Всесвітній день кавуна

Всесвітній день кавуна

Що це за день?

Важко знайти людину, яка б не любила такий солодкий та надзвичайно соковитий фрукт, як кавун. Хоча вчені-ботаніки вважають його ягодою. Тому зовсім не дивною є ідея святкування Всесвітнього дня кавуна, який припадає на 3 серпня. Ця дата також є невипадковою, адже саме тоді спостерігається пік збирання врожаю ягоди. У 2021 році Всесвітній день кавуна відзначатимуть у вівторок, 3 серпня.

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день кавуна?

Достеменні дані про впровадження цього свята невідомі. Проте загальновизнаним є факт, що Всесвітній день кавуна почали відзначати американці. У Сполучених Штатах без цієї ягоди  не обходиться жодна літня вечірка та пікнік. Неймовірний солодкий смак, свіжа соковитість та низька калорійність зробили кавун найулюбленішою ягодою для більшості населення Землі. Тому не дивно, що він заслуговує на свій власний всесвітній день.

Походження кавуна

Батьківщиною цієї диво-ягоди офіційно вважається Південна Африка. З давніх-давен кавун вирощували на території Південно-Африканської Республіки, Намібії, Ботсвани тощо. Пращуром цієї культури вважається колоциніт та диня тсама, яка доволі часто зустрічається в пустелі Калахарі, розташованій в центральній частині Південної Африки. Диня тсама і сьогодні виконує важливу роль – втамовує спрагу бушменів. 

Останні генетичні дослідження, датовані 2021-м роком, свідчать про те, що кавун є вихідцем не Південної Африки, а її північно-східної частини. А дикий предок ягоди росте в Судані.

Кавун у Стародавньому Світі

Вирощування кавунів як культурної рослини почали ще стародавні єгиптяни. Доказами популярності цієї рослини є насіння кавунів, знайдені в будівлях епохи 12-ї династії, що правила в Стародавньому Єгипті ще у 20 столітті до нашої ери. Кавуни клали до гробниць фараонів, оскільки вони символізували собою добробут та джерело продуктів харчування в загробному світі. До слова, насіння цієї ягоди було знайдено в усипальниці фараона Тутанхамона. 

Кавунами розмальовані стіни єгипетських гробниць, а лікувальні рецепти з цим складником записані на стародавніх папірусах. В ДНК кавунового насіння, знайденого в усипальні династії Нового царства, яке потрапило туди понад 3 000 років тому, було виявлено дві мутації. В одній був відсутній ген, відповідальний за червоний пігмент, в другій – за наявність кукурбітацинів, що дають гіркий присмак. За своїм генетичним складом окультурені кавуни найближчі до кордофанських кавунів, що мають соковитий, проте не рожевий, а білий м’якуш (cordophanus). Сьогодні подібну культуру вирощують в Судані. Це свідчить про те, що культура поширювалася на північ у вздовж берегів Ніла, поступово її властивості покращувалися, в тому числі і зміна кольору м’якуша на рожевий. 

В Стародавньому Єгипті було чимало легенд та міфів, присвячених цій соковитій культурі. В одній з таких легенд йдеться про те, що кавун з’явився з чоловічого насіння, яке розкидав бог Сет в надії звабити богиню Ісіду.

Згадується ця ягода і в поезії Вергілія, а це свідчить про те, що давні римляни також вирощували цю ягоду. У Римі полюбляли споживати кавун у свіжому та в засоленому вигляді, також римляни нерідко ласували кавуновим медом. 

У 5 столітті кавун «перекочував» до Азії, де мешканці Китаю прозвали його «динею із Заходу». Там і почалися перші святкування, присвячені кавунам. Для арабів кавуни були дуже важливою стравою, оскільки вони вважали, що ягода очищає тіло від шлаків та хвороб при умові, якщо вживати її перед кожним прийомом їжі.

Кавун у Європі

У середньовічну Європу ця культура потрапила завдяки хрестовим походам, що неодноразово проводилися у той час. Англійці почали вирощувати кавуни на початку 17 століття. Однак через те, що природні умови Англії не відповідали вимогам цієї теплолюбної культури, вирощувати їх доводилося в парниках та теплицях.

В Україну, аж до другої половини 17 століття, кавуни завозилися з південних країн. Їх не споживали у сирому вигляді, а готували з них різні страви з прянощами. Сьогодні кавуни вирощуються на півдні країни – в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

  • Найбільшими постачальниками кавунів у світі є Китай, Іран, Туреччина, Бразилія, Узбекистан.

Корисні властивості кавуна

Не дарма людство підтримало ідею святкування Всесвітнього дня кавуна. Адже ця культура не тільки надзвичайно смачна, не менше ціняться її поживні та лікувальні властивості. З давніх-давен вважалося, що кавун очищає організм та збагачує його цінними вітамінами та мікроелементами. Вчені довели, що регулярне споживання цієї ягоди принесе багато користі здоров’ю людини.

Підтримка в період вагітності

У кавуні міститься багато вітаміну В9 (фолієва кислота). Від нього залежать кровотворні процеси, також він попереджає виникнення хвороб печінки. Фолієва кислота також відповідає за утворення нервових клітин плоду у вагітних жінок.

Тому важливо споживати кавун як із загальнопідтримуючою метою, так і під час вагітності.

Очищення та покращення травлення

Завдяки великому вмісту рідини кавун має унікальну сечогінну дію. Лікарями доведено такий факт: якщо людина протягом тижня вживатиме до 2 кг кавуна в день до прийому їжі, то її нирки очистяться від піску, звільняться від застою жовчі. У результаті покращиться робота травної системи, а отже і загальний стан та навіть колір обличчя.

Завдяки великій кількості клітковини, що міститься у цій ягоді, виводиться з організму зайвий холестерин, а це попереджує появу атеросклерозу.

Кавун дозволяє «смачно» худнути, його можна споживати у розвантажувальні дні, влаштувавши собі «кавунову дієту». 

Як відзначати Всесвітній день кавуна?

У Всесвітній день кавуна радимо придбати кілька величезних стиглих ягід та влаштувати вечірку для себе та своїх друзів.

Як вибрати стиглий кавун?

Для того, щоб придбати дійсно солодкий стиглий кавун, необхідно звернути увагу на звук, який виникає, якщо поплескати по ньому долонею. Він має бути глухим. Також не слід купувати тріснутий плід, адже він не буде довго лежати. Нерозрізаний кавун може зберігатися до двох тижнів в холодильнику, якщо ж ви вже розрізали його, то бажано з’їсти протягом дня.

Не бійтеся їсти ранні кавуни, через нібито наявність в них великої частки нітратів, тому що нітрати містяться в усій рослинній їжі. Нітрати – це солі азотної кислоти, які є частиною багатьох рослин, ґрунту та й наш організм не є винятком. Їх вміст у рослинах, в тому числі в кавунах, залежить від багатьох факторів: ґрунту, кількості добрив та світла, води та навіть часу доби, коли була зірвана рослина. Але нітрати – це не отрута, а в безпечній кількості вони не становлять небезпеки. Більше того – є необхідними для нормальної життєдіяльності нашого організму. А в кавунах їх взагалі небагато порівняно з іншими рослинами.

Коли будемо відзначати Всесвітній день кавуна?

РікДатаДень тижня
20213 серпняВівторок
20223 серпняСереда
20233 серпняЧетвер
20243 серпняСубота
20253 серпняНеділя
Позначки: