
Всесвітній день ананаса
Що це за свято?
Щороку на початку весни смачне солодке свято відзначають всі поціновувачі екзотичного тропічного плоду – ананаса. Свято має цікаву назву – Всесвітній день ананаса та припадає на 12 березня.
Схожі події:
🥥 Всесвітній день кокоса
🍌 День банана
🍎 Міжнародний день «з’їж яблуко»
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.
Як виникла ідея святкування Всесвітнього дня ананаса?
Ідея створення Всесвітнього дня ананаса належить фахівцям-селекціонерам, що займаються виведенням нових сортів плоду. Вони вирішили відзначати цей день у 1970-му році з нагоди винаходу нового сорту під назвою «Den Monte Cold». Цей екстрасолодкий сорт відрізняється від інших своїм незвичайним смаком та вишуканим золотистим м’якушем, а вітаміну С у ньому в кілька разів більше, ніж у звичайних ананасах.
Вперше День ананаса відсвяткували на Гаваях – батьківщині цих солодких плодів. До Європи їх почали завозити ще в 15 столітті, відразу після першої експедиції Колумба. А сто років потому їх навчилися вирощувати в Індії.
Види ананаса, які відповідають сучасним, росли в природних умовах на берегах ріки Парана (територія сучасних Бразилії, Парагваю та Аргентини) ще тисячоліття назад. Місцеві племена зрозуміли, що соковиті солодкі плоди чудово смакують та почали вирощувати їх по всій території Південної Америки.
Подорож ананаса до Європи
Європейці скуштували цей диво-плід у 1493 році, коли Христофор Колумб набрав ананасів на одному з відкритих ним островів. Через деякий час плоди почали вирощувати на плантаціях Індії та африканських колоній. Відомо, що назва тропічного фрукта «ананас» у перекладі з мови одного південноамериканського племені означає «дивовижний плід». В 1555 році до основної назви додали слово «comosus», цебто «хохлатий», що означало вид ананасів з високими смаковими якостями.
В європейських країнах ці плоди швидко знайшли своїх поціновувачів. Ось тільки існувала одна проблема – доставка. Вона була дорогою та довготривалою, за час подорожі половину фруктів приходилося викидати через те, що вони псувалися.
В 1658 році європейці виростили свій перший ананас, а згодом, через 60 років, в Челсі (Великобританія) побудували велику оранжерею для вирощування цих екзотичних фруктів. Ананаси буквально увійшли в моду, вони прикрашали собою не тільки столи королівських осіб, але і їх портрети. Так, навіть є картина, на якій зображений англійський король Карл II з ананасом. А в першій половині 18 століття французькі монархи почали отримувати ананаси зі своєї власної оранжереї, збудованої безпосередньо у Версалі.
Попри те, що плоди почали вирощувати в Європі, дешевшими та доступнішими вони від цього не стали. На їх вирощування потрібно було не менше 2-х років, а утримання самої теплиці було невиправдано дорогим. З цієї причини ананаси завжди були уособленням розкоші та великого багатства.
Промислове вирощування ананасів
Найкращим виявилося вирощування ананасів в їх природній зоні. Наприкінці 19 століття на Гаваях почали з’являтися величезні ананасові плантації. Пізніше, плід почали вирощувати на угіддях африканських, південноамериканських та деяких азійських країн. Виробники не тільки доставляли свіжі плоди, але почали їх консервувати.
Всесвітній день ананаса в історії
-
1493Христофор Колумб відкрив Європі смак нового екзотичного фрукта.
-
1555Ananas comosus – до основної назви «Ananas» додали слово «comosus», тобто «хохлатий», що означало вид ананасів з високими смаковими якостями.
-
1658В Європі вперше виростили ананас.
-
1718В Челсі (Великобританія) було побудовано велику оранжерею для вирощування цих екзотичних фруктів.
-
19 ст кінецьПочинає розвиватися промислове вирощування ананасів в їх природній зоні – на Гаваях почали з’являтися величезні ананасові плантації.
