Кавун – це не просто літні ласощі та фруктовий король літнього сезону. А може овоч? Ще його називають ягодою? Ми спробували розібратися та підготували цікаві факти про кавуна. Але зʼясували достеменно: класифікація не вливає на рівень насолоди від споживання кавуна)))
Кавун є багатим джерелом вітаміну А, а також містить деяку кількість вітаміну С. Зазвичай його споживають сирим, хоча шкірку можна консервувати як соління.
Історична кавунова довідка
- Кавуни мають давнє минуле. Наявність санскритського слова для описання кавуна та його зображення в ранньому єгипетському мистецтві свідчить про те, що його сільськогосподарське значення налічує понад 4 000 років.
- Кавун походить з пустель північної Африки, де він досі росте в дикому вигляді. Предка сучасного кавуна цінували за його посухостійкість і здатність зберігати воду, що було важливо для племен, які перетинали пустелю Калахарі.
- З Середземномор’я кавуни потрапили на торговельних кораблях і до 10-го століття досягли Китаю, який зараз є найбільшим виробником кавунів у світі. У 13 столітті маври завезли кавуни до решти Європи.
- Завдяки одомашненню та селекції кавуни перетворилися на великі солодкі плоди з ніжною м’якоттю та меншою кількістю насіння, якими ми насолоджуємося сьогодні. Сучасні “безнасінні” сорти майже не містять життєздатного насіння.
- Хоча у диких суданських кавунів практично біла і не дуже солодка м’якоть, і вони в основному використовуються як корм для худоби, генетика вказує на те, що саме ці дички були предками нинішніх великих, червоних і солодких кавунів, які можна знайти в магазинах.
- Швидше за все, стародавні фермери почали культивувати найменш кислі види кавунів і з часом домоглися необхідної цукристості, а заодно і привабливого кольору.
- У диких кавунів є дуже корисні риси, такі як стійкість до цвілі, вірусів і шкідників. І вони за допомогою генетиків і селекціонерів могли б поділитися цими якостями.

Характеристики кавуна
Кавуни – це однорічні рослини, які полюбляють спекотний клімат. Вони мають наземні ліани з розгалуженими вусиками і дуже декоративно вирізане листя. Квітки ростуть поодиноко в місцях з’єднання листка зі стеблом, причому кожна світло-жовта квітка може бути чоловічою або жіночою, виробляючи пилок або плід, відповідно.1
Ботанічна класифікація: Кавун, офіційно відомий як Citrullus lanatus, належить до родини Cucurbitaceae і є родичем огірків, гарбузів та патисонів. У Сполучених Штатах і Південній Америці вирощують понад 300 сортів кавунів, забезпечуючи цілорічну пропозицію різноманітних форм, кольорів і розмірів. Сорти часто групують за такими характеристиками, як форма плоду, колір або малюнок шкірки та розмір.
Цікаві факти про кавуна
- Якщо говорити про кавун як про фрукт, то кавун є третьою за величиною фруктовою культурою у світі, одразу після бананів (друге місце) та цитрусових (перше місце).
- Кожна частина кавуна їстівна. У деяких культурах шкірку маринують, а насіння смажать для закусок.
- Кавуни плавають завдяки своїй легкій внутрішній структурі та порожнистим клітинам всередині шкірки, що історично полегшувало їхнє транспортування морем.
- Рекордна вага – найважчий кавун, який коли-небудь вирощували, важив 159 кг, тоді як середній кавун важить близько 9 кг.
- Квадратні кавуни. В Японії кавуни у формі куба вирощують, поміщаючи їх у квадратні скляні ящики, коли вони ще перебувають на лозі.
- Для вирощування кавуна потрібні три основні елементи: сонце, бджоли та вода.
- Фермери зазвичай вирощують кавуни рядами на відстані 2,5-3,5 м один від одного на піднятих грядках. Ці грядки складаються з добре дренованих піщаних ґрунтів. У ці грядки пересаджують маленькі кавунові рослини з розплідників.
- Медоносні бджоли мають вирішальне значення для запилення жовтих квіток кавуна, без чого неможливе виробництво кавунів. Протягом місяця кавунові лози можуть розростатися на 2,5м. Приблизно через 60 днів на лозах починають рости кавуни, які можна збирати протягом трьох місяців.
- Термін зберігання: після збору кавун має термін зберігання близько 3-4 тижнів. Час, за який кавун потрапляє до продуктового магазину, може суттєво вплинути на його свіжість та смакові якості.
- Шкірка кавуна, хоч і здається твердою, але дуже ніжна, і її потрібно збирати вручну. Збирачі шукають бліду або маслянисто-жовту пляму на нижній частині кавуна, щоб визначити стиглість.
- Мінікавуни – це сорт маленьких кавунчиків вагою до 3 кг, що мають тоншу шкірку, а це й забезпечує більше м’якоті на кг.
- Жовтий і помаранчевий кавуни – у цих сортах відсутній лікопен, який надає червоного кольору кавуну, додаючи дивовижний елемент до страв і напоїв. Зазвичай вони важать 5-13 кг і мають круглу форму.
- Кавуни без кісточок, винайдені понад 50 років тому, зазвичай мають мало або зовсім не мають зрілого чорного насіння. Білі насіннєві оболонки, які часто приймають за насіння, насправді є незрілими і безпечними для проковтування.
- Кавуни без кісточок вирощують за допомогою специфічного селекційного процесу, пов’язаного з хромосомами.
- Кавун без кісточки – це стерильний гібрид, створений шляхом схрещування чоловічого пилку кавуна з 22 хромосомами на клітину з жіночою квіткою кавуна з 44 хромосомами на клітину. Коли цей плід дозріває, маленькі білі насіннєві оболонки всередині містять 33 хромосоми, що робить їх стерильними і нездатними виробляти насіння. Цей процес подібний до того, як мул з’являється при схрещуванні коня з віслюком, і не передбачає генетичної модифікації.
- Всесвітній день кавуна відзначається 3 серпня щороку.
- У 96 країнах світу вирощують понад 1200 сортів кавунів. Сполучені Штати посідають 7-е місце у світовому виробництві кавунів, тоді як перше місце займає Китай.
- Смуги на кавуні – це ознака сорту, але оскільки сортів понад 1200 сортів, існує дуже і дуже багато варіацій. Насправді, деякі кавуни навіть не мають смужок.
- Смуги не вказують на стиглість.
Генетична модифікація та селекція
Жоден сорт кавуна, включаючи безкісточкові, не є генетично модифікованим або класифікованим як ГМО. Нові сорти кавунів створюються шляхом простого схрещування для розвитку певних ознак.2
Цікаві наукові дослідження про кавуна
Професор Чжанцзюнь Фей, постійний експерт BTI (Інститут Бойса Томпсона, Ітака, Нью-Йорк) з кавунів, досліджує кавуни вже більше десяти років. Його значний внесок у дослідження кавунів включає:3
- Геномне секвенування: Фей допоміг секвенувати геном кавуна, що дало змогу зрозуміти його минуле, теперішнє та майбутнє.
- Поживна цінність: Кавун багатий на вітаміни А і С і має найвищий вміст лікопену серед фруктів і овочів. Лікопен – потужний антиоксидант, пов’язаний зі здоров’ям серця та профілактикою раку.
“Лікопен (лікопін) зазвичай асоціюється з помідорами. Я захистив докторську дисертацію, працюючи з помідорами. Навіть я був здивований, коли дізнався, що кавун має набагато вищий вміст лікопену”
Чжанцзюнь Фей
Лікопен – пігмент з групи каротиноїдів, потужний антиоксидант, що має протиракові властивості, уповільнює старіння та має багато загальнозміцнючих та зціляючих впливів на організм людини. Найлегше отримати лікопен з термічно оброблених томатів.
Кавун фрукт чи овоч?
Протягом багатьох років тривають суперечки, чи є кавун фруктом чи овочем.
Кавун насправді не найбільша у світі ягода. Деякі ознаки кавуна, а саме те, що його плоди розвиваються на землі, на ліаноподібних стеблах, поєднує їх з ознаками ягід. Але кавун не можна класифікувати як ягоду через його унікальну оболонку, яка відрізняється від традиційних ягід. Кавун – не ягода, через наявність у кавуна твердої, пружної шкірки, на відміну від м’яких оболонок більшості ягід.
Технічно кавун окремий тип плоду, що називається гарбузиною.
Тоді скоріше, кавун – це овоч, що належить до родини гарбузових (cucurbitaceae), спорідненої з огірками, патисонами та гарбузами. Його вирощують і збирають, використовуючи овочеві системи виробництва, таким чином, класифікуючи його як овоч. Родина Cucurbitaceae, яка включає близько 120 родів і 735 видів по всьому світу. Родом з Південної Африки, ця родина також включає кабачок Хаббарда, мускатний горіх, гарбуз, солодкі дині та огірки.
Чи можна назвати кавун фруктом? Так на побутовому рівні його й класифікують, через його смак та спосіб споживання. Ми звикли, що магазині кавуни будуть серед фруктів. Як фрукт, кавун має гладку шкірку та соковиту, солодку внутрішню м’якоть. Кавун широко використовується як фрукт, часто нарізаний кубиками, кульками або скибочками і вживається у свіжому вигляді. У деяких культурах шкірку використовують як овоч, смажать, тушкують або маринують.
Історичні та культурні факти
- Перша кулінарна книга, опублікована в США, “Американська кулінарія” Амелії Сіммонс у 1796 році, містить рецепт маринованих огірків з кавунової шкірки.
- У Китаї та Японії кавун вважається популярним подарунком, який приносять господарям.
- Історично склалося так, що кавун одного разу кинули в грецького оратора Демосфена під час його промови. Він з гумором поклав його собі на голову і подякував тому, хто кинув кавун, за шолом, який він носив під час битви з Філіпом Македонським.
- Кавун вважається одним із символів Херсонської області, і є офіційним овочем штату Оклахома.
Як обрати кавуна?
Поради щодо вибору ідеального кавуна:
- Шукайте кавун симетричної форми, він може бути овальним або круглим, але не повинен мати неправильної форми або нерівностей.
- Кавун, який здається важчим, ніж виглядає, має більший вміст води, тому він соковитий і достиглий. Уникайте занадто великих кавунів, які не здаються важкими на вигляд.
- Вибирайте кавун темного і тьмяного кольору. Блискуча зовнішня поверхня, як правило, означає, що плід недозрілий.
- Шукайте помаранчеву або кремово-жовту пляму. Ця пляма показує місце, де кавун лежав на землі і дозрів. Темніша жовта пляма вказує на те, що плід перебував на лозі довше і повинен бути більш ароматним. Якщо пляма біла, кавун, швидше за все, не дозрів.
- Перевірте малюнок перетинок або цукрових плям (темні зигзагоподібні смуги). Більші перетинки – ознака того, що кавун був добре запилений і буде солодким.
- Слухайте кавуна. Майже всі постукують по кавунчику, перш ніж ні його купити. Насправді, вибрати хороший кавун за допомогою постукування трохи складно. І потрібно потренуватися, щоб вухо розрізняло різницю між звуками, які виходять з кавунового черевця. Стиглий і соковитий кавун повинен видавати більш глибокий звук, схожий на тенор. Натомість порожнистий звук вказує на сухіший, менш стиглий кавун. Хто чує кавуна, то обирає за більш дзвінким звуком, оминаючи плоди, що дають глухі звуки. Тож робіть це й отримуйте задоволення, але звертайте увагу й на інші показники.
Що визначає смак кавуна?
Якщо коротко, то солодкість кавуна визначається кількома факторами – спекою, умовами, в яких він вирощувався, та запиленням.
Солодкий кавун повинен
- виглядати симетричним
- бути важким для свого розміру
- видавати глибокий звук, схожий на тенор, коли ви стукаєте по ньому
- мати велику жовту пляму на шкірці
Читайте також: Цікаві факти про ананас

Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.