Цікаві факти про мак

Цікаві факти про мак

Мак, що належить до родини макових (Papaveraceae), – це чарівні квіти з багатою історією та символікою, з цінним й поживним насінням. Вони відомі своїми яскравими кольорами, лікувальними властивостями та культурним значенням. Букетики з маком та маковий коржик – традиційні атрибути свята Маковея в Україні. Наші цікаві факти про мак – маленький дотик до сили й символіки цієї рослини.

Насіння маку є багатим джерелом білка і харчових волокон, а також необхідних вітамінів і мінералів, таких як кальцій і магній. Це маленьке чорне насіння у формі бруньок було частиною традиційної середземноморської та близькосхідної дієти протягом тисячоліть, а останніми роками набуло популярності в багатьох країнах, де його часто використовують у таких рецептах, як рогалики та кекси, або ж їдять сирим.

Різновиди та характеристики маку

  • Існує понад 70 видів маку, кольори яких варіюються від темно-фіолетового до червоного, помаранчевого, жовтого і білого. До найбільш відомих видів належать опійний мак (Papaver somniferum), східний мак (Papaver orientale) та каліфорнійський мак (Eschscholzia californica).
    Мак має лопатеве або розсічене листя і молочний сік.
  • Квітки маку мають від чотирьох до шести пелюсток з численними тичинками, що оточують зав’язь. Зав’язь перетворюється на кулясту капсулу, що містить багато дрібного насіння.
  • Мак переважно зустрічається в Північній півкулі, включаючи субарктичні райони Європи та Америки. Деякі види походять з Каліфорнії, південно-західної частини Північної Америки та Центральної Азії.

Історичне та культурне значення

Макове поле
  • Мак вирощують понад 3 000 років. Мінойці вирощували мак на насіння ще у 2700 році до нашої ери.
  • Маки були знайдені у гробниці Тутанхамона. Цей факт звучить як частина пригодницького фільму, але це правда: у гробниці фараона Тутанхамона, який помер у 1325 році до н.е., археологи знайшли одяг із елементами маку, а також зображення цієї квітки на прикрасах і меблях. В Стародавньому Єгипті мак був символом Осіріса — бога смерті й воскресіння.
  • Символ пам’яті: Червона квітка маку була символом полеглих воїнів протягом всієї історії і є емблемою пам’яті, особливо, у Великій Британії та Сполучених Штатах, віднедавна і в Україні.
  • Мак символічно часто пов’язаний зі смертю та сном у літературі, зокрема в “Іліаді” Гомера та “Чарівнику країни Оз”.

Медичне та кулінарне використання

  • Насіння маку походить з рослини маку, яка також використовується для виробництва опіоїдних наркотиків, таких як героїн, морфін та оксикодон. Отже, макове насіння іноді може містити незначну кількість опіатних сполук.
  • Опійний мак є джерелом опію, з якого отримують морфін, героїн, кодеїн і папаверин. Морфін утворюється з молочного латексу в насіннєвій головці опійного маку. Морфін — потужний знеболювальний засіб — виготовляється з молочно-білої речовини, яку виділяє головка опійного маку. Саме тому цей символ зображений на гербі Королівського коледжу анестезіологів у Великій Британії. Маленька квітка — велика сила. 1
  • Насіння маку використовується як ароматизатор у хлібі, булочках і тістечках. З нього також виготовляють макову олію, яку використовують у кулінарії, художніх фарбах і милі.
  • Насіння маку заборонене в Китаї, Тайвані та Сінгапурі через виявлені в ньому сліди опіатів. Через те, що в макових зернах можуть міститися сліди опіатів, і через побоювання, що з них можуть прорости рослини для виготовлення опіуму, у кількох країнах Азії їх повністю заборонили як харчовий інгредієнт. У Китаї, Тайвані та Сінгапурі макові булочки — під забороною. І не дивуйтесь: навіть вживання таких зерен може дати позитивний результат на наркотики під час тестування! 1
Коробочки з насінням маку
Коробочки з насінням маку

Поживні та корисні властивості маку

  • Мак багатий на поживні речовини. Насіння маку є чудовим джерелом основних поживних речовин, включаючи харчові волокна, корисні жири, вітаміни (особливо вітаміни групи В) та мінерали, такі як кальцій, фосфор, магній і цинк.
  • Макові зерна містять антиоксиданти, такі як олеїнова та лінолева кислоти, які допомагають знизити рівень поганого холестерину та підвищити рівень хорошого холестерину в крові.
  • Попри свій невеликий розмір, мак має відносно високу калорійність – понад 500 калорій на 100 грамів.

