Цікаві факти про мед

Цікаві факти про мед

Мед – смачний і натуральний підсолоджувач, яким люди насолоджуються вже тисячі років. Вироблений працьовитими бджолами, мед є не лише продуктом харчування, але й захоплюючою речовиною, з якою пов’язано багато цікавих фактів. Мед називають “рідким золотом природи”, а процес його виробництва “природною магією”.

  • Мед – це чарівна речовина, яку виробляють лише медоносні бджоли. Це єдиний продукт харчування, який містить всі необхідні для підтримки життя речовини, включаючи воду.
  • Мед на 80% складається з цукрів і на 20% з води. Це суміш простих цукрів – глюкози і фруктози, які надають йому солодкого смаку.
  • Мед багатий на різноманітні вітаміни, необхідні мінерали, антиоксиданти та амінокислоти. Він також є антимікробним засобом і може ефективно використовуватися при невеликих опіках або подряпинах, прискорюючи загоєння ран.

Виробництво меду

  • Процес виробництва меду є свідченням працьовитості бджіл та є неймовірним дивом природи.
  • Одна бджола може виробити близько 8 г меду за все своє життя.
  • Щоб зробити 0,5 кг меду, бджоли в колонії повинні відвідати 2 мільйони квіток і пролетіти близько 90 000 км. Це еквівалентно тому, щоб двічі облетіти навколо земної кулі! Під час кожного обльоту бджола відвідує 50-100 квіток, щоб зібрати нектар.

Вулик та його мешканці

  • Кожен вулик може вмістити близько 50 000 бджіл, які разом важать трохи більше 5 кг.
  • Матка, єдина бджола у вулику, яка відкладає яйця, може відкладати до 2 000 яєць на день. Життя матки присвячене розмноженню, і вона залишає вулик лише один раз у житті для спарювання.
  • Робочі бджоли, тобто самки, які не розмножуються, виконують всю роботу у вулику. Вони відповідають за збір нектару, виробництво меду та обслуговування вулика.

Читайте нашу статтю: Цікаві факти про бджіл

Цікаві факти про бджіл

Унікальні властивості меду

  • Мед відомий своїм довгим терміном зберігання. Кажуть, що він ніколи не псується. Але це не зовсім так. Висока концентрація цукрів, що є потужним консервантом, ускладнює розвиток мікроорганізмів, тому мед не прокисає і не псується. Однак при тривалому зберіганні частина летких речовин випаровується, що послаблює аромат. Тому старий мед хоч і придатний для харчування, але вважається недоброякісним продуктом. Мед не псується, проте зменшуються його корисні властивості. Це відбувається через вплив довкілля.
  • Згідно зі споживчими стандартами термін придатності меду при правильному зберіганні становить 8–12 місяців залежно від сорту. Реально деякі сорти зберігають свої властивості до кількох років.
  • Шестикутна форма стільників є найефективнішою формою в нашому світі. Вона дозволяє заповнювати комірки без порожнього простору між ними.
  • Хоча віск тонкий і делікатний, структура гексагональних комірок може утримувати величезну вагу.

Роль меду в раціоні бджіл

  • Мед і пилок – це будівельні цеглинки бджолиного раціону. Бджоли їдять мед, оскільки він забезпечує їх вуглеводами, багатими на енергію, тоді як білок пилку забезпечує бджіл незамінними амінокислотами.
  • Основна їжа бджолиної матки – це спеціальна суміш меду та пилку, яка називається “маточне молочко”. Маточне молочко містить більше пилку і меду, ніж личинкове молочко (їжа, якою харчуються робочі бджоли і трутні). Вуглеводи, що додаються до маточного молочка, забезпечують королеві плодючість.

Як правильно зберігати мед?

Для того, щоб мед зберіг свої корисні властивості на тривалий термін і при цьому залишався смачним, необхідно створити для нього ідеальні умови:

  • Використовуйте скляні ємності. Бажано розділити мед на кілька маленьких банок, оскільки кожне відкриття призводить до потрапляння шкідливих бактерій та повітря, що скорочує термін зберігання.
  • Уникайте світла. Мед слід зберігати у темному місці. Можна також використовувати темні скляні банки.
  • Температура зберігання має бути в діапазоні 8-20 градусів. Важливо забезпечити стабільність температурного режиму та уникати різких перепадів температур, які можуть спричинити утворення конденсату та зіпсувати мед.
  • Уникайте сторонніх запахів. Вони не повинні потрапляти до банку з медом. Для зберігання можна використовувати посуд з нікелю, кераміки, емалі з кришкою, що щільно закривається.
  • Дерев’яні барильця також підійдуть для зберігання, але не слід використовувати барильця з хвойних порід, оскільки вони містять смоли. Якщо ви збираєтесь набирати мед із ємності, використовуйте суху ложку, щоб запобігти попаданню води, яка може спричинити закисання меду.

Термін зберігання меду в стільниках

У вуликах мед зберігається у стільниках, які добре закриті. Завдяки цьому він зберігає всі свої корисні властивості і може зберігатися довгий час. Стільники – це ідеальні ємності з восковими стінками, які не пропускають різні мікроорганізми. Крім того, в цих осередках немає кисню, тому мед не може розпочати бродіння. Якщо зберігати мед у цих стільниках, не знімаючи воскові кришки, то продукт може зберігатися дуже довго.

Однак важливо створити відповідні умови:

  • Стільники повинні бути поміщені в суху ємність із кераміки або скла.
  • Місткість слід зберігати в прохолодному місці з вологістю не більше 60% та температурою від 3 до 10 градусів.
  • Стільники не повинні піддаватися впливу сонячних променів.
  • За таких умов термін зберігання меду може становити до 10 років, а за ідеальних умов – навіть до 15 років.

Правила зберігання меду

  • Оптимальна температура зберігання меду становить від -6 до +20 градусів. Не рекомендується зберігати мед у кімнаті, оскільки він може розшаруватись та зіпсуватися.
  • При температурі вище 20 градусів більшість вітамінів у меді руйнуються. Якщо нагріти мед до +40 градусів, всі корисні властивості меду будуть знищені.
  • Низькі температури не шкодять меду, але він стає замороженим і набуває твердої форми.
  • Важливо пам’ятати, що не слід змінювати температуру, за якої зберігається мед.

Більше цікавих фактів на нашій «Планеті фактів» в Телеграмі. Приєднуйтесь!

Share via
Copy link