-
1970З нагоди винаходу нового сорту ананасу під назвою «Den Monte Cold» фахівці селекціонери запропонували відзначити цей день, запровадивши нове свято – День Ананаса.
Цікаві факти про ананаси
- У 18 столітті, у володіннях графа Данмор було побудовано оранжерею, де вирощували ананаси для англійської знаті. Особливістю оранжереї став великий 14-метровий кам’яний купол, виконаний у вигляді шишкоподібного фрукта.
- В тропічних країнах плоди ростуть круглий рік. Проте літні врожаї завжди солодші та соковитіші, їх використовують для створення десертів. Плоди, вирощені в зимовий період, також вживаються в їжу, проте з них готують овочеві гарніри.
- Незрілі плоди швидко дозрівають під час зберігання при температурі +10С. А при нижчій температурі ананас втрачає свій неповторний аромат.
- У Мексиці шкірку плоду не викидають, а виготовляють з неї тепаче – смачний освіжуючий напій. Для цього шкіру заливають цукровим сиропом та витримують його до 3-х днів.
- У 19 столітті спостерігався справжній бум з вирощування ананасів на території України, що у ті часи входила до складу Російської імперії. Масштаби культивування цих плодів дійшли до промислових. Так, з України до Європи щорічно експортувалося до 50 тонн ананасів.
- З жорсткого ананасового листя виготовляють напівпрозору та блискучу тканину (пайну), що попри свою видиму легкість відрізняється великою міцністю. Спочатку тканину виготовляли вручну та використовували для захисту від палючого сонця. Такий матеріал коштував великих грошей. В 1850 році плантатори з Філіппін подарували дорогі наряди з «ананасової тканини» принцу Альберту та королеві Вікторії. Сьогодні тканина з ананасового листя виготовляється на спеціальних верстатів, з нею шиють дорогу білизну та сорочки.
Як святкувати Всесвітній день ананаса?
На щастя, це свято сьогодні доступне для кожного. Найкраще святкування полягає в тому, щоб скуштувати цей смачний плід. І зробити це можна різними способами: споживати у свіжому вигляді, зробити салат, приготувати десерт з консервованих кілець тощо.
Також можна спекти торт «Ананасове чудо». Для цього вам знадобляться:
- Для 1-го коржа:
Борошно (1 скл.), яйце (1 шт.), яєчні жовтки (7 шт.), цукор (4 ст.л.), порошок до випічки (1 ч.л.), оцет (1 ч.л.).
- Для 2-го коржа:
Борошно (1 скл.), яєчні білки (7 шт.), цукор (1 скл.), крохмаль картопляний (3 ст.л.), порошок до випічки (1 ч.л.), оцет (2 ст.л.).
- Для 3-го коржа:
Борошно (1 скл.), кисіль фруктовий (1 пачка), яйця (3 шт.), порошок до випічки (1 ч.л.), цукор (1 ст.л.).
- Приготування коржів
Під час приготування змішуються інгредієнти для кожного коржа окремо (білки збиваються до твердих піків).
- Для крему:
Консервовані ананаси (1 банка), цукор (4 ст.л.), ванільний пудинг (1 пачка), масло (400 г).
Для крему, ананасовий сік з банки змішується з питною водою до 0,5 л. Отримана рідина розділяється на 2 склянки. До першої склянки необхідно додати 4 ложки цукру, сироп довести до кипіння. До другої склянки ананасової води додається ванільний пудинг, заливається до кип’яченого соку та разом доводиться до кипіння. Масло збивається та змішується з охолодженою масою. Готові та охолоджені коржі перемастити кремом та перекласти шматочками ананасу.
Коли будемо відзначати Всесвітній день ананаса?
Рік | Дата | День тижня |
---|---|---|
2021 | 12 березня | П’ятниця |
2022 | 12 березня | Субота |
2023 | 12 березня | Неділя |
2024 | 12 березня | Вівторок |
2025 | 12 березня | Середа |