День поширення знань про пінгвінів

День поширення знань про пінгвінів

Що це за свято?

День поширення знань про пінгвінів – екологічне свято, що відзначається по всьому світу. День було запроваджено з метою привернення уваги людей до цього дивного птаха, його чисельності та місць помешкання. Дії людини стосовно природних осель пінгвіна загрожують зітерти з обличчя нашої планети кілька різновидів цього птаха. Невипадковою є і дата свята, адже саме 20 січня починається масова міграція нелетючих птахів на материк для парування та висиджування потомства. Варто сказати, що цим пернатим присвячене ще одне свято – Всесвітній день пінгвінів, що відзначається 25 квітня.

Цікаві факти про Антарктиду

Читайте нашу статтю: 10 цікавих фактів про Антарктиду

Як виникла ідея відзначати День поширення знань про пінгвінів?

На Землі налічується понад 18 видів нелітних пернатих. Саме ж слово «пінгвін» почало вживатися на початку 16 століття. Є три версії походження назви птахів.. Одні вчені вважають, що воно пішло від валійського: «пін» – голова, «гвін» – біла. Також є така думка, що з англійської pingwin перекладається як «крило-шпилька», а на латині це слово означає «товстий».

Схожі події: Всесвітній день пінгвінів та Всесвітній день водних тварин
Почитайте та дізнайтеся скільки видів пінгвінів існує, а також, яка кількість морських тварин щорічно гине від заплутування в сітках і відходах.

Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Хто такі пінгвіни?

Пінгвіни належать до сімейства морських пернатих, що не літають. Проте ці тварини чудово пірнають та плавають. Найбільшими представниками сімейства вважаються імператорські пінгвіни, що за довжиною сягають 1 м 20 см, а за вагою – 40-50 кг. До найменших пінгвінів відносять так званих блакитних пінгвінів зростом 30 см та вагою 2-3 кг. Таку різницю у розмірах пінгвінів пояснюють правилом Бергмана, який стверджував, що тварини, які мешкають у холодних регіонах, є набагато більшими за розмірами від тих, які заселяють теплі широти земної кулі.

Де мешкають?

Загальновідомо, що ці нелітаючі птахи населяють Антарктику, а також зустрічаються в Австралії, Новій Зеландії, Південній Америці та Африці. Різновиди пінгвінів, що полюбляють прохолодний клімат, розміщуються поряд з холодними течіями океану. Їжі там завжди вдосталь, а тепло зберігається завдяки товстому жировому шару. Завдяки жиру та гладкому пір’ю, що чудово відштовхує воду, птахи показують відмінні навички плавання та пірнання.

Пінгвіни – соціальні птахи, тому мешкають колоніями до кількох десятків тисяч особин. Середня тривалість життя цих тварин становить 20-30 років.

Цікаві факти про Антарктиду

Читайте нашу статтю: 10 цікавих фактів про Антарктиду

Чому пінгвіни не літають?

Вчені довго працювали над дослідженням цього питання. Вдалося виявити, що здатність пінгвінів літати була втрачена внаслідок еволюції. Оскільки птахи були змушені пірнати, щоб здобути собі їжу, їхні крила зменшились, а тіло, навпаки, збільшилось. Таким чином, здатність цих птахів до польотів була втрачена.

Однак здібність плавати та пірнати тільки покращилась. Крила тварин є чудовими плавниками, котрі дозволяють розвивати надзвичайну швидкість та здійснювати різноманітні маневри під водою. Деякі різновиди пінгвінів здатні розвивати швидкість до 50 кілометрів на годину та пірнати на глибину пів кілометра. 

Чим харчуються?

Пінгвіни відносяться до водоплавних птахів, що мешкають на берегах морів та океанів, тому харчуються в основному морськими дарами – молюсками, ракоподібними та рибою. Свою здобич тварини споживають прямо під водою. Іноді щоб насититися необхідно здійснити до 1000 занурень, на що витрачається багато сил та енергії. 

Є певний період часу (1-3 місяці), коли пінгвіни вимушені цілком відмовитися від їжі. У цей час вони линяють, втрачають 50% своєї маси та витрачають наявні запаси жиру. Пінгвіни також голодують у період висиджування яєць, який триває декілька місяців. Однак самки та самці по-черзі відлучаються, щоб поживитися.

Загрози, з якими зустрічаються нелетючі птахи

Зазвичай пінгвіни селяться на відокремлених територіях, де дорослим особинам нічого не загрожує. У той самий час на маленьких пташенят, які залишилися на суші без захисту дорослих, можуть нападати хижі птахи. У воді загрозою для пінгвінів є морські котики і леви, акули та інші хижаки.

Сьогодні пінгвіни знаходяться під загрозою вимирання. Види пернатих, що селяться в Антарктиці, страждають від танення криги. Пінгвіни, що населяють Австралію та Нову Зеландію, стають жертвами собак та кішок, що були завезені туди людьми та з часом здичавіли. Південноафриканські пінгвіни, що мешкають поблизу портів, страждають від сильних забруднень від нафтопереробних підприємств. Галапагоські пінгвіни перебувають на межі зникнення, оскільки їхніми яйцями харчуються мандрівники.

За останнє століття численність антарктичних пінгвінів скоротилася на 50% через вилов людиною криля – основного джерела харчування цього різновиду.

Як відзначати День поширення знань про пінгвінів?

Пінгвіни – красиві доброзичливі птахи, які викликають тільки позитивні емоції. День поширення знань про пінгвінів дозволяє більше дізнатися про цих тварин, вивчити середовище їх існування та дослідити реальні загрози їхній популяції. Цей день – привід подумати над тим, що кожен з нас може зробити для збереження довкілля, його флори та фауни.

Прихильники пінгвінів та небайдужі в цей день можуть взяти участь в міжнародному проекті Penguin Watch, в межах якого можна допомагати вченим-біологам стежити за життям пінгвінів, рахувати їх на фотографіях. Всі підрахунки збираються фахівцями, які аналізують інформацію та визначають, яка кількість птахів населяє ту чи іншу територію. За весь час існування проєкту, понад 50 000 людей порахували пінгвінів на  5 000 000 фотографій.

В день поширення знань про пінгвінів можна відвідати зоопарк, де перебувають ці дивовижні птахи. Задля збільшення обізнаності про цих птахів серед молодшого покоління проводяться цікаві шкільні уроки про пінгвінів. В сімейному колі можна переглянути цікавий фільм про цих тварин або подивитися мультиплікаційний фільм, де головними героями є пінгвіни.

Чому важливий цей день? 

День поширення знань про пінгвінів ще раз привертає увагу людей до стану навколишнього середовища та ареалів існування диких тварин та птахів. Кожна людина має змогу задуматися над тим, як саме вона може покращити умови для проживання пінгвінів.

Коли будемо відзначати День поширення знань про пінгвінів?

РікДатаДень тижня
202120 січняСереда
202220 січняЧетвер
202320 січняП’ятниця
202420 січняСубота
202520 січняПонеділок