Здорове харчування

Магній: що він може зробити для вас і скільки його потрібно?

Магній: що він може зробити для вас і...

У світі поживних речовин і харчових добавок магній довгий час залишався «забутим» мінералом. Однак нещодавно він знову опинився в центрі уваги науковців і медичної спільноти. Цікавість до магнію посилюється: зростає кількість досліджень, що...

Здорове харчування у середньому віці підвищує шанси на якісне старіння

Здорове харчування у середньому віці...

Раціон, багатий на рослинні продукти та з помірним споживанням корисних тваринних продуктів, значно підвищує ймовірність дожити до старшого віку без серйозних захворювань та зі збереженим фізичним, психічним і когнітивним здоров’ям. Про це...

Розчинна та нерозчинна клітковина: у чому різниця і що потрібно знати

Розчинна та нерозчинна клітковина: у чому...

Більшість із нас чули, що клітковина корисна для здоров’я. Але не всі знають, що існують різні її типи — розчинна та нерозчинна клітковина, які по-різному впливають на організм. Залежно від ваших індивідуальних потреб чи наявності хронічних...

Їжа як мова любові й родова памʼять, яку ми ризикуємо втратити

Їжа як мова любові й родова памʼять, яку ми...

Швидкість та оптимізація сьогодні стають ледь не найвищими цінностями, а їжа часто перетворюється просто на паливо для тіла. Однак, якщо подивитися глибше, їжа завжди була і залишається набагато більшим. Це мова любові, спосіб вираження...

Чи справді пребіотики й пробіотики допомагають?

Чи справді пребіотики й пробіотики...

Популярність «заборонених» тем змінюється. Колись ми соромилися говорити про запори, здуття та біль у животі, а тепер ці симптоми вже не лише не табуйовані, а навіть стали частиною інтернет-трендів. TikTok буквально зробив #hotgirlswithIBS...

Чи шкідливі ультраоброблені продукти: висновки нового дослідження

Чи шкідливі ультраоброблені продукти:...

Нове міжнародне дослідження, опубліковане в American Journal of Preventive Medicine, підтверджує: надмірне споживання ультраоброблених продуктів харчування (УОП) пов’язане з підвищеним ризиком передчасної смерті. Ці продукти, які складають...

Чорний чай проти зеленого: у чому різниця?

Чорний чай проти зеленого: у чому різниця?

Коли мова заходить про чай, перше, що спадає на думку — це антиоксиданти. І не даремно. Однак дискусії про те, який чай — чорний чи зелений — кращий, не вщухають. Обидва мають спільне походження: їх виготовляють із листя Camellia sinensis, яке...

Менше масла, більше рослинних олій — довше життя?

Менше масла, більше рослинних олій — довше...

Зменшення споживання вершкового масла на користь рослинних олій може сприяти довшому життю — про це свідчить нове дослідження Гарвардського університету, опубліковане у JAMA Internal Medicine. На основі понад трьох десятиліть спостережень за...

Що майже безмозкі гризуни знають про апетит і схуднення

Що майже безмозкі гризуни знають про апетит...

Дослідження в галузі нейронауки дають нове розуміння того, як і чому ми починаємо їсти — і що змушує нас зупинитися, про це пише The New York Times. Чи справді ми маємо свободу волі, коли йдеться про їжу? Це запитання давно турбує як науковців...

Чи має тепла вода з лимоном користь для здоров’я?

Чи має тепла вода з лимоном користь для...

Блогери приписують їй здатність стимулювати схуднення, покращувати травлення, очищувати організм і навіть підвищувати рівень енергії. The New York Times розбиралися в цьому питанні. В TikTok сотні відео, до люди переконано стверджують, що вже...

Чи справді вечеря має бути найменшим прийомом їжі: що каже наука

Чи справді вечеря має бути найменшим...

Вислів «Снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак» знову повертається в поле уваги — і не безпідставно. Хоча ми звикли сприймати калорійність і склад їжі як головні чинники здорового харчування, сучасна наука все частіше говорить і...

Заборонений популярний харчовий барвник Red...

15 січня 2025 року FDA оголосило про заборону використання популярного харчового барвника Red No. 3 (еритрозин) у харчових продуктах та пероральних ліках. Це рішення стало результатом багаторічних досліджень, які виявили, що цей синтетичний...

Чи безпечна стевія?

Чи безпечна стевія?

Цукор завжди був суперечливою темою в харчуванні. Ми знаємо, що надмірне його споживання може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, інсультів і навіть раку. Але чи є вихід? Для тих, хто не готовий відмовитися від солодкого, сучасна...