Всесвітній день моркви

Що це за день?

4 квітня – дуже смачне та корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітнім днем моркви. Випити морквяного соку, скуштувати морквяний пиріг чи просто похрумтіти соковитий коренеплід – в цей день можна робити будь-які морквяні страви, адже цей овоч не тільки надзвичайно смачний, він є джерелом великої кількості вітамінів та мікроелементів.

Як виникла ідея святкування Всесвітнього дня моркви?

Якщо ви ще не чули про Всесвітній день моркви, то це зовсім не дивно, адже свято відносно нове і було запроваджене в 2003 році. В цей день у великих містах світу кав’ярні додають до свого меню свіжі морквяні фреші, пюре, салати, пироги тощо. Ми настільки звикли, що морква у тій чи іншій кількості зустрічається у багатьох наших стравах, що нам навіть важко собі уявити, як люди готували страви без неї.

Схожі події:
🥕 День свіжих овочів
🥕 День дикої їжі
🥕 День картоплі

Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Найдавніша овочева культура

Окультурені сорти цього помаранчевого коренеплоду є нащадками дикої рослини, що росла в Передній Азії. Вирощення моркви як овочевої культури почалося ще у 2000-х роках до н.е. З неї готували страви представники стародавніх цивілізацій. А розкопки, які здійснювалися на території колишніх давньоримських міст Помпеї та Стабії, які у 79 році були стерті з лиця Землі нищівним вулканом Везувієм, показали, що тодішні жителі неабияк полюбляли цей овоч та додавали його до різних страв. Пучками моркви були прикрашені стіни будинків, а залишки закам’янілого помаранчевого коренеплоду зустрічалися набагато частіше, аніж сліди від інших овочів. І це не дивно, адже морква вважається найдавнішою овочевою культурою та налічує понад 7 000 років.

Морква у середньовічній Європі

Перші письмові згадки про цей овоч можна віднайти у документах короля франків – Карла І Великого, які належать до 9 століття. Проте загальне визнання як овоча для приготування страв на теренах Європи морква отримала тільки в 15 столітті. І вже пізніше культура отримала поширення на інших материках та територіях – в Америці, Новій Зеландії, Австралії тощо.

Цікавими для дослідників виявилися книги рецептів французьких кухарів 16-17 століть. Виявляється, вже тоді люди готували багато цікавих страв з моркви. Особливо обожнювали гурмани соуси, до яких додавали тушковану моркву та цибулю. Однак широко використовувалася не тільки нижня частина овочу. Часто до перших страв додавали молоду морквяну зелень.

Легенди та звичаї пов’язані з соковитою морквою

Помаранчевий коренеплід часто згадується в переказах середньовічних мешканців Німеччини. Вони вважали, що морквою полюбляли поласувати лісові гноми. Від покоління до покоління передавалося повір’я, начебто тарілка вареної моркви, принесена вночі до лісу, може перетворитися на золотий злиток. Добрі гноми з’їдять страву та щедро за неї заплатять. Цікаво, що було чимало дивакуватих людей, які вірили в це повір’я та носили миски з морквяними стравами до лісу. Проте вони швидко розчарувалися, адже забрати золото назад нікому не вдавалося.

Ставлення до моркви в історії нашої країни

На території українських земель морква, як культурна рослина, вирощується з незапам’ятних часів. В Давній Русі вона була обов’язковим даром, які приносили небіжчикам. А в одного зі східнослов’янських племен – кривичів, без моркви не обходився жоден обряд поховання. Небіжчика клали до човна, а поряд з ним завжди лежала велика морквина. Після обряду моркву з померлим спалювали. Вважалося, що якщо спалити моркву разом з мерцем, то у потойбічному світі він не буде страждати від голоду.

Городи, на яких вирощували цю культуру у великих кількостях, зустрічалися в українських селах та навіть у містах.

«Морквяні» факти, про які мало хто знає

  • Перші предки моркви відрізнялися від сучасного коренеплоду своїм кольором. Річ у тім, що вони були фіолетовими, оскільки містили особливі сині пігменти. Перші овочі мали жорстку текстуру та гіркий присмак, тільки після кількох тисячоліть окультурення вдалося отримати в міру жорсткий, соковитий та смачний овоч звичного для нас помаранчевого кольору. До речі, фіолетові коренеплоди і донині використовуються у приготуванні страв.
  • Перші білі та жовті морквини з’явилися в 15 столітті. Тодішнім селекціонерам вдалося вивести з культури сині пігменти антоціани. А пізніше, в Нідерландах, шляхом схрещування жовтих та червоних сортів моркви, з’явився помаранчевий овоч.
  • Своїм насиченим помаранчевим забарвленням морквина зобов’язана вмісту у великій концентрації бета-каротину – пігментної речовини, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А та має сильні антиоксидантні властивості.
  • При надмірному вживанні моркви шкіра людини набуває жовто-помаранчевого відтінку.
  • Попри те, що овочі здебільшого поживні у сирому вигляді, з морквою все навпаки. Варена вона принесе більше користі організму, аніж сира. Через занадто жорсткі та тверді стінки клітин в сирому вигляді морква набагато важче перетравлюється, в організмі засвоюється лише 4% присутнього в ній бета-каротину. А у приготованому вигляді бета-каротин засвоюється вже на 30-40%.
  • У моркві міститься майже 90% води та практично відсутній крохмаль, тому вона чудово підходить для дієтичного харчування. Крім такого цінного для людського організму бета-каротину цей овоч містить багато цінних вітамінів та мікроелементів – калій, кальцій, марганець, вітаміни групи С і В.
  • Крім високих поживних цінностей морква володіє чудовими протизапальними, антисептичними та анастатичними властивостями. Через це її широко застосовують в косметології та медицині.
  • Здебільшого у європейських країнах моркву відносять не до овочів, а до фруктів. Наприклад, в Португалії з цього коренеплоду варять смачний мармелад.

Як відзначати Всесвітній день моркви?

В цей день кожен може влаштувати для себе не тільки смачне, але й максимально корисне свято. Є кілька порад, які зроблять цей день незабутнім для вас та для ваших близьких:

  1. Приготуйте смачний морквяний фреш або іншу страву з моркви.
  2. Поділіться рецептом на своїй сторінці у соціальних мережах.
  3. Влаштуйте «морквяну вечірку» для своїх рідних чи друзів.
  4. Дізнайтеся більше про корисні та поживні властивості цього овочу.

Коли будемо відзначати Всесвітній день моркви?

РікДатаДень тижня
20214 квітняНеділя
20224 квітняПонеділок
20234 квітняВівторок
20244 квітняЧетвер
20254 квітняП’ятниця
На конкретну дату
Copy link