Всесвітній день кокоса

Всесвітній день кокоса

Що це за день?

Один з безцінних подарунків, які дарує людям природа — це їстівні плоди, які ростуть просто на деревах і містять майже всі необхідні для нашого організму поживні речовини. Серед таких  — кокоси, популярні у всьому світі завдяки своїм корисним властивостям. Крім того, вони є надзвичайно важливими для країн Азійсько-Тихоокеанського регіону — недарма жителі тропічних берегів кажуть: «Хто саджає кокосову пальму, той саджає їжу й питво, посуд і одяг, дім для себе та своїх дітей». Для інформування людей про значення кокоса в подоланні бідності, розвитку кокосового виробництва та залучення до нього інвестицій існує особливе свято, яке зветься Всесвітнім днем кокоса (World Coconut Day) і відзначається щороку 2 вересня. 

Схожі події:
🥥 День банана
🥥 Всесвітній день кавуна
🥥 Міжнародний день «з’їж яблуко»
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день кокоса?

Кокоси ростуть на всіх тропічних узбережжях нашої планети, але генетичне дослідження, проведене в 2011 році Національним географічним товариством США, показало, що батьківщина кокосової пальми — Індія та Південно-Східна Азія. Саме звідти плоди, які розносять по світу морські приливи, потрапили до інших частин світу.


Індійський горіх

До розповсюдження кокосів доклали руку й люди — арабські купці морем завезли їх з Індії до Східної Африки 2 тисячі років тому. Назва, яку торговці дали цим плодам — «індійський горіх» — досі використовується в арабській мові. Європейці дізналися про екзотичний плід теж завдяки морській торгівлі — першим його описав Марко Поло, купець з Венеції, відомий своїми далекими мандрівками.

Вважають, що в XVI столітті завдяки мореплавцю Васко да Гамі та його команді кокос отримав свою сучасну назву — плід з трьома характерними заглибленнями нагадував португальцям та іспанцям обличчя піренейського фольклорного персонажа на ім’я Коко. Звідси й виникла назва плоду та дерева, на якому він росте. 

Для європейців кокос виглядав дуже незвично, попри те, що він є родичем фініків, оливок, персиків, слив і вишень, тобто плодів з кісточкою. У кокосової пальми прямий стовбур та велике перисте вічнозелене листя на довгих черешках, яке розміщене по спіралі на вершині стовбура. Дерево безперервно цвіте, при цьому має як чоловічі, так і жіночі квіти, що запилюються перехресно або самозапиленням.

Цінність кокоса

Одна кокосова пальма дає приблизно 100 кокосів на рік, при цьому кожен плід дозріває близько року. Стиглі кокоси мають яйцевидну або еліпсоїдну форму, довжиною вони зазвичай від 30 до 45 сантиметрів, а діаметром 15 – 20 сантиметрів. Під твердою й волокнистою зовнішньою оболонкою міститься м’якуш та ядро-ендосперм — рідина, яка спочатку прозора, потім набуває білого кольору, а згодом твердне.

На відміну від більшості плодів, кокос цінний не тільки їстівним м’якушем, а ще й кокосовою водою, молоком, олією та  кокосовим волокном. В західному світі користь кокосової води відкрили порівняно нещодавно — в 1970-х роках через природні електролітичні властивості її почали вживати професійні спортсмени, а невдовзі вона стала масово продаватися як напій. Загалом вирощування, експорт і переробка кокосів перетворилися на багатомільярдну галузь, і ці плоди у всіх можливих варіантах — свіжі, сушені, заморожені, у вигляді молока, олії чи води є джерелом прибутку для виробників продуктів харчування у всьому світі. Крім того, кокос — сировина у виробництві товарів для здоров’я та краси і навіть для побутових мийних засобів. 

Для корінних мешканців регіонів, де ростуть кокосові пальми, всі численні способи застосування кокосів — не новина. Наприклад, на острові Занзібар ці плоди є звичним інгредієнтом хліба, м’ясних страв, десертів та напоїв, а день для тамтешніх господинь починається з купівлі на ринку кокоса та переробки його в молоко. Натирання кокосової стружки — одне з найперших вмінь, яке передається від матері до дочки. Також мешканці тропічного острова роблять покрівлі для будинків з кокосового листя, плетуть мотузки з кокосового волокна, а кокосова олія є незамінною в ритуалі благословення новонароджених.

Азійсько-Тихоокеанське кокосове співтовариство

Зважаючи на надважливу роль кокосових пальм та власне кокосів для всього тропічного регіону Азії й Тихого океану, в 1969 році за підтримки ООН було створено міжурядову організацію виробників кокосів — Азійсько-Тихоокеанське кокосове співтовариство з штаб-квартирою в столиці Індонезії — Джакарті. На сьогодні ця організація налічує 20 країн-членів, на долю яких припадає понад 90% світового виробництва кокосів та експорту продуктів з них. 

Серед «кокосових» держав — 8 азійських (Індія, Індонезія, Малайзія, Філіппіни, Шрі-Ланка, Таїланд, В’єтнам та Східний Тимор);  9 тихоокеанських (Мікронезія, Фіджі, Кірібаті, Маршаллові острови, Папуа – Нова Гвінея, Самоа, Соломонові острови, Тонга й Вануату), а також карибська Ямайка, африканська Кенія та південноамериканська Гайана. Представник кожної з цих країн займає посаду голови Азійсько-Тихоокеанського кокосового співтовариства протягом року.

Метою організації є розвиток кокосового виробництва та підвищення його продуктивності, підтримка високої якості продукції, дослідження ринку та сприяння торгівлі, а також розробка нових технологій, які відповідають екологічним вимогам сьогодення. Тому, зважаючи на ці завдання, а також на честь свого 40-річного ювілею, Азійсько-Тихоокеанське кокосове співтовариство в 2009 році заснувало Всесвітній день кокоса, і відтоді це свято щороку відзначається 2 вересня.

Користь кокоса Дієтична випічка: рецепти та Дієтичні млинці
Почитайте корисні рецепти безглютенової випічки та приготуйте для своєї родини смачні та корисні булочки та млинці.

Всесвітній день кокоса в історії

  • 1280
    Марко Поло дізнався про кокос під час подорожі на Суматру і описав його в своїх працях, називаючи «індійським горіхом».
  • 1878
    Іспанський корабель «Providencia» зазнав аварії коло берегів Флориди. Вантаж з 20 тисяч кокосів, зібраних на Карибських островах, було розкидано по узбережжю. Згодом з них виросли кокосові гаї, які дали назву округу Palm Beach.
  • 1951
    Американська компанія Mars почала виробництво шоколадного батончика Bounty, який набув світової популярності завдяки кокосовій начинці.
  • 1971
    Співак і композитор Гаррі Нільсон написав пісню «Coconut» («Кокос»), яка через кілька місяців опинилася в першій десятці американських музичних чартів.
  • 1969
    Під егідою Економічної й соціальної комісії ООН для Азії і Тихого океану (ESCAP) створено Азійсько-Тихоокеанське кокосове співтовариство.
  • 2009
    За ініціативою Азійсько-Тихоокеанського кокосового співтовариства вперше було відзначено Всесвітній день кокоса.

Часті Питання та відповіді про Всесвітній день кокоса

Чи має Всесвітній день кокоса тему святкування?

Так, щороку це свято проводиться під певною темою. Наприклад, темою 2019 року була «Кокос для сімейного добробуту», у 2020 році подія проходила під темою «Інвестуйте в кокос, щоб врятувати світ».

Кокос — це горіх чи фрукт?

З точки зору ботаніків, плід кокосової пальми не являється ні горіхом, ні фруктом — це так звана «суха кістянка». Проте серед людей, далеких від ботаніки, популярними є визначення кокосу саме як горіха або фрукта.

Скільки існує різновидів кокосової пальми?

Є два різновиди цього дерева — високоросле та карликове. Зазвичай культивують високорослий вид, який називають «деревом трьох поколінь», бо за тривалості життя 60 – 80 років воно встигає послужити фермеру, його дітям та онукам. Ця пальма починає плодоносити через 6 – 10 років. Карликовий різновид має меншу тривалість життя і складніший у вирощуванні, проте цінується за те, що починає плодоносити раніше.

