10 цікавих фактів про полярних ведмедів

цікаві факти про полярних ведмедів

Ці білі ведмедики варті вашої уваги та допитливості, вас здивують 10 цікавих фактів про полярних ведмедів.

Полярні ведмеді – це морські ссавці. Оскільки вони проводять більшу частину свого життя на морському льоду Північного Льодовитого океану і залежать від океану як джерела їжі та середовища існування, білі ведмеді є єдиними видами ведмедів, які вважаються морськими ссавцями. 1

Загальна популяція диких білих ведмедів, яка налічує близько 26 000 особин, поділяється на 19 груп або субпопуляцій. З них лише 1 субпопуляція зростає, 5 стабільні і 4 перебувають у стані занепаду. Решта 9 не були оцінені, оскільки про них недостатньо інформації.

Білі ведмеді мешкають по всій циркумполярній Арктиці, у п’яти “країнах білого ведмедя”: Канада, США (Аляска), росія, Норвегія (Шпіцберген) і Данія (Гренландія). У Канаді мешкає найбільше білих ведмедів, приблизно 2/3 світової популяції. (І, до речі, білі ведмеді не живуть в Антарктиді. Там живуть пінгвіни!) 2

10 цікавих фактів про полярних ведмедів

  1. Білий ведмідь має на лапах перетинки, завдяки яким він може швидко пересуватися у воді. Їхні великі лапи спеціально пристосовані для плавання, якими вони гребуть по воді, тримаючи задні лапи плоскими, як кермо. Цей відмінний плавець легко може подолати відстань у декілька сотень кілометрів. Зафіксовано випадок, коли ведмідь подолав 687 км за 9 днів, доки не досяг твердої крижаної поверхні. А біла ведмедиця пливла від берегів Аляски 600 км без зупинки у пошуках їжі. Отже, полярні ведмеді можуть плавати безперервно кілька днів поспіль та на великі відстані.
  2. Волоски хутра полярних ведмедів насправді є прозорими. Вони здаються білими внаслідок того, що відбивають світло. Жовтий відтінок хутра свідчить про солідний вік тварини, яка вже не може достатньо ретельно дотримуватися гігієни. Появі зеленого кольору вовни ведмеді зобов’язані водоростям, які проростають на шерстинках у теплих умовах.
  3. Шкіра полярних ведмедів завжди має чорний колір. Завдяки цьому явищу тварини зберігають достатню кількість тепла, щоб спокійно жити в умовах вічної мерзлоти. Температура тіла цих істот не стає нижчою за +31°C навіть під час перебування у крижаній воді. Ведмедям іноді доводиться уникати інтенсивних фізичних навантажень, аби не перегріватися.
  4. Під час полювання полярні ведмеді виявляють свої інтелектуальні здібності, закриваючи носа лапами. Це дає їм можливість повністю злитися з білою поверхнею снігу та залишитися непоміченими.
  5. У 1960 році на Алясці було застрелено полярного ведмедя, вага якого складала 1002 кілограми. Він і досі вважається найважчим самцем, якого зустрічали люди. У середньому вага полярного хижака складає 700-800 кг при зрості 3 м. Самиці важать приблизно 300 кг, тому дуже різняться розмірами від самців.
  6. У багатьох північних народів білий ведмідь виступає головною фігурою у казках та легендах. Існують історії навіть про родинні відносини між людьми та цими тваринами, результатом яких ставала поява спільного потомства. Також ескімоси вірять у перетворення людини та ведмедя один в одного у результаті реінкарнації.
  7. У зороастрійському календарі білий ведмідь зазначається у якості священної тварини. Він символізує фізичну силу, сміливість та витривалість. А ось у релігійних джерелах цю тварину ототожнювали з тілесними гріхами людини.
  8. Доказами високого інтелектуального розвитку полярних ведмедів є їхня здатність безпомилково орієнтуватися на абсолютно білих просторах удень, уночі, у заметіль та шторм. Бездоганне шосте почуття приводить цих хижаків до лежбищ тюленів та дозволяє виключно точно оцінити обставини та сили супротивника.
  9. Тривалість життя білих ведмедів у дикій природі складає від 15 до 18 років. Але якщо тварина попадає у неволю, де для неї створені сприятливі умови, вона може дожити до 30 років. Полярні хижаки не впадають у сплячку й зберігають активність протягом усього року. Виняток становлять вагітні самиці, які залягають у барліг на 1.5-2 місяці.
  10. Ведмедиці, які живуть у південних частинах Арктики, виховують своє потомство протягом двох років, у той час, як мами з півночі продовжують це робити до трьох років. Новонароджені ведмежата важать від 400 до 750 грамів і не можуть довго існувати без матері. 

