Зменшення споживання вершкового масла на користь рослинних олій може сприяти довшому життю — про це свідчить нове дослідження Гарвардського університету, опубліковане у JAMA Internal Medicine. 1
На основі понад трьох десятиліть спостережень за станом здоров’я понад 221 000 осіб, дослідники з’ясували: вища частка масла в раціоні пов’язана з підвищеним ризиком смертності, тоді як більша кількість рослинних олій — навпаки, знижується цей ризик.
Учасників поділили на чотири групи залежно від кількості масла та рослинних олій у раціоні, згідно з анкетами, які вони заповнювали кожні чотири роки. Протягом 33 років дослідження зафіксували такі результати:
- ті, хто споживав найбільше вершкового масла, мали на 15% вищий ризик смерті, ніж ті, хто споживав найменше;
- споживання найбільшої кількості рослинних олій асоціювалося з на 16% нижчим ризиком смерті.
Особливо суттєвим був вплив на ризик смерті від серцево-судинних захворювань та раку. Найбільшу користь показали три види рослинних олій: соєва, канолова та оливкова.
Канолова олія — це рослинна олія, яку виробляють з насіння спеціально виведеного різновиду ріпаку з низьким вмістом шкідливих кислот.
Заміна всього 10 грамів вершкового масла щодня на одну з цих олій пов’язувалась із зниженням загальної смертності й смертності від раку, згідно з моделлю, яку застосували дослідники.
Як заміна масла на олії може покращити здоров’я?
За словами професора епідеміології Гарвардського університету доктора Волтера Віллетта, вершкове масло майже не містить необхідних жирних кислот і має певну кількість трансжирів — типу жирів, які особливо шкідливі для серцево-судинної системи. 2
На відміну від нього, рослинні олії багаті на антиоксиданти, поліненасичені жирні кислоти та ненасичені жири, які сприяють зниженню рівня “поганого” холестерину, покращують чутливість до інсуліну та зменшують хронічне запалення.
Що робити любителям масла?
Як зазначає доктор Віллетт, невелика кількість масла час від часу — не проблема. Але для кращого здоров’я бажано готувати на рідких рослинних оліях і використовувати їх за столом.
Рекомендується експериментувати з різними видами: від класичної оливкової до гірчичної чи кунжутної. Для балансу смаку іноді можна використовувати суміш масла з рослинними оліями.
Хоча дослідження базується на анкетуванні (а отже, не може довести причинно-наслідковий зв’язок), воно має кілька суттєвих переваг: великий розмір вибірки, тривале спостереження і ретельне коригування впливу інших факторів (вік, фізична активність, куріння, спадковість).
Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.
Обсудити статтю на форумі