День запіканки із зелених бобів

День запіканки із зелених бобів

День запіканки із зелених бобів (National Green Bean Casserole Day) або Національний день запіканки зі стручковою квасолею відзначається 3 грудня у США. Це день, коли шанують популярну американську страву — запіканку з зеленої стручкової квасолі (green bean casserole) — просту в приготуванні, але дуже затишну й традиційну.

Схожі події:
🍲 День картоплі
🍲 День часнику (Часниковий день)
🍲 Міжнародний день сиру і хліба
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Календар свят в Телеграмі

Нас вже більше 40000! 🤩

Щодня, з самого ранку, отримуйте список свят на цей день у телеграм-каналі Календар свят

Історія виникнення свята День запіканки із зелених бобів

  • Страва була придумана в 1955 році Dorcas Reilly для Campbell’s (Campbell Soup Company) як швидка і доступна запіканка з інгредієнтів, які часто є в домашній коморі.
  • У 2000-х роках виникла ініціатива відзначити окремий день на честь цієї страви — саме так з’явився Національний день запіканки зі стручковою квасолею.
  • Запіканка стала надзвичайно популярною в США: традиційно її подають на святкових застіллях, зокрема на День подяки.

Чому День запіканки із зелених бобів важливий

  • Свято показує, як звичайна страва може стати частиною культури та сімейних традицій.
  • Запіканка з квасолею нагадує про швидкі-доступні рішення для приготування страв, коли часу обмаль, але хочеться чогось смачного.
  • Свято дає змогу підвищити цікавість до кулінарії, спільного приготування їжі, зробити акцент на спільних трапезах та радісних моментах.
  • Для кухарів-аматорів це шанс спробувати класику або внести власний творчий підхід до улюбленої страви.

Класична запіканка зі стручковою квасолею (рецепт)

Інгредієнти:


  • 2 банки (по 425 г) консервованої стручкової квасолі, зли́та – кількість може бути скоригована.
  • 1 банка (≈300 г) згущеного супу «грибний крем» (cream of mushroom).
  • ¾ склянки молока.
  • 1 банка (≈80 г) смажених цибулевих кілець (French fried onions) або аналогічної хрусткої начинки.
  • Сіль, чорний мелений перець – на смак.

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 175 °C
  2. У великій мисці змішайте: стручкову квасолю, крем-суп, молоко, приблизно половину баночки смажених цибулевих кілець. Посоліть та поперчіть на смак.
  3. Перекладіть суміш у запіканку (форму для випікання) приблизно об’ємом 1,5 л (або іншу, відповідну кількості інгредієнтів).
  4. Викладіть у духовку й випікайте до тих пір, поки страва не стане гарячою і не закипить (~25 хвилин).
  5. Через 25 хв посипте зверху залишену частину смажених цибулевих кілець та випікайте ще ~5 хв, щоб зверху утворилася хрустка скоринка.
  6. Дайте запіканці постояти 2-3 хв перед подачею, щоб соус трохи стабілізувався.

Поради:

  • Замість консервованої квасолі можна використати свіжу чи заморожену — попередньо бланшируйте.
  • Можна зробити соус самостійно (без консервів) — смажені гриби, вершки або молоко, борошно для загущення.
  • Додайте сир, бекон або інші інгредієнти за смаком.

Як відзначати День запіканки із зелених бобів

  • Приготуйте цю запіканку в рамках сімейної чи дружньої вечері 3 грудня.
  • Запропонуй гостям або домочадцям свою варіацію рецепту – експериментуйте із смаками.
  • Поділіться фото готової страви у соцмережах, зазначивши дату.
  • Запропонуйте друзям або рідним приєднатися до «смачного святкування» – розділіть страву і радість.

День запіканки із зелених бобів – це чудовий привід звернути увагу на кулінарну класику, просту страву з «домашнім» характером, яка стала символом затишку й спільного застілля.

Легко приготувати, смачно куштувати!

Запіканка із зеленої квасолі є основним продуктом багатьох обідів на День Подяки та Різдво, і легко зрозуміти чому. Ця страва зазвичай готується з зеленою квасолею, грибним крем-супом та смаженою цибулею.

Коли будемо відзначати День запіканки із зелених бобів?

РікДатаДень
20253 грудняСереда
20263 грудняЧетвер
20273 грудняП’ятниця
20283 грудняНеділя
20293 грудняПонеділок
9
А
7
К
3
Б
Головоломки Головоломки
Copy link