Щороку проводиться Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. Підготували для вас цікаві факти про сіль.
- Історія солі сягає щонайменше 6050 років до н.е. і була невід’ємною частиною різних видів культурної та економічної діяльності впродовж усієї людської цивілізації. У Стародавньому Єгипті сіль була не лише частиною релігійних жертвоприношень, але й необхідною для збереження мумій. Фінікійці широко торгували сіллю по всій своїй середземноморській імперії, що свідчить про її раннє економічне значення.1
- Сіль є єдиним різновидом каміння, який люди вживають в їжу. Його формування відбувається при умовах взаємодії нестабільної форми металевого натрію з газоподібним хлором. Але до складу солі також входять сульфати та хлориди інших лужноземельних металів, домішки бітумів, доломіту тощо.
- У Франції існує сіль вищого зразка якості, яка має назву Fleur de Sel. Її не використовують у процесі приготування їжі, а посипають нею лише готові страви. Висока вартість такою солі обумовлена способом її видобутку. З цією метою використовують спеціальні кошики, крізь які вручну відфільтровують морську воду, як це робили стародавні кельти.
- Le Cordon Bleu, відома кулінарна школа, виділяє п’ять основних смаків, які ми розрізняємо: гіркий, солодкий, солоний, умамі та кислий. Сіль відіграє унікальну роль у посиленні та модифікації цих смаків. Наприклад, сіль може пом’якшити гіркоту, дозволяючи іншим смакам стати більш вираженими. Вона також посилює солодкість, роблячи солодкі смаки більш насиченими та інтенсивними. Класичним прикладом такого ефективного поєднання є солона карамель, де додавання солі посилює солодкість карамелі, створюючи надзвичайно складний смаковий профіль.2
- У 2700 році до н.е. в Китаї з’явилися перші відомі фармакологічні дослідження, в яких обговорювалися понад 40 видів солі та детальні методи її видобутку, подібні до тих, що використовуються і сьогодні. У період Середньовіччя в Європі сіль була ключовим економічним активом. Венеція, наприклад, встановила соляну монополію, що призвело до її фінансового процвітання. У цей період також виникли нові міста та інфраструктура, такі як Зальцбург, названий на честь солеварні, та віа Саларія в Італії – ключові маршрути для транспортування солі.1
- У Німеччині існує шлях, який у Середньовіччі використовували для перевезення солі. У той час її називали «білим золотом» через велику ціну. Такі ж дороги існували й у стародавньому Римі. Для їх охорони використовували солдат, яким за це платили досить великі суми грошей.
- Сам термін “salary” (“заробітна плата”) походить від латинського слова “sal(t)”, що означає сіль, вказуючи на її цінність, римські солдати іноді отримували винагороду сіллю. Стратегічне значення солі зберігалося протягом століть, впливаючи на такі важливі історичні події, як повстання голландців проти Іспанії наприкінці 16 століття, яке зіграло свою роль у банкрутстві Іспанії через голландську блокаду іберійських соляних заводів.1
- Зараз добування солі промисловим способом не є дорогим процесом. Тому її велику кількість використовують для очищення авіаційного палива від води. А майже 17% від всього видобутку солі витрачається на посипання доріг при ожеледиці. Лише 6% хлориду натрію використовується у кулінарії.
- Сіль використовували у Стародавньому Китаї для самогубства. Достатньо було з’їсти її у дозуванні 1 г на 1 кг ваги, щоб спровокувати летальний кінець. Але цей спосіб могли дозволити собі лише досить заможні люди через високу вартість продукту.
- Сіль, особливо натрій, має вирішальне значення для здоров’я людини, оскільки вона допомагає функціонувати сигнальним шляхам всередині клітин та між ними і мозком. Наше тіло потребує приблизно 100 грамів солі на кожні 40 кілограмів маси тіла. Сіль також є важливим компонентом поту, концентрація якого становить від 2,25 до 3,4 грама на літр, а в спекотні дні людина може виділити близько літра поту за годину.
- Надмірне вживання солі шкідливе для здоровʼя та спричиняє багато захворювань. Вчені наголошують, що безпечна добова кількість солі в середньому становить 5 г. Зараз цей показник у Європі дорівнює 7-8 г, але завдяки соціальній рекламі він поступово починає зменшуватися.
- Усі чули про шкоду надлишку надходження солі до організму. Проте нестача солі в раціоні також може спровокувати серйозні порушення з боку серцево-судинної та нервової системи, викликати цироз печінки, судоми, набряки та слабкість м’язів. У марафонців під час забігу може статися летальна гіпонатріємія через надмірне вживання води, яка вимиває натрій з організму.
- Ванни з морською сіллю використовують для лікування вульгарного іхтіозу, атопічного дерматиту та деяких інших дерматологічних захворювань. Але цей засіб виявився неефективним при такій генетичній хворобі, як псоріаз.
- Існує сіль зі зниженим рівнем натрію. У такому продукті хлорид натрію замінено хлоридом калію. Цю, на перший погляд, корисну інновацію швидко підхопили прихильники здорового харчування. Але лікарі попереджають, що вживання такої солі несе небезпеку людям, які страждають від хвороб серця, нирок та печінки.
- У тілі здорової людини міститься приблизно 100 г натрію. Він забезпечує роботу калієво-натрієвої помпи, завдяки якій поживні речовини надходять у клітини та виводяться продукти розпаду. Коли в організмі не вистачає натрію, активуються смакові рецептори у ротовій порожнині, які розрізняють солону їжу, і людині хочеться вжити чогось солоненького.
- В авіаційній промисловості сіль використовується для видалення слідів води з палива після очищення.
- Дослідження Марса призвело до відкриття різноманітних покладів солі, що натякає на історичні джерела води на планеті та потенціал для минулого життя.
Культурне значення солі
- Сіль займає священне місце в багатьох культурах, символізуючи чистоту і слугуючи традиційним підношенням гостям у вигляді хліба і солі.
- Вона широко використовується в релігійних ритуалах, у Біблії є понад 30 згадок про неї, включаючи термін “сіль землі”.
- Японські театральні традиції передбачають посипання солі на сцені перед виставами для відлякування злих духів, що відображає її очисні властивості, а також перед поєдинками з сумо, де вона використовується для боротьби.
Читайте також: Солодка правда: цікаві факти про цукор

Отримуйте сповіщення про нові статті в телеграм-каналі «DAYTODAY». Приєднуйтесь!
Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.