Яйця були основним продуктом у раціоні людини протягом багатьох століть. Вони універсальні, поживні та відіграють важливу роль у різних кулінарних традиціях. Пропонуємо вам ознайомитися з деякими цікавими фактами про яйця:
Джерело поживних речовин
Яйця містять більшість вітамінів, мінералів та антиоксидантів, необхідних організму, що робить їх головним компонентом збалансованого харчування. Вони вшановуються за свою роль у зміцненні здоров’я та гарного самопочуття.
Середньостатистичне яйце містить 6 г білка, необхідного для побудови та відновлення м’язів.
Поживна цінність одного яйця
- Білок – 6 г
- Жири – близько 5 г, з яких 1,6 г – насичені.
- Калорії – приблизно 68.
- Холестерин – близько 186 мг.
- Вітамін А – 6% від добової норми (ДН), 270 міжнародних одиниць (МО).
- Вітамін D – 10% від ДН, 41 МО.
- Вітамін В6 (піридоксин) – 6% від ДН.
- Вітамін В12 (кобаламін): 21% від ДВ.
- Фолати – 5% від ДН.
- Залізо – 3% від ДН.
- Фосфор – 9% від ДН.
- Селен – 22% від ДН.
- Цинк – 4% від ДН.
- Кальцій – 2% від ДН.
- Калій – 63 мг. 1
Дослідження підтвердили, що яйця також містять багато корисних поживних речовин:
- лютеїн і зеаксантин, які корисні для очей;
- холін, який корисний для мозку і нервів.
- Поживна цінність є приблизною і може змінюватися в залежності від розміру яйця та способу приготування. Яйця є багатим джерелом різних вітамінів і мінералів, необхідних для організму.
- Яйця є чудовим джерелом високоякісного і легкозасвоюваного білка, а також хорошим джерелом певних вітамінів і мінералів. Вміст вітамінів у яйцях безпосередньо пов’язаний з їх рівнем у раціоні курки.
- Вміст йоду та селену в яйці може значно відрізнятися залежно від раціону курки. Вміст заліза в яйці демонструє мінімальну варіабельність при зміні раціону, в той час як для інших мікроелементів можлива деяка варіабельність.
- Яйця стають екологічно чистим продуктом харчування майбутнього. Вони мають низький вуглецевий слід, особливо в порівнянні з іншими джерелами білка. Це пояснюється значним підвищенням продуктивності та ефективності, що досягається на фермах і по всьому ланцюгу постачання яєць. 2
- Яйця потребують мінімальної кількості води. Водний слід яйця становить 29 літрів на грам білка, що значно нижче, ніж у деяких рослинних джерел білка.
Яйця не тільки поживні, але й доступні за ціною, що робить їх доступними для більшості населення. Сезонність продукції може впливати на її доступність, але яйця, які можна виробляти цілий рік, мають відносно стабільну ціну, забезпечуючи постійне постачання необхідних поживних речовин. Однак, ми відчуваємо зростання ціни на яйця щороку взимку і зниження навесні, коли кури несуться більше.
Яєчна промисловість відіграє ключову роль у соціальному та сталому розвитку. Такі організації, як Фонд Гейтсів та Дитячий інвестиційний фонд (CIFF), фінансують ініціативи зі збільшення споживання яєць, спрямовані на поліпшення харчування матерів і дітей у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
Холестерин та яйця
Для більшості людей одне яйце на день не збільшує ризик серцевого нападу, інсульту або будь-якого іншого типу серцево-судинних захворювань.
У минулому вважали, що яйця шкідливі для здоров’я серця. Вважалося, що холестерин в яйцях походить з яєчних жовтків, і ми знали, що високий рівень холестерину, особливо поганого холестерину, в крові підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Отже, здавалося логічним, що уникати холестерину в раціоні має сенс.