Читайте нашу статтю: Цікаві факти про моржів

Цікаві факти про моржів

Харчування полярного ведмедя

  • Білий ведмідь не дуже вправний полювальник. Лише 2% його полювань є успішними. Майже половину свого життя полярний ведмідь проводить у пошуках їжі, але рідко щось може вполювати.
  • Основною здобиччю білого ведмедя є кільчасті та бородаті тюлені, на яких він полює різними способами. Проникаючи в щенячі барлоги, підстерігаючи біля дихальних отворів або біля кромки води, або переслідуючи тюленів, які вийшли відпочити на кригу.
  • Жир тюленів підтримує їх протягом більшої частини року, а також під час тривалого голодування.
  • Крім ловлі тюленів, білі ведмеді також полюють на трупи або полюють на дрібних ссавців, птахів, яйця та деякі рослини.
  • У білих ведмедів дуже сильний нюх. Вони навіть можуть відчути запах дихальних отворів тюленів в льоду майже за 1 км. Знайшовши отвір, ведмідь буде терпляче чекати, поки тюлень не підніметься на повітря, щоб напасти.
  • Після годування протягом зими й весняного сезону виведення потомства вагітна самка білого ведмедя восени риє барліг, де вона народжує своїх ведмежат і вигодовує їх. Викопавши барліг, вона чекає, поки сніг засипле вхідний тунель, закривши його від сторонніх очей. Навесні ведмедиця вийде з ведмежатами та відправиться на морську кригу полювати на тюленів — а це означає до восьми місяців без їжі для мами, що є дивовижним подвигом. 2
  • Молоко білих ведмедів є найжирнішим у світі (31% жирності). Саме це забезпечує достатню кількість калорій, щоб допомогти ведмежатам швидко рости.

Загрози для полярних ведмедів

  • Найбільша — зміна клімату.
  • Нафторозвідувальні роботи нафтової промисловості.
  • Контакт з нафтовими розливами може зменшити ізоляційний ефект хутра ведмедя, змушуючи його витрачати більше енергії, щоб зігрітися, і може отруїти ведмедя, якщо його проковтнути.
  • Вплив токсичних хімічних речовин, таких як пестициди, через свою здобич, що може вплинути на біологічне функціонування ведмедів та їхню здатність до розмноження.
  • Конфлікти з людьми. Танення морського льоду внаслідок зміни клімату збільшило кількість конфліктів між людьми та білими ведмедями, коли голодні білі ведмеді влітку вирушають на пошуки їжі.

Білий ведмідь — мандрівник

Цікаво, що полярні ведмеді — наймобільніші чотирилапі тварини. Вони можуть долати понад 3 000 км на місяць, а їхній ареал проживання може перевищувати 600 000 квадратних кілометрів

Міжнародний день полярного ведмедя відзначається щорічно 27 лютого.

Читайте нашу статтю: Цікаві факти про панду

Цікаві факти про панду

Більше цікавих фактів на нашій «Планеті фактів» в Телеграмі. Приєднуйтесь!

Було цікаво❓Поділіться з друзями! 👇

Джерела

  1. https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/polar-bears 
  2. https://polarbearsinternational.org/news-media/articles/surprising-facts-about-polar-bears  

Схожі статті

Copy link