти борошно.
В єгипетських пірамідах знайшли зображення макаронів, що датуються IV тисячоліттям до нашої ери. Знайдені археологами на території Давньої Греції качалки та ножі для нарізки тіста свідчать про те, що макарони існували й там.
Багато істориків вважають, що в Італію макарони привіз Марко Поло з Китаю в 1292 році. Взагалі паста стала популярною в епоху великих географічних мандрівок та відкриттів. Під час довгих подорожей у людей виникла потреба в такому продукті, який довго зберігається, не дуже багато важить і при цьому не втрачає своїх властивостей та поживності.
У XVI столітті в Італії вже створилися асоціації виробників макаронів зі своїми правилами та статутами. В різних містах були свої методи приготування тіста. Звісно, застосовувалася ручна праця, процес був досить довгим та складним, тому й коштували макарони досить дорого. Часто вживати їх могли дозволити собі тільки багаті люди.
В XVII столітті ситуація почала змінюватися — з’явилися механічні пристрої для виготовлення макаронів, також виникли умови для розповсюдження твердих сортів пшениці. Це стало основою для дешевого виробництва макаронів та їхньої доступності. Цей продукт став повсякденним у меню італійців.
У XVIII столітті Катерина Медичі познайомила з макаронами французів, і відтоді вони стали здобувати визнання в усіх країнах.
На початку XX століття відкриття електричного струму дозволило створити електромашини для замісу тіста та спеціальні камери для сушіння макаронних виробів. Завдяки цьому виробництво пасти більше не було обмежене регіонами зі спекотним кліматом. Кількість продукції незрівнянно збільшилася, а процес став повністю автоматизованим.
В Україні здавна є відомими та улюбленими національні страви з тіста, що нагадують італійську пасту — галушки, локшина, кльоцки, ліниві вареники.
За різними даними, зараз у світі існує від 400 до 600 видів пасти. З кожним роком цей асортимент розширюється за рахунок додавання овочевих добавок, збагачення вітамінами й мінералами та використання нетрадиційної сировини. Наприклад, для людей з алергією на глютен макарони виробляють з рисового або кукурудзяного борошна.
Всесвітній день макаронів в історії
-
1740Паоло Адамі відкрив у Венеції першу макаронну фабрику.
-
1789Томас Джефферсон в США винайшов першу машину для виробництва макаронів.
-
1797В Одесі відкрилася перша на території тодішньої Російської імперії макаронна фабрика.
-
1819В Італії з’явився перший пристрій для сушіння макаронів.
-
1957 1 квітняМакарони стали предметом для жарту на телеканалі BBC. У новинах йшлося про збір урожаю макаронів на полях Швейцарії. Багато глядачів повірили в цю історію та просили надіслати їм макаронну розсаду.
-
2005 25 жовтняУ Всесвітній день макаронів, у Римі заснована Міжнародна Організація з виробництва пасти, до якої увійшли 18 найбільших виробників макаронних виробів з різних країн.



Часті Питання та відповіді про Всесвітній день макаронів
У 2019 році в світі було вироблено майже 16 мільйонів тонн макаронних виробів.
Найбільше макаронних виробів споживають італійці — кожен до 30 кілограмів на рік, друге місце посідає Німеччина, а третє — Швейцарія.
Так, у Римі є Національний музей пасти. Там можна побачити її численні види, дізнатися все про процес виробництва, відвідати семінар з дієтології та бібліотеку з рідкісними кулінарними рецептами.
Італійські виробники пасти зазвичай рекомендують готувати з розрахунку приблизно 80 грамів продукту на порцію.
Якість в основному залежить від виду пшениці, з якої виготовлено макарони. Найсмачніші та найкорисніші — з високоякісної пшениці твердих сортів.
Як відзначати Всесвітній день макаронів?
Звісно, найкращий спосіб відзначити цей день — власноруч приготувати смачну страву з макаронних виробів. Для такого випадку можна випробувати новий цікавий рецепт або скористатися улюбленим і вже давно перевіреним.
- Будь-яка страва — від простих спагеті з соусом до вишуканої лазаньї чи незвичних тортелліні — обов’язково додасть особливої атмосфери сімейній вечері. Доречно буде залучити до приготування дітей, розповівши їм кілька цікавих історій, пов’язаних з макаронами.
- Чудовою ідеєю буде влаштування «макаронної» вечірки, на яку кожен може прийти з власною неповторною стравою, поділитися найкращими рецептами та весело провести час.
- А якщо готувати не хочеться або на це немає часу, можна піти з рідними чи друзями до ресторану, замовити таку страву з пасти, якої раніше не пробували, і отримати насолоду від прекрасного смаку та вишуканої презентації.
А оскільки в Україні святкувати день макаронів — ще не дуже розповсюджений звичай, корисним буде поділитися інформацією про це свято у соціальних мережах.
Чому ми любимо цей день?
День макаронів — це веселе, легке свято, не обтяжене надто серйозними темами.
- Недарма доведено, що споживання пасти підвищує в людському організмі концентрацію гормону серотоніну, інша назва якого — гормон щастя. Це відбувається за рахунок вмісту в макаронах триптофану, який сприяє виробленню «щасливого гормону». Тобто, споживаючи макаронні вироби, можна покращити настрій і легше пережити стрес.
- Якісні макарони корисні для здоров’я. Вони забезпечують енергією на весь день, містять фолієву кислоту та мають низький глікемічний індекс. Головне — обирати пасту з твердих сортів пшениці.
- До того ж макарони зазвичай дуже просто готувати. Навіть людина, далека від кулінарного мистецтва, легко впорається з цим завданням. Ще одна приємність в тому, що приготування пасти не займає багато часу.
- Макаронні вироби — універсальний продукт, який спонукає до творчості на кухні. До пасти можна додавати все що завгодно — овочі, м’ясо, рибу та морепродукти, різні соуси чи просто оливкову олію. І кожного разу це буде зовсім інший смак, попри те, що основним інгредієнтом залишиться паста. Завдяки цьому можна готувати страви на будь-який смак, настрій чи гаманець.
Коли будемо відзначати Всесвітній день макаронів?

Рік | Дата | День |
---|---|---|
2025 | 25 жовтня | Субота |
2026 | 25 жовтня | Неділя |
2027 | 25 жовтня | Понеділок |
2028 | 25 жовтня | Середа |
2029 | 25 жовтня | Четвер |