Мед – смачний і натуральний підсолоджувач, яким люди насолоджуються вже тисячі років. Вироблений працьовитими бджолами, мед є не лише продуктом харчування, але й захоплюючою речовиною, що спонукає до досліджень. Мед називають “рідким золотом природи”, а процес його виробництва “природною магією”. Підготували для вас цікаві факти про мед та правила його зберігання.
Цікаві факти про мед
- Мед – це чарівна речовина, яку виробляють лише медоносні бджоли. Це єдиний продукт харчування, який містить всі необхідні для підтримки життя речовини, включаючи воду.
- Мед на 80% складається з цукрів і на 20% з води. Це суміш простих цукрів – глюкози і фруктози, які надають йому солодкого смаку.1
- Мед багатий на різноманітні вітаміни, необхідні мінерали, антиоксиданти та амінокислоти. Він також є антимікробним засобом і може ефективно використовуватися при невеликих опіках або подряпинах, прискорюючи загоєння ран.
Виробництво меду
- Медоносні бджоли виробляють мед, який вони зберігають як зимовий корм для вулика. На щастя, вони виробляють у 2-3 рази більше меду, ніж їм потрібно, що дозволяє нам насолоджуватися надлишками.2
- Процес виробництва меду є свідченням працьовитості бджіл та є неймовірним дивом природи.
- Одна бджола може виробити близько 8 г меду за все своє життя.
- Щоб зробити 0,5 кг меду, бджоли в колонії повинні відвідати 2 мільйони квіток і пролетіти близько 90 000 км. Це еквівалентно тому, щоб двічі облетіти навколо земної кулі! Під час кожного обльоту бджола відвідує 50-100 квіток, щоб зібрати нектар.
Вулик та його мешканці
- Кожен вулик може вмістити близько 50 000 бджіл, які разом важать трохи більше 5 кг.
- Медоносні бджоли живуть у вуликах (або колоніях) зі структурованою спільнотою трьох типів:
Матка: Матка керує вуликом, відкладає яйця для наступного покоління і виробляє хімічні речовини, які керують поведінкою інших бджіл.
Робочі: Всі робочі бджоли – самки, вони добувають їжу (пилок і нектар), будують і захищають вулик, а також підтримують потік повітря, б’ючи крильцями. Саме цих бджіл найчастіше можна побачити, коли вони літають поза вуликом.
Трутні: Самці бджіл, єдиною метою яких є спарювання з новою королевою. Сотнями живуть у вулику навесні та влітку, але взимку їх виганяють, оскільки вулик зосереджується на виживанні.2 - Матка, єдина бджола у вулику, яка відкладає яйця, може відкладати до 2 000 яєць на день. Життя матки присвячене розмноженню, і вона залишає вулик лише один раз у житті для спарювання.
- Робочі бджоли, тобто самки, які не розмножуються, виконують всю роботу у вулику. Вони відповідають за збір нектару, виробництво меду та обслуговування вулика.
Читайте також: Цікаві факти про бджіл

Унікальні властивості меду
- Мед відомий своїм довгим терміном зберігання. Кажуть, що він ніколи не псується. Але це не зовсім так. Висока концентрація цукрів, що є потужним консервантом, ускладнює розвиток мікроорганізмів, тому мед не прокисає і не псується. Однак при тривалому зберіганні частина летких речовин випаровується, що послаблює аромат. Тому старий мед хоч і придатний для харчування, але вважається недоброякісним продуктом. Мед не псується, проте зменшуються його корисні властивості. Це відбувається через вплив довкілля.
- Згідно зі споживчими стандартами термін придатності меду при правильному зберіганні становить 8–12 місяців залежно від сорту. Реально деякі сорти зберігають свої властивості до кількох років.
- Шестикутна форма стільників є найефективнішою формою в нашому світі. Вона дозволяє заповнювати комірки без порожнього простору між ними.
- Хоча віск тонкий і делікатний, структура гексагональних комірок може утримувати величезну вагу.
- Мед є антимікробним засобом і може ефективно використовуватися при невеликих опіках або подряпинах. Доведено, що він прискорює загоєння ран.
- Мед – це єдиний продукт харчування, що містить одночасно всі речовини, необхідні для підтримки життя, включаючи воду.
Читайте також: 30 найкорисніших продуктів на кожен день

