З нагоди Дня гарбуза ми підготували для вас добірку рецептів гарбузових страв без цукру й без глютену. Гарбузові подарунки – рецепти з гарбуза, що підійдуть для усіх! Відкрийте для себе нові смаки з цим дарунком осені. Корисні й смачні страви, легко приготувати та збагатити корисностями та урізноманітнити меню.
Рецепти страв із гарбуза прості й доступні, готуйте і насолоджуйтесь осінніми смаками, кольорами та ароматами.
Гарбузово-горіхове печиво
 Інгредієнти:
- гарбузове пюре 250 г
 - мигдалеве борошно 120 г
 - яйце 1 шт
 - подрібнені горіхи (волоські, мигдаль або фундук) 60 г
 - кокосова олія (розтоплена) 30 мл
 - кориця 1 ч л
 - мускатний горіх 1/4 ч л
 - імбир (сухий мелений) 1/4 ч л
 - підсолоджувач за смаком
 - ванілін на смак
 - сода або розпушувач 1/2 ч л
 - дрібка солі
 
Приготування:
- Попередньо запекти в духовці до м’якості, потім подрібнити гарбуз блендером.
 - Розігріти духовку до 180°C і застелити деко пергаментом.
 - Змішати гарбузове пюре, кокосову олію, яйце і підсолоджувач, ванілін.
 - Окремо змішати мигдалеве борошно, подрібнені горіхи, корицю, мускатний горіх, імбир, соду та сіль.
 - Об’єднати сухі та рідкі інгредієнти, добре перемішуючи до однорідності.
 - Сформувати печиво руками або ложкою і викласти на деко.
 - Випікати близько 15-20 хв, поки печиво не стане золотистим і трохи хрустким по краях.
 
Оладки з гарбуза
 Інгредієнти:
- запечений гарбуз – 250 г
 - яйце 1 шт
 - борошно кукурудзяне 4 ст л
 - розпушувач 1/2 ч л
 - кефір або ряжанка 100 мл
 - підсолоджувач на смак
 - кориця і мускатний горіх на смак
 - олія, для змащування сковороди
 
Приготування:
- Шматочки запеченого гарбуза покласти в чашу блендера, додати яйце і збити масу до однорідності.
 - Додати борошно з розпушувачем, спеції і кефір (підсолоджувач за бажанням).
 - Перемішати, повинно вийти густе тісто.
 - На змащену олією сковороду, ложкою викладати тісто, формуючи оладки.
 - Смажити під кришкою по 2-3 хвилини з кожного боку.
 - Подавати з натуральним йогуртом.
 
Гарбузовий суп-пюре
 Інгредієнти:
- гарбуз 500 г
 - картопля за бажанням (1-2шт)
 - морква 1 шт
 - цибуля 1 шт
 - вершки 150 мл
 - спеції (паприка, мускатний горіх, імбир, чорний і червоний перець) – за смаком
 - сіль за смаком
 - вершкове масло за смаком
 - олія 1 ст л
 - насіння гарбуза для прикраси
 
Приготування:
- Гарбуз нарізати великими кубиками.
 - Моркву і цибулю – великими кільцями.
 - Тушкувати гарбуз, цибулю і моркву на сковороді в олії.
 - Якщо використовуєте картоплю, відварити її в невеликій кількості води.
 - У киплячу воду (кількість залежить від бажаної густоти супу) перемістити тушковані овочі або додати їх в каструлю з картоплею.
 - Подрібнити в пюре за допомогою блендера, додати вершки і спеції на смак, варити ще 5 хв.
 - При подачі, за бажанням додати вершкове масло, гарбузове насіння, інші насіння або зелень.
 
Гарбуз в духовці
 Інгредієнти:
- гарбуз 1 кг
 - сіль на смак
 - чорний мелений перець на смак
 - коріандр (мелений) на смак
 - інші спеції на смак
 - оливкова олія 2-3 ст л
 
Приготування:
- Гарбуз помити і насухо витерти.
 - Нарізати скибочками з шкіркою.
 - Щедро посолити.
 - Додати спеції і полити оливковою олією.
 - Перемішати, щоб рівномірно розподілити спеції і олію по скибочках.
 - Викласти скибочки гарбуза на пергамент.
 - Поставити в духовку 190°С на 40-45 хв.
 
Гарбузовий пиріг
 Інгредієнти:
- гарбуз 300 г
 - яйце 1 шт
 - сир 200 г
 - мигдалеве борошно 2 ст л
 - вівсяне або рисове борошно 2 ст л
 - кефір 120 мл
 - підсолоджувач на смак
 - кориця, ванілін на смак
 - яблуко/горіхи за бажанням
 
Приготування:
- Гарбуз очистити і нарізати довільно.
 - Запекти в духовці або мікрохвильовій печі до м’якості.
 - Потім зробити з запеченоїго гарбуза пюре блендером.
 - З’єднати сир, яйце, кефір, підсолоджувач і спеції – перемішати блендером до однорідності.
 - Додати гарбузове пюре і мигдалеве борошно, потім рисове (вівсяне), ще раз перемішати блендером.
 - За бажанням можна додати в тісто яблуко (наріжте невеликими кубиками) або подрібнені горіхи. Перемішати.
 - Тісто викласти в форму для випічки.
 - Випікати 35-40 хв в духовці 170-175°C.
 
Сирно-гарбузові кекси
 Інгредієнти:
- гарбуз запечений 200 г (близько 250 г сирого очищеного)
 - сиру кисломолочного 200 г
 - яйце 2 шт
 - кефір 100 мл
 - безглютенове борошно (кукурудзяне, рисове) 100 г
 - розпушувач 1 ч л
 - цедра апельсина або лимона 1 ст л
 - цукрозамінник на смак
 - кориця, ванілін на смак
 
Приготування:
- Гарбуз очистити, нарізати кубиками і поставити в духовку або мікрохвильовку до готовності.
 - Потім зробити з печеного гарбуза пюре блендером.
 - У мисці змішати яйця, сир, підсолоджувач. Додати борошно з розпушувачем.
 - Перемішати масу до однорідності (або перебити масу блендером).
 - Додати пюре гарбуза, цедру лимона, корицю та інші прянощі, перемішати.
 - Вийде тісто консистенції густої сметани.
 - Наповнити тістом формочки, заповнюючи їх майже до країв.
 - Випікати кекси в духовці 20-35 хв, при 170°С.
 
Цукати з гарбуза
 Цукати можна додавати у випічку та інші страви або їсти просто так.
Інгредієнти:
- гарбуз 450 г
 - вода 300 г
 - лимон 1 шт
 - кориця 1 шт
 - підсолоджувач 1-2 ч л
 
Приготування:
- Гарбуз очистити і нарізати кубиками або тонкими скибочками 1 см.
 - Залити водою, додати підсолоджувач, корицю і цедру від лимона — проварити 10 хв.
 - Перекласти цукати з сиропом в миску і залишити на ніч.
 - Викласти шматочки гарбуза на піддон сушарки на 4-6 ч. Можна сушити на пергаменті в прочиненій духовці 100°C 2-3 год. Розкладати на відстані один від одного.
 - Готові цукати можна посипати пудрою з ерітролу.
 
🎃 Смачного!
Читайте також: Цікаві факти про гарбуз
 Більше смачних та корисних рецептів дивіться на телеграм-каналі LOW CARB ZONE
Дайджест публікацій за тиждень
Щопʼятниці отримуйте найцікавіші статті за тиждень на ваш імейл.
😲 Бонус! PDF-добірка «Найдивніші свята року».
 			
 
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
 		
		
    	
		