Яке значення має кокос в культурному аспекті?

Кокоси широко використовують в релігійних обрядах індуїсти — приносять їх в жертву богам, розбиваючи плоди об землю, стіну будинку чи борт корабля — від цього об’єкти здобувають хорошу карму. В індуїстській міфології кокосова пальма — чарівне дерево, що здійснює людські бажання, а індійський штат Керала його мешканці називають «країною кокосів». Кокоси часто згадуються і в індонезійських казках та легендах, а згідно з новозеландським сленгом, «кокос» — це будь-яка людина полінезійського походження.

В яких країнах вирощують найбільше кокосів?

Світовим лідером серед виробників кокосів є Індонезія, на другому місці — Філіппіни, третю сходинку посідає Індія.

Як відзначати Всесвітній день кокоса?

Країни-виробники кокосів 2 вересня щороку проводять конференції спеціалістів з вирощування цих рослин, а також інформаційні кампанії для населення щодо переваг використання різноманітних продуктів на основі кокоса.

Для українців кокос — здебільшого екзотика, тому 2 вересня варто нарешті спробувати його на смак, якщо раніше для цього не було нагоди. Вперше власноручно розколоти справжній кокосовий горіх — це весела подія, до якої з радістю долучаться діти. А про те, як правильно це зробити, можна дізнатися, переглянувши навчальні ролики на YouTube.

Кокос — інгредієнт не тільки для тропічних коктейлів та солодких десертів, тому доречно вдатися до кулінарного експерименту з незвичними стравами на основі цього плоду — наприклад, приготувати кокосове каррі, креветки або рис. Навіть прості цибулеві кільця, обсмажені в кокосовому клярі, стануть вишуканою стравою, гідною справжніх гурманів. 

Для дружньої компанії можна влаштувати «кокосову» вечірку в полінезійському стилі — краще на свіжому повітрі, прикрасивши територію орхідеями та смолоскипами, з атмосферною музикою гавайських гітар. Звісно, головним пригощанням мають бути тропічні фрукти, зокрема, кокоси у всіх можливих варіаціях. 

Також не зайвим буде поділитися інформацією про Всесвітній день кокоса у соціальних мережах, використовуючи хештег #WorldCoconutDay.

Чому важливий цей день? 

Відзначаючи свято кокоса, ми згадуємо, наскільки цей плід є корисним для здоров’я або дізнаємося  нові факти з цього приводу. Крім того, що кокос — цінний харчовий продукт, багатий на вітаміни C, E, B1, B3, B5, B6, а також на корисні мінерали  — залізо, мідь, селен, кальцій, магній, марганець, фосфор та цинк, він має здатність підвищувати імунітет та допомагає долати інфекційні хвороби, що в сучасних умовах є дуже важливим. 

А через те, що кокос містить мало калорій, але багато клітковини, він дозволяє діабетикам підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Широко застосовується кокос і в косметології, бо покращує стан волосся та шкіри. А якщо запалити трохи кокосового лушпиння, з дому зникнуть всі комарі, до того ж цей природний репелент є абсолютно безпечним для людей.

Кокосову деревину з успіхом застосовують в будівництві, з горіхової шкаралупи виготовляють посуд, різноманітні сувеніри та прикраси, а також деревне вугілля. В Тихоокеанському регіоні з кокосів навіть намагаються створити біопаливо — там проводять експерименти з кокосовою олією в якості альтернативи дизельному пальному для автомобілів.  

Тож у Всесвітній день кокоса ми переконуємося, що кокосову пальму недарма називають «деревом життя» або «деревом тисячі застосувань». Попри те, кокоси — мешканці тропіків, вони давно стали міжнародною культурою та завоювали прихильність всіх народів світу.

Коли будемо відзначати Всесвітній день кокоса?

РікДатаДень
20252 вересняВівторок
20262 вересняСереда
20272 вересняЧетвер
20282 вересняСубота
20292 вересняНеділя
Позначки:
Copy link