Нове міжнародне дослідження, опубліковане в American Journal of Preventive Medicine, підтверджує: надмірне споживання ультраоброблених продуктів харчування (УОП) пов’язане з підвищеним ризиком передчасної смерті. Ці продукти, які складають...
Здорове харчування
Здорове харчування — це основа енергії та добробуту: збалансований раціон із достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. У цій категорії ви знайдете поради щодо складання меню на кожен день, рецепти корисних страв, огляди суперфудів і роз’яснення щодо популярних дієт. Дізнайтеся, як харчуватися смачно та з користю для здоров’я.
Коли мова заходить про чай, перше, що спадає на думку — це антиоксиданти. І не даремно. Однак дискусії про те, який чай — чорний чи зелений — кращий, не вщухають. Обидва мають спільне походження: їх виготовляють із листя Camellia sinensis, яке...
Зменшення споживання вершкового масла на користь рослинних олій може сприяти довшому життю — про це свідчить нове дослідження Гарвардського університету, опубліковане у JAMA Internal Medicine. На основі понад трьох десятиліть спостережень за...
Дослідження в галузі нейронауки дають нове розуміння того, як і чому ми починаємо їсти — і що змушує нас зупинитися, про це пише The New York Times. Чи справді ми маємо свободу волі, коли йдеться про їжу? Це запитання давно турбує як науковців...
Блогери приписують їй здатність стимулювати схуднення, покращувати травлення, очищувати організм і навіть підвищувати рівень енергії. The New York Times розбиралися в цьому питанні. В TikTok сотні відео, до люди переконано стверджують, що вже...
Вислів «Снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак» знову повертається в поле уваги — і не безпідставно. Хоча ми звикли сприймати калорійність і склад їжі як головні чинники здорового харчування, сучасна наука все частіше говорить і...
15 січня 2025 року FDA оголосило про заборону використання популярного харчового барвника Red No. 3 (еритрозин) у харчових продуктах та пероральних ліках. Це рішення стало результатом багаторічних досліджень, які виявили, що цей синтетичний...
Цукор завжди був суперечливою темою в харчуванні. Ми знаємо, що надмірне його споживання може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, інсультів і навіть раку. Але чи є вихід? Для тих, хто не готовий відмовитися від солодкого, сучасна...
Від теплого молока до соковитого ківі — їжа, яка забезпечить солодкий сон Чи знайомий вам цей стан, коли зранку ви прокидаєтесь з відчуттям, ніби й не лягали спати? Або, може, ваше тіло вперто відмовляється переходити в режим «сплячки», як...
Хоча дієта не може повністю замінити психотерапію, дослідження показують, що певні продукти здатні позитивно впливати на мозок, зменшуючи рівень тривожності та депресії. Це стало особливо актуально з відкриттям зв’язку між станом кишківника та...
Спеції завжди були невід’ємною частиною нашого раціону, але сьогодні їх часто представляють як суперфуди, здатні захищати від хвороб та “підтримувати імунітет”. Та чи є в цьому реальні наукові підстави? Чилі: користь і...
Дослідження, яке тривало більше чотирьох десятиліть та охопило понад 130 тисяч людей, показало, що споживання червоного обробленого м’яса може значно підвищити ризик розвитку деменції. Американські науковці представили свої висновки на...
До вуглеводів часто ставляться негативно, багато хто пов’язує їх із збільшенням ваги, діабетом 2 типу та іншими проблемами зі здоров’ям. Це правда, що оброблені продукти з високим вмістом цукру та очищені зернові зазвичай не містять...
Ожина славиться своїм насиченим смаком, чудовим поєднанням солодкого і терпкого. Цю фіолетову ягоду можна знайти в Азії, Європі, Північній та Південній Америці. Насичена вітамінами, мінералами, клітковиною та антиоксидантами, ожина має численні...