Однак з того часу дослідження показали, що більша частина холестерину в нашому організмі виробляється печінкою – він не походить з холестерину, який ми їмо. Печінка стимулюється до вироблення холестерину в першу чергу насиченими жирами і транс-жирами в нашому раціоні, а не дієтичним холестерином. Але велике яйце містить мало насичених жирів – близько 1,6 г.
Докази того, що холестерин, який міститься в одному яйці на день, безпечний для більшості людей, отримані в результаті величезних досліджень – багато з яких проводилися у Гарвардській медичній школі, – в яких протягом десятиліть спостерігали за сотнями тисяч людей. Вони регулярно повідомляють про те, що вони їдять, і про всі захворювання, які у них розвиваються. Саме ці дослідження не виявили вищих показників серцевих нападів, інсультів чи інших серцево-судинних захворювань у людей, які з’їдають до одного яйця на день. 3
Дуже важливо, з чим ви їсте яйця. Насичені жири, що містяться у вершковому маслі, сирі, беконі, ковбасі, кексах або булочках, наприклад, підвищують рівень холестерину в крові набагато більше, ніж холестерин, що міститься в яйці. А високорафіновані “погані вуглеводи”, що містяться в білих тостах, випічці, домашній картоплі фрі та тістечках, також можуть підвищити ризик серцевих захворювань, інсульту та інших серцево-судинних хвороб.
Читайте нашу статтю: Холестерин: хороший і поганий. Норма, дієта, як знизити

Цікаві факти про яйця
- Колір курячого яйця – коричневий, білий, синій або зелений – визначається породою курей. Наприклад, леггорни несуть білі яйця, орфінтони – коричневі, а амераукани можуть нести сині або зелені яйця. Однак колір шкаралупи яйця не впливає на його поживну цінність.
- За даними сільськогосподарського перепису Міністерства сільського господарства США, фермери Вермонта вирощують близько 212 000 курей-несучок щорічно. Ці кури, на піку своєї продуктивності, несуть приблизно 276 яєць щороку. Це означає, що Вермонт виробляє близько 60 мільйонів яєць на рік! 4
- Наприклад, у США у всій країні щороку виробляється приголомшлива кількість яєць – 96,4 мільярда.
- У 1996 році під час віденської конференції Міжнародна яєчна комісія проголосила, що відтепер у другу п’ятницю жовтня буде проводитися Всесвітній день яйця.
Алергія на яйця: типи, причини та запобіжні заходи
Алергія на яйця є однією з найпоширеніших харчових алергій, особливо у дітей. Вона може викликати цілий ряд симптомів, від легких до важких. Розуміння типів, причин і того, чого слід уникати, може допомогти контролювати та запобігати алергічним реакціям.
Типи алергії на яйця
- Алергія на яєчний білок
Більшість людей з алергією на яйця мають алергію на білок, що міститься в яєчному білку, а не в жовтку. Яєчний білок містить кілька білків, включаючи овальбумін, овомукоїд, овотрансферин і лізоцим, які можуть викликати алергічні реакції. - Алергія на яєчний жовток
Хоча це менш поширене явище, ніж алергія на яєчний білок, деякі люди мають алергію на білки яєчного жовтка, такі як альфа-ліветин. - Первинна алергія на яйця
Це стосується людей, які мають алергію безпосередньо на яйця, а не через перехресну реакцію з іншим алергеном. - Вторинна алергія на яйця
Виникає, коли у людини розвивається алергія на яйця через перехресну реакцію з іншим алергеном, таким як пташині білки (наприклад, у папуг чи курей) або пташині сироватки.
Причини алергії на яйця
Алергія на яйця виникає, коли імунна система організму помилково ідентифікує білки в яйці як шкідливих загарбників, таких як віруси або бактерії. У відповідь імунна система виробляє антитіла, які називаються імуноглобуліном Е (IgE), щоб нейтралізувати сприйняту загрозу. Коли людина знову вживає яйця, ці антитіла викликають алергічну реакцію.
