Міжнародний день чаю

Міжнародний день чаю

Генеральна Асамблея ООН 21 грудня 2019 року офіційно затвердила свято «Міжнародний день чаю» (International Tea Day), яке відзначається щороку 21 травня.1

Цей день покликаний стимулювати попит на чай, особливо в країнах-виробниках чаю з низьким рівнем споживання на душу населення, а також вирішити проблему скорочення споживання в традиційних країнах-імпортерах. Він сприяє сталому виробництву і споживанню чаю та підвищує обізнаність про його роль у боротьбі з голодом і бідністю.

Чай, виготовлений з рослини Camellia sinensis, є другим найбільш вживаним напоєм у світі після води. Точне походження чаю невідоме, але вважається, що його почали культивувати тисячі років тому в таких регіонах, як північний схід Індії, північ М’янми та південний захід Китаю, а є дані, що свідчать про його використання в Китаї близько 5 000 років тому.

Схожа подія:
🍵 День гарячого чаю
🍵 День чаю з льодом
🍵 День чаю
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Чому варто пити чай?

  • Чай відіграє вирішальну роль у житті мільйонів людей, особливо в країнах, що розвиваються. Він є основним джерелом доходу та експортної виручки для деяких найбідніших країн і забезпечує можливості для працевлаштування в економічно неблагополучних регіонах.
  • Як трудомістка галузь, чайна індустрія відіграє ключову роль у розвитку сільських територій, зменшенні бідності та забезпеченні продовольчої безпеки, що робить її однією з найбільш значущих товарних культур у світі.
  • Вживання чаю також має численні переваги для здоров’я, включаючи протизапальні властивості, антиоксидантні можливості та потенційний вплив на зниження ваги. Крім того, чай має особливе культурне значення в багатьох суспільствах по всьому світу.
  • Міжнародний день чаю тепер також підкреслює важливу роль жінок у чайній галузі. Цей день дає можливість відзначити культурну спадщину чаю, його користь для здоров’я та економічне значення, одночасно прагнучи зробити виробництво чаю стійким від поля до чашки. Це забезпечує постійну користь чаю для людей, культур і навколишнього середовища.
  • Виробництво чаю робить значний внесок у досягнення кількох Цілей сталого розвитку, включаючи скорочення крайньої бідності, боротьбу з голодом, розширення прав і можливостей жінок і сприяння сталому використанню наземних екосистем.

Чай і зміна клімату

Виробництво чаю дуже чутливе до кліматичних умов і може відбуватися лише в певних агроекологічних зонах. Зміна клімату зі зміною температурних режимів і кількості опадів, а також збільшенням кількості повеней і посух вже впливає на врожайність, якість і ціни чаю, знижуючи доходи і загрожуючи джерелам існування в сільській місцевості.

Оскільки очікується, що ці зміни будуть погіршуватися, країнам-виробникам чаю рекомендується включити заходи з адаптації до зміни клімату та пом’якшення її наслідків у свої національні стратегії розвитку чайної галузі.

Коли будемо відзначати Міжнародний день чаю?

РікДатаДень
202421 травняВівторок
202521 травняСереда
202621 травняЧетвер
202721 травняП’ятниця
202821 травняНеділя

Читайте також: Зимовий чай

Зимовий чай компоненти
  1. https://www.un.org/en/observances/tea-day []
Copy link