10 цікавих фактів про піцу

цікаві факти про піцу

Можна знайти більше, ніж 10 цікавих фактів про піцу, щоб ще більше закохатись у цю простуо й водночас вишукану страву. Ці факти демонструють багату історію, культурне значення та різноманітні уподобання, пов’язані з піцою, підкреслюючи її глобальну привабливість та універсальність.

Концепція піци сягає корінням в етруську цивілізацію, а саме слово, можливо, походить від латинського дієслова pinsa, що означає “товкти” або “розчавлювати”.

Піца, яку ми знаємо сьогодні, з інгредієнтами, що символізують італійський прапор, була вперше створена в Неаполі наприкінці 1800-х років. Червоний — томати, білий — сир моцарела, зелений — базилік. В Італії піца — це більше, ніж їжа, це культурний символ і спосіб святкувати й насолоджуватися компанією сім’ї та друзів.

Піца набула шаленої популярності в США раніше, ніж в Італії, це явище відоме під назвою “Ефект піци”.

З правильною начинкою піца може бути здоровою їжею, втілюючи переваги середземноморської дієти. Італійці зазвичай вважають піцу “їжею на вечерю” і вважають за краще їсти її в піцеріях, а не замовляти на винос. В Італії піцу традиційно їдять виделкою і ножем, на відміну від попередньо нарізаної піци в США.

Італійська та американська піца — основні відмінності включають товщину скоринки, вибір начинки та використовуваний соус.

Асоціація справжньої неаполітанської піци встановлює конкретні характеристики того, що вважається справжньою неаполітанською піцою.

10 цікавих фактів про піцу

  • Ренато Віола – знаменитий кухар з Італії, що готує піцу із найдорожчих інгредієнтів. До складу страви може входити соковите м’ясо кальмара, лангуста та омара, декілька видів ікри та сир, створений із молока молодих корів. Попри високу ціну – €8300, піца має велику популярність.
  • Дюма, мандруючи Неаполем, присвятив цілий розділ методикам та рецептурі приготування справжньої італійської піци у своїх подорожніх записках. У цьому розділі можна знайти рецепти страви на основі найрізноманітніших інгредієнтів: сало, оливкова олія, анчоуси та свіжі томати, сир та цибуля.
  • Піца вважалася невибагливою стравою для зубожілих людей. Її можна було приготувати з будь-чого, що дозволено вживати у їжу. Основою традиційно було розкачане тісто із твердих сортів борошна, а у якості начинки використовували лише томати, рясно посипані спеціями та олією. Ситна страва добре втамовувала голод.
  • Вегетаріанська страва, за основу якої беруть овочі та морепродукти, може служити чудовою профілактикою захворювань. Запобігання інсульту, а також насичення клітин організму корисними вітамінами та мікроелементами у тому числі є ключовою властивістю італійської піци.
  • Парфуми із чарівним ароматом справжньої італійської піци можна придбати у парфумерного бренду Деметер. Високий попит на туалетну воду зумовлений насамперед її незвичністю. За невисоку ціну, а саме 2 долари, можна відчути на собі аромат піци.
  • Офісні співробітники в Америці страждають від заборони замовлення піци на робоче місце. Вважається, що незліченна кількість ділової документації була зіпсована саме жирними слідами рук, які були забруднені апетитною італійською стравою.
  • У кожній країні піца має власну відмінну особливість. Наприклад, в Америці піца вирізняється своєю висотою – майже у 2 рази вище неапольського оригіналу. Також відбувається заміна деяких інгредієнтів у начинці: у Франції додають смажені яйця, а у Китаї розкладають начинку, не залишаючи вільних країв.
  • Справжня італійська піца традиційно може бути приготована за 1,5 хвилини у спеціальній дров’яній печі за температури 400 градусів. Дотримання класичної рецептури надає страві характерної м’якості всередині та хрусткої скоринки ззовні. Піца повинна бути ароматною та рум’яною, не підгорілою.
  • На стіл подають гарячу піцу, при цьому важливо слідкувати за її температурою. Найсмачніша страва – лишень з печі. У посудині її ділять на шматочки, гострячок загортають всередину, а основну частину, трикутничок, скручують у формі кораблика. Такі маніпуляції проводяться, щоб начинка не стікала вниз.
  • Основа рецептури піци походить від звичайнісінького коржа із начинкою. Саме через таку елементарність та простоту приготування страви, довгий час у світі йдуть суперечки, хто ж має право називатися засновником піци: вікінги, єгиптяни чи все ж таки італійці.
  • Щороку у світі продається понад п’ять мільярдів піц, а Норвегія є найбільшим споживачем на душу населення.
  • Мистецтво приготування неаполітанської піци було додано до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 2017 році.

Більше цікавих фактів на нашій «Планеті фактів» в Телеграмі. Приєднуйтесь!

Читайте нашу статтю: Дієтична піца

дієтична піца - рецепт

Схожі статті

Copy link