Симптоми алергії на яйця
Симптоми можуть бути різними за ступенем тяжкості і можуть включати:
- Шкірні реакції, такі як кропив’янка, екзема або висип.
- Респіраторні симптоми, такі як чхання, закладеність носа, кашель або астма.
- Шлунково-кишкові симптоми, такі як нудота, блювання або діарея.
- Анафілаксія, важка, небезпечна для життя алергічна реакція, яка може викликати набряк горла, утруднене дихання, прискорене або нерегулярне серцебиття і падіння артеріального тиску.
Чого слід уникати при алергії на яйця?
Якщо у вас алергія на яйця, дуже важливо уникати яєць та продуктів, що їх містять. Ось деякі запобіжні заходи:
- Читайте етикетки. Завжди перевіряйте етикетки продуктів на наявність інгредієнтів, отриманих з яєць. Найпоширеніші інгредієнти, на які слід звернути увагу, включають альбумін, глобулін, лецитин (часто отриманий з яєць), лізоцим, овальбумін та овітелін. Лізоцим міститься в деяких таблетках, що призначають при болі у горлі.
- Остерігайтеся оброблених продуктів. Багато перероблених продуктів, таких як хлібобулочні вироби, майонез і деякі м’ясні страви, ковбаси, сосиски, можуть містити яйця.
- Деякі вакцини, як-от вакцина проти грипу, вирощуються в яйцях і можуть містити незначну кількість яєчних білків. Якщо у вас сильна алергія на яйця, проконсультуйтеся з лікарем перед вакцинацією.
- Перехресне забруднення. Навіть якщо страва не містить яєць, вона могла контактувати з ними під час приготування. Дуже важливо повідомляти про свою алергію, коли ви йдете в ресторан. Це стосується не лише алергії на яйця.
- Деякі косметичні засоби, ліки та ремісничі матеріали можуть містити яєчний білок. Завжди перевіряйте етикетки і проконсультуйтеся з фармацевтом або лікарем, якщо ви не впевнені.
- Для приготування їжі та випічки доступно багато замінників яєць, наприклад, яблучне пюре, бананове пюре та інші комерційні замінники яєць.
Якщо ви підозрюєте, що у вас або вашої дитини є алергія на яйця, важливо звернутися до алерголога для постановки правильного діагнозу. Він може надати рекомендації щодо контролю алергії та порекомендувати лікування при випадковому контакті з продуктами.
Чи залежить поживна цінність яйця від харчування курки?
Так, поживна цінність яєць, значною мірою залежить від дієти курки. Найбільшою харчування курки впливає на вміст йоду й селену у яйці. Домашні яйця та яйця курей вільного випасу мають вищу ціну та поживність.
Чи підвищують яйця холестерин?
Курячі яйця – доступне джерело білка та інших поживних речовин. Вони також містять багато холестерину. Але холестерин, що міститься в яйцях, не підвищує рівень холестерину так, як деякі інші продукти, наприклад, з високим вмістом трансжирів і насичених жирів. Помірне вживання яєць не зашкодить. На рівень холестерину значною мірою вливає підвищений рівень цукру, тому краще обмежити вживання вуглеводних продуктів, особливо, з високим вмістом цукру.
Скільки яєць на день може їсти доросла людина?
Більшість здорових дорослих людей можуть споживати 4 яйця на день без жодних проблем. Кількість яєць, яку ви споживаєте, залежить від вашого розміру та добової потреби в калоріях. Враховуйте, що яйця містяться також в інших продуктах.
Яйця справді неймовірні, недарма їх називають “суперфудом”. Вони є свідченням здатності природи упаковувати багатство поживних речовин у невелику упаковку. Незалежно від способу приготування, яйця залишаються улюбленим і незамінним продуктом харчування для багатьох людей по всьому світу.
Читайте нашу статтю: Страви з вареними яйцями

Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.