Роль меду в раціоні бджіл
- Мед і пилок – це будівельні цеглинки бджолиного раціону. Бджоли їдять мед, оскільки він забезпечує їх вуглеводами, багатими на енергію, тоді як білок пилку забезпечує бджіл незамінними амінокислотами.
- Основна їжа бджолиної матки – це спеціальна суміш меду та пилку, яка називається “маточне молочко”. Маточне молочко містить більше пилку і меду, ніж личинкове молочко (їжа, якою харчуються робочі бджоли і трутні). Вуглеводи, що додаються до маточного молочка, забезпечують королеві плодючість.
Як правильно зберігати мед?
Для того, щоб мед зберіг свої корисні властивості на тривалий термін і при цьому залишався смачним, необхідно створити для нього ідеальні умови:
- Використовуйте скляні ємності. Бажано розділити мед на кілька маленьких банок, оскільки кожне відкриття призводить до потрапляння шкідливих бактерій та повітря, що скорочує термін зберігання.
- Уникайте світла. Мед слід зберігати у темному місці. Можна також використовувати темні скляні банки.
- Температура зберігання має бути в діапазоні 8-20 градусів. Важливо забезпечити стабільність температурного режиму та уникати різких перепадів температур, які можуть спричинити утворення конденсату та зіпсувати мед.
- Уникайте сторонніх запахів. Вони не повинні потрапляти до банку з медом. Для зберігання можна використовувати посуд з нікелю, кераміки, емалі з кришкою, що щільно закривається.
- Дерев’яні барильця також підійдуть для зберігання, але не слід використовувати барильця з хвойних порід, оскільки вони містять смоли. Якщо ви збираєтесь набирати мед із ємності, використовуйте суху ложку, щоб запобігти попаданню води, яка може спричинити закисання меду.
Термін зберігання меду в стільниках
У вуликах мед зберігається у стільниках, які добре закриті. Завдяки цьому він зберігає всі свої корисні властивості і може зберігатися довгий час. Стільники – це ідеальні ємності з восковими стінками, які не пропускають різні мікроорганізми. Крім того, в цих осередках немає кисню, тому мед не може розпочати бродіння. Якщо зберігати мед у цих стільниках, не знімаючи воскові кришки, то продукт може зберігатися дуже довго.
Однак важливо створити відповідні умови:
- Стільники повинні бути поміщені в суху ємність із кераміки або скла.
- Місткість слід зберігати в прохолодному місці з вологістю не більше 60% та температурою від 3 до 10 градусів.
- Стільники не повинні піддаватися впливу сонячних променів.
- За таких умов термін зберігання меду може становити до 10 років, а за ідеальних умов – навіть до 15 років.
Правила зберігання меду
- Оптимальна температура зберігання меду становить від -6 до +20 градусів. Не рекомендується зберігати мед у кімнаті, оскільки він може розшаруватись та зіпсуватися.
- При температурі вище 20 градусів більшість вітамінів у меді руйнуються. Якщо нагріти мед до +40 градусів, всі корисні властивості меду будуть знищені.
- Низькі температури не шкодять меду, але він стає замороженим і набуває твердої форми.
- Важливо пам’ятати, що не слід змінювати температуру, за якої зберігається мед.
Мед смачний та корисний, а цікаві факти про мед ще й надихають турботливо ставитися до бджілок та шанувати роботу пасічників.
Читайте також: Цікаві факти про мак

Отримуйте сповіщення про нові статті в телеграм-каналі «DAYTODAY». Приєднуйтесь!
Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.