Можна, але навряд чи вам це сподобається.
В Україні картопля входить до числа найбільш споживаних овочів, і навіть має неофіційний статус «другого хліба». За різними джерелами, Україна стабільно входить у п’ятірку найбільших виробників картоплі у світі, хоча переважна частина вирощується в приватних домогосподарствах для власного споживання.
У чому небезпека сирої картоплі
На відміну від сирого м’яса, яке може бути джерелом небезпечних бактерій (наприклад, E. coli чи сальмонели), сира картопля навряд чи стане причиною серйозного харчового отруєння. Але це зовсім не означає, що її варто їсти сирою.
У сирій картоплі містяться два глікоалкалоїди — соланін і хаконін, а також лектин, білок, який теж може викликати розлади травлення. Їх вживання може призвести до здуття, газоутворення, болю в животі. У більших дозах соланін та лектин можуть спричинити головний біль, блювання, а в дуже великих — навіть серйозні неврологічні симптоми.
Цікаво, що сонячне світло стимулює утворення соланіну, і саме тому позеленіла картопля — ознака потенційної токсичності. Теоретично, якщо залишити сиру картоплину на підвіконні, вона може стати шкідливою для вашого організму.
Щоправда, для отруєння потрібно з’їсти великі об’єми сирої картоплі — кілька кілограмів. При термічній обробці більшість шкідливих речовин руйнується або зникає разом із мікробами, які могли залишитися в ґрунті. Винятком є соланін — він концентрується здебільшого в шкірці або під нею. Окрім цього, приготування руйнує стійкий крохмаль, який у сирому вигляді важко засвоюється і може викликати проблеми з травленням.
Ну і ще один важливий момент — смачна сира картопля буває рідко. Вона гірка, тверда й малоприємна на смак.
Навіщо люди їдