Міжнародний день бармена і Всесвітній день бармена відзначають у лютому 6 та 24 лютого відповідно. Підготували для вас 12 цікавих фактів про барменів. Бармен — це людина, яка змішує і подає напої клієнтам у ресторанах, барах, готелях, клубах чи на заходах або святах. Це не просто наливання алкоголю в склянку, а ціле мистецтво: створення коктейлів, управління баром, контроль за запасами та готівкою, а також підтримка приємної атмосфери для відвідувачів.
Обов’язки бармена
- Змішування та подача коктейлів і напоїв
- Прийом замовлень і взаємодія з клієнтами
- Контроль віку відвідувачів (перевірка документів)
- Прибирання бару та підтримка чистоти
- Управління запасами алкоголю та інгредієнтів
- Робота з готівкою та касою
Навички, необхідні для бармена
- Обслуговування клієнтів – вміння створювати приємну атмосферу та підтримувати розмову
- Хороший слухач – розуміння потреб клієнтів та правильне прийняття замовлень
- Фізична витривалість – багато годин на ногах у швидкому темпі
- Міжособистісні навички – дружелюбність та вміння вирішувати конфлікти
Робота часто буває динамічною та швидкою, тому потрібна хороша організація, уважність і комунікативні навички.
12 цікавих фактів про барменів
- У барменів є одне правило, яке вони не повинні порушувати за будь-яких умов. Воно полягає у тому, що забороненими темами для розмови є політика та релігія. Опинившись «не на тому боці», бармен може накликати гнів не тільки на себе, але й зіпсувати репутацію всього закладу та призвести до проблем у власників.
- Професійним захворюванням барменів є варикоз. Це пояснюється тим, що представникам цієї професії доводиться понад вісім годин на день проводити на ногах. Також до списку проблем зі здоров’ям часто входить пияцтво, тому що клієнти постійно бажають пригостити бармена коктейлем.
- У деяких країнах чайові можна оплатити карткою або залишити готівку. Але існують заклади, де замість грошей краще віддячити бармену алкогольним напоєм на його вибір. Тому, збираючись у подорож, не зайвим буде дізнатися про правила тамтешніх питних закладів.
- До останнього часу вважалось, що для бармена освіта не потрібна, адже працювати за барною стійкою може будь-яка людина. Але зараз вимоги до рівня обслуговування виросли настільки, що гарний бартендер повинен мати знання не тільки у сфері приготування напоїв, а й знати основи психології та маркетингу.
- Бармени здебільшого заробляють на чайових, а не на фіксованій платні, яка може бути дуже низькою. Саме тому, відвідуючи бар, не забудьте додатково віддячити людині, яка зробила для вас смачний коктейль.
- Як натяк на те, що клієнту вже досить вживати алкоголь, бармен може подати келих безалкогольного пива за рахунок закладу. У більшості випадків це запобігає необхідності насильно виводити з бару відвідувача, що надміру випив.
- Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найстарішим барменом світу є мешканець Пенсільванії Анджело Каммарата. Його стаж за барною стійкою складає 79 років. Юнаком він почав працювати у барі у 1933 році. У часи Другої світової війни пішов на фронт, а після її закінчення повернувся на своє робоче місце, де й продовжував працювати усе життя.
- Англійка Доллі Севіл працювала за стійкою бару 74 роки. На той час, коли Доллі вирішила піти на пенсію, їй виповнився 101 рік. За роки праці вона подала клієнтам близько 2 мільйонів пінт пива.
- Міхаель Штурм з Німеччини став світовим рекордсменом після того, як переніс у руках на відстань 40 метрів одночасно 26 келихів пива, розливши по дорозі не більше 10% напою. Зараз він заявляє, що ретельно готується до того, щоб утримати на 3 келихи більше.
- Барт Уейн з Бельгії не залишав робочого місця протягом 102 годин поспіль. Його визнано найвитривалішим барменом у світі. Свій рекорд Уейн поставив у кафе «Плентьє» у Східній Фландрії. Наприкінці кожної години йому належало 5 хвилин відпочинку. Якщо Уейн відмовлявся від перерви, хвилини накопичувалися. Таким чином рекордсмен зміг поспати 45 хвилин.
- Перші коктейльні шейкери мали цікаву форму — вони були зроблені у вигляді пінгвінів! Це одна з найдивніших, але наймиліших деталей у світі барменства.
- Закон про три ковтки. Якщо ви коли-небудь опинитеся в Техасі, знайте: за місцевими законами не можна робити понад три ковтки пива, стоячи. Доведеться сісти та насолоджуватися напоєм повільніше! Такий закон!
Чому ми “виголошуємо тост”?
Традиція підіймати келихи й говорити тост має дуже цікаве походження. Стародавні римляни кидали шматочок підсмаженого хліба (toast) у вино для покращення смаку та здоров’я. Вони також могли покласти тост у напій товаришу — саме звідси й походить сучасний вислів “to toast” (виголосити тост).
Читайте нашу статтю: 10 цікавих фактів про віскі

Отримуйте сповіщення про нові статті в телеграм-каналі «DAYTODAY». Приєднуйтесь!
Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.
Обсудити статтю на форумі