
Початок Різдвяного посту за юліанським календарем
Кожного року напередодні Різдва Христова у православ’ї розпочинається постування, яке триває 40 днів: з 28 листопада по 6 січня, тому в церковному статуті воно називається Чотиридесятницею. Друга назва – Пилипів піст (починається одразу після святкування пам’яті святого апостола Пилипа). Метою посту є підготування вірян до великого свята – Різдва Христова.
Однак, цьогоріч все більше українців відзначатимуть Різдво на два тижні раніше, разом з усім християнським світом, бо ж не бажають візначати його за окупантським звичаєм.
Вже чекаємо на ✨ Різдво Христове (в січні), або на ✨ Різдво Христове за Григоріанським календарем (в грудні)
Почитайте історію виникнення подій, та дізнайтеся – чи існують особливі різдвяні прикмети, який був найбільший в історії різдвяний подарунок, а також який різдвяний фільм є найбільш касовим.
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про ці та всі інші актуальні свята та події на кожен день.
Особливості Різдвяного посту
- Різдвяне постування не вважається суворим в порівнянні з іншими постами. Під суворою забороною м’ясо, яйця та молочні продукти.
- В понеділок, середу й п’ятницю не можна вживати вино, рибу та їжу з олією.
- Щовівторка та щочетверга олія вживається.
- Дозвіл на куштування риби діє під час великих свят та вихідних днів, а у випадку, якщо свято припадає на середу чи п’ятницю, дозволяється лише вино та олія, а риба – ні.
- 3 2 січня постування стає суворішим: вживання риби в будь-які дні тижня під забороною. Дозволяються усі церковні треби, окрім вінчання.