Інформація про поживні речовини

100 грамів сирого цільного насіння маку містять: 2


  • Калорійність – 536 калорій
  • Білок – 21,43 г
  • Загальні ліпіди (жири) – 39,29 г
  • Вуглеводи – 28.57 г
  • Клітковина – 25 г
  • Цукри – 3.57 г
  • Кальцій – 1 250 мг
  • Залізо – 9,64 мг
  • Магній – 357 мг
  • Натрій – 0 мг
  • Цинк – 8,04 мг
  • Вітамін С – 0 мг
  • Вітамін А – 0 МО
  • Жирні кислоти, всього насичені – 5,36 г
  • Жирні кислоти, загальні транс-кислоти – 0 г
  • Холестерин – 0 мг
Насіння маку
Насіння маку

Користь для здоров’я

  • Харчові волокна, що містяться в насінні маку, сприяють травленню і допомагають запобігти запорам.
  • Вміст кальцію та фосфору в насінні маку сприяє здоров’ю кісток і може допомогти запобігти остеопорозу. Добова норма кальцію для людини кальцій — 1000-1200 мг, це приблизно як у 100 грамах сирого цільного насіння маку. Для порівняння 100 г сиру пармезану забезпечує добову норму і містить майже : 1200 мг. А молоко містить лише 120 мг на 100 г напою.
  • Насіння маку містить невелику кількість алкалоїдів, які мають заспокійливу дію і можуть допомогти заснути.

Традиційне використання в кулінарії різних країн

  • Центральна Європа: в таких країнах, як Угорщина, Австрія та Польща, Чехія мак використовують у різноманітній випічці, хлібі та десертах. Популярними прикладами є угорський маковий рулет (Makos Beigli) та польський маковий пиріг (Makowiec). В Україні дуже популярна випічка з маком, мак є основним компонентом традиційних святкових страв: кутя на Святвечір та маковий корж на Маковея.
  • Індія: Насіння маку, відоме в Індії як “кхус-кхус”, використовується в різних індійських стравах як спеція і як загущувач у підливах і каррі.
  • Єврейська кухня: Насіння маку використовується в традиційній єврейській випічці, такій як хаманташен, яку наповнюють маковою пастою і подають під час фестивалю Пурім.
  • Близькосхідна кухня: Насіння маку використовується в деяких близькосхідних десертах і іноді змішується з медом або цукром для створення солодкої начинки.
  • Німеччина: У Німеччині мак використовують у страві під назвою “Mohnpielen” – солодкому маковому пудингу.

Читайте також: З маком: пиріг та мафіни

З маком рецепти пиріг та мафіни

Насіння маку не тільки смачне, але й багате на поживні речовини. Його використання в різних кухнях світу відображає його універсальність і культурну значущість. І для покращення смаку випічки, і для доповнення збалансованого харчування, мак залишається цінним інгредієнтом як у традиційній, так і в сучасній кулінарії.

Унікальні факти та відкриття про мак

  • Шотландський мак виробляється виключно на маковій фабриці Леді Хейг в Единбурзі і має інший дизайн з чотирма пелюстками та без листя.
  • Мак був знайдений у гробниці царя Тутанхамона, а на його прикрасах та меблях були знайдені зображення маку.
  • Перший британський урожай маку: у 19 столітті британські садівники намагалися виростити опійний мак, але його знищили зайці.
  • Сірий мак: художник і садівник сер Седрік Морріс вивів сірий мак з димчасто-сірим блиском на пелюстках.

Мак – це красиві квіти, що є символом історії, культури, медицини та мистецтва. Червоні маки — свідки історії, символи болю і надії, краси й втрат. І за кожною пелюсткою — цілий світ незвичайних історій. Різноманітність видів, яскраві кольори та багатогранність використання маку роблять його предметом постійного захоплення та дослідження.

Читайте також: Цікаві факти про оливки

Цікаві факти про оливки

Отримуйте сповіщення про нові статті в телеграм-каналі «DAYTODAY». Приєднуйтесь!

Стаття була цікавою?

Оцініть цю статтю!

Середній рейтинг 4.9 / 5. Кількість голосів: 8

Ще немає голосів. Будьте першими!

Дякуємо за відгук!

Підписуйтесь на нові статті!

Шкода, що стаття вам не сподобалась...

Дозвольте нам її покращити!

Розкажіть, будь ласка, що ми можемо виправити

Дайджест публікацій за тиждень

Щопʼятниці отримуйте найцікавіші статті за тиждень на ваш імейл. 

  1. https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/25h1K3CRrfRNkHpnS23tQs7/eight-surprising-facts-about-the-poppy
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/poppy-seeds

Схожі статті

Copy link