Цікаві факти про банани

Цікаві факти про банани

В сучасному світі всі знають про банани і можуть скуштувати, банани транспортують на далекі відстані, де вони не ростуть. Але є цікаві факти про банани, ми й не замислюємося про це, споживаючи вже такий звичний для всіх продукт. Ми знаємо, що банани можна вважати ягодами, але це все досить умовно, тож ми продовжимо вважати їх фруктами. Банановий спліт, бананові кекси, банановий хліб, банановий пудинг, бананові оладки – сирі, варені або смажені, банани в числі найспоживаніших фруктів на планеті.

Спираючись на виявлені письмові джерела на санскриті, які відносяться до 500 до н.е., деякі вчені вважають, що банани були першими фруктами на Землі. Це один з найбільш важливих тропічних фруктів, важлива товарна культура, яка вирощується на великих плантаціях на експорт, а також найважливіший з основних продуктів харчування для багатьох країн, що розвиваються. Часто ними замінюють хліб, картоплю, м’ясо та інші продукти.

Вперше банани були представлені західному світу, коли Олександр Македонський відкрив їх під час завоювання Індії в 327 році до нашої ери. 1

ДНК банану більше ніж на половину збігається з ДНК людини.

Банани – це зовсім не дерева, це гігантські багаторічні трави зі спірально розташованим величезним листям, яке виходить безпосередньо з кореневища, утворюючи несправжній стовбур, що часто досягає висоти 5-9 м. Рослина вважається однією з найвищих в світі серед трав.

Не існує такого поняття, як бананове “дерево”. Насправді банани – це масивні трави, споріднені з пальмами, ліліями та орхідеями. Банани – найбільші рослини на землі без дерев’янистого стебла.

Кожне супліддя (гроно) може містити до 300 плодів масою до 60 кг. Після плодоношення надземна частина банана відмирає, і з кореневищ виростають нові стовбури. Банани дозрівають 3 рази на рік.

Гроно бананів, яке називається “кисть”, складається з 10-20 окремих бананів, також відомих як пальці. Насправді, слово “банан” походить від “банан”, арабського слова, що означає “палець”.

У Південно-Східній Азії, Центральній Америці та більшій частині Африки їжу загортають у бананове листя для зберігання та приготування, подібно до того, як на Заході загортають в алюмінієву фольгу. Листя надає стравам, приготованим у ньому, тонкого аромату, а його твердість дозволяє використовувати його знову і знову.

Банани вирощують і збирають цілий рік. Вони виростають з цибулини, а не з насіння. Це багаторічна культура, кожна цибулина щороку проростає новими пагонами.

В Індії квіти бананового дерева вважаються священними. Під час релігійних церемоній, таких як весілля, квіти банана прикріплюють до пов’язки на голову на щастя.

У Таїланді квіти банана їдять як делікатес.

З листя деяких видів бананів виробляють канати і технічні тканини.

Бананову шкірку можна використовувати від комариних укусів. Досить розтерти місце укусу внутрішньою поверхнею бананової шкірки, щоб відчути миттєве полегшення.

Банани бувають різних форм і сортів. Точніше, існує більше 1000 різновидів бананів. Найбільш поширеним, що виробляється на комерційній основі в банановій галузі є солодкий банан Кавендіш.

Сорт банана Кавендіш, до якого відносяться до 95% всіх проданих товарних бананів, не має насіння, і це робить його надзвичайно зручним для вживання в їжу.

Плантан (платано) — зелений банан, називають також овочеві банани. 

Плантан сирим не їдять — він вимагає термічної обробки, і в тушкованому або відвареному вигляді за смаком практично не відрізняється від картоплі.

Цікавий факт, що в іспаномовних країнах обидва банана — і солодкий, і несолодкий – називаються одним словом – el plátano.

Вони широко використовуються також в якості корму для домашньої худоби. Сирі плантани їстівні тільки після повного дозрівання, це відбувається, коли шкірка набуває практично чорного кольору.

Читайте нашу статтю: Авокадо — все про суперфрукт

все про авокадо

У банані Кавендіш міститься близько 400 міліграмів калію на 100 г свіжого фрукту, що можна порівняти з багатьма обробленими зернобобовими, м’ясом або рибою. При регулярному вживанні в їжу банани допомагають регулювати кров’яний тиск і контролювати діяльність серця. У тих, хто вживає велику кількість калію, майже на 27% нижче ризик хвороб серця.

Ще в бананах є гормон радості!
– Звідки ви дізналися?
– А де ви бачили сумних мавп?!

Деякі сорти бананів відрізняються високим вмістом вітаміну А, наприклад, сорт “Утін леп” (Utin Lap), що росте в Мікронезії. Один з цих невеликих бананів (близько 100 г) задовольняє потребу у вітаміні А на 2 дні. А ось в сорті Кавендіш майже немає вітаміну А.

Банани допомагають спортсменам показувати більш високі результати. Крім високого вмісту калію, вони є швидким джерелом енергії, а також вітамінів C і B6.

Однак, слід враховувати, що банан містить велику кількість вуглеводів, через що не підходить для дієтичного харчування людей з діабетом та зайвою вагою:

  • Калорії – 88 на 100г
  • Вуглеводи 23 г на 100г

Банани також дуже корисні для шкіри. І для цього іх навіть не обов‘язково їсти. Ось рецепт простої маски для сухої шкіри:

1 стиглий банан потрібно розім’яти виделкою і змішати з 1 ч.л. жирних вершків. Наносимо на обличчя на 15-20 хв, потім змиваємо. Маска добре зволожує суху шкіру!

Банани і картопля дають дев’ять важливих поживних речовин (енергетичну цінність, білок, клітковину, залізо, цинк, кальцій, вітамін A, вітамін C і сіль фолієвої кислоти), що в перерахунку на один гектар на рік більше, ніж зернові або будь-які інші продукти харчування.

Банани виробляються більш ніж в 135 країнах і територіях в тропіках і субтропіках. На першому місці знаходиться Індія, в якій виробляється 29,7 млн ​​тонн в рік, за нею йдуть Уганда (11,1 млн тонн в рік) і Китай (10,7 млн ​​тонн в рік).

До 2070 року прогнозується зростання середньорічної температури на 3°C. Тоді площа землі, придатної для вирощування бананів, виросте на 50%.

Читайте нашу статтю: Цікаві факти про гарбуз

Цікаві факти про гарбуз

Більше цікавих фактів на нашій «Планеті фактів» в Телеграмі. Приєднуйтесь!

Джерела

  1. https://www.farmersalmanac.com/banana-trivia-15167 

Схожі статті

Copy link