Цікаві факти про ягуара

Цікаві факти про ягуара

Ці великі коти зачаровують нас своєю невловимістю, силою та елегантністю. Ми плутаємо їх часто з леопардами чи гепардами. Світ великих котів яскравий, пухнастий та цікавий, а ягуари є одними з найкрасивіших і найзагадковіших. Ми підготували цікаві факти про ягуара з нагоди Всесвітнього дня ягуара, що у квітні. Ці тварини потребують захисту, тому у листопаді існує ще одна подія присвячена захисту ягуарів – Міжнародний день ягуара.

Цікаві факти про ягуара

  • Ягуар має могутнє імʼя
    Назва “ягуар” походить від індіанського слова “ягуар”, що означає “той, хто вбиває одним стрибком”. Значення цієї назви стає очевидним, коли ви дізнаєтеся більше про цих могутніх істот.
  • Колись ягуари вільно кочували від південного заходу США аж до центрально-південного регіону Аргентини. Сьогодні їхній ареал скоротився наполовину, залишилося близько 173 000 ягуарів, які мешкають переважно в тропічних лісах Амазонії та Пантаналі, величезній тропічній водно-болотній місцевості. Бразилія є оплотом, можливо, домом для половини дикої популяції.1
  • Храм Великого Ягуара в Гватемалі є свідченням важливості ягуара в культурі Месоамерики. Стародавні цивілізації, зокрема майя та ацтеки, шанували ягуарів як символ сили і влади, включивши їх у свої релігії та суспільства як символічних істот і божеств.2
  • Ягуари – найбільші коти в Америці і треті за розміром у світі, поступаючись лише тиграм і левам. Вони можуть виростати до 170 см завдовжки, не враховуючи хвоста, який додає 80 см. Самці можуть важити до 120 кг, тоді як самки трохи легші. Однак їхній розмір варіюється в залежності від регіону, причому деякі з них значно менші в Центральній Америці. Незважаючи на свої розміри, ягуари відносно компактні, їх зріст не перевищує метра, що робить їх міцними, але не такими високими, як леви і тигри.
  • У ягуара плямисті плями. Ягуари схожі на леопардів, але їхні плями відрізняються.Хутро ягуара має коричнево-помаранчевий відтінок, прикрашений чорними плямами, відомими як розетки, кожна з яких оточує одну чорну пляму. Саме ці розетки з чорними крапками в центрі відрізняють їх від леопардів. Вони також мають ширшу голову і коротші ноги.
    Такий візерунок характерний лише для ягуарів і відрізняє їх від інших плямистих великих котів.
  • Деякі ягуари меланістичні, здаються майже чорними, і їх часто помилково називають “чорними пантерами”. У популяції ягуарів меланізм – стан, коли тварина має чорну шерсть через надмірне вироблення пігменту – відносно поширений, навіть більше, ніж у інших видів котячих, за винятком, можливо, леопардів. Ця ознака особливо поширена в жарких, вологих лісах, що узгоджується з правилом Глогера, яке припускає, що темна пігментація частіше зустрічається у тварин, які живуть у таких умовах. Вважається, що найбільша популяція меланістичних ягуарів мешкає на південь від річки Оріноко.

Як відрізнити ягуара і леопарда?

  • Ягуари – чудові плавці. Ягуари люблять воду, на відміну від багатьох домашніх котів. Вони вправно плавають, їх часто можна зустріти в озерах, річках і болотах, легко перетинаючи великі водойми.
  • Ягуари – вправні альпіністи, хоча лазять по деревах рідше, ніж пуми. Їхні лапи мають особливу форму, з п’ятьма пальцями на передніх лапах і чотирма пальцями на задніх.
  • І самці, і самки ягуарів ревуть, що допомагає знайти пару. Їхній звичайний крик нагадує звук пилки по дереву, але в одному напрямку. Вони також видають унікальний звук сопіння, щоб привітати або заспокоїти один одного.
  • Ягуари не вибагливі в їжі. Ягуари – універсальні мисливці, які полюють на широкий спектр тварин, включаючи капібар, оленів і навіть кайманів. Вони активні і вдень, і вночі, долаючи величезні відстані в пошуках їжі.
  • Ягуари відомі своїми сильними харчовими звичками, часто з’їдаючи здобич цілком, включаючи шкіру, кістки, копита і кігті. У випадку з великою здобиччю вони зазвичай починають з язика, шиї та передньої частини тіла, наприклад, грудної клітки, іноді залишаючи задню частину недоторканою. Вони віддають перевагу внутрішнім органам, таким як серце, печінка і селезінка, але зазвичай уникають кишечника, який вони можуть видалити і викинути, не пошкоджуючи його. Якщо здобич велика, ягуар може з’їсти її за два прийоми, роблячи між ними перерву приблизно на 10-12 годин, щоб перетравити їжу.
  • Ягуар майже не харчується падлом. Зазвичай ягуари не ховають свою здобич, вони часто не повертаються до решток здобичі після того, як наситяться.
  • Ягуари вбивають потужним укусом. Ягуари мають найсильніший укус серед усіх великих котів, здатний пробивати крокодилячі шкури та панцирі черепах. Зазвичай вони вбивають здобич укусом у череп, а їхні язики мають сосочки, щоб зішкрібати м’ясо з кісток. Ягуарів бояться навіть крокодили й анаконди.
  • Ягуари можуть спаровуватися до 100 разів на день протягом сезону розмноження. Після 14-тижневої вагітності (близько 100 днів) самка може народити двох дитинчат, які швидко ростуть, причому самці значно мають значно більшу вагу (приблизно на 50%), ніж самочки у віці двох років. При народженні дитинчата ягуара важать приблизно стільки ж, скільки буханець хліба.1
  • Ягуари – турботливі батьки. Ягуари зазвичай народжують двох дитинчат, вигодовуючи і навчаючи їх протягом двох років. Ці дитинчата, які народжуються сліпими і безпорадними, вчаться від своїх матерів важливим навичкам виживання, що підкреслює чуттєву природу ягуарів та їхню здатність до емоцій і мислення.
  • Ягуари найбільш активні в сутінках і на світанку, хоча можуть полювати і вдень. Така сутінкова та нічна поведінка пристосована для оптимального полювання.
  • Одинокі за своєю природою, ягуари мітять великі території і багато подорожують у пошуках їжі, тримаючись на значній відстані від інших ягуарів, щоб уникнути конфліктів.

Загрози для ягуарів

  • Високі темпи вирубки лісів у Латинській Америці, в основному для лісозаготівлі та випасу худоби, створюють нові небезпеки для ягуарів, знищуючи їхнє середовище існування та ізолюючи популяції.
  • Лісові пожежі, що посилюються вирубкою лісів та сільськогосподарською діяльністю, становлять значну загрозу для ягуарів та їхніх оселищ.
  • Втрата середовища існування впливає на здобич ягуарів, змушуючи цих великих котів шукати альтернативні джерела їжі, нападати на домашню худобу, що часто призводить до конфліктів з людьми.
  • Незважаючи на правовий захист, браконьєрство залишається загрозою, а частини ягуара все ще користуються попитом у традиційній медицині та прикрасах.
  • Ягуари стають об’єктами браконьєрства заради шкур, зубів і як екзотичні домашні тварини, що зумовлено їхньою привабливістю та цінністю на нелегальних ринках.
  • На ягуарів полюють для традиційної азійської медицини, не маючи наукового обґрунтування передбачуваної користі, що підкреслює необхідність просвітницької роботи та зусиль зі збереження виду.
  • Попри те, що ягуари не є найбільш зникаючим видом, їх експлуатація з метою отримання комерційної вигоди, включаючи незаконне браконьєрство, є серйозною проблемою.

Кого боїться ягуар?

З точки зору природних загроз, ягуари мають їх небагато. Вони стоять на вершині харчового ланцюга в межах свого ареалу, що робить полювання людини їхньою головною загрозою. Однак ягуарам загрожують інші ягуари, крокодили та великі змії. Хоча дорослі ягуари рідко стають жертвами інших диких тварин, бувають випадки, коли вони можуть бути поранені або вбиті під час сутичок зі своєю здобиччю, наприклад, пумами, анакондами або навіть групою пекарі. Отруйні змії також можуть становити небезпеку, хоча такі зустрічі, швидше за все, завдають лише незначної шкоди.

Читайте також: Цікаві факти про левів

Цікаві факти про левів
  1. https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/jaguars [] []
  2. https://www.worldanimalprotection.org/latest/blogs/facts-about-jaguars/ []

Схожі статті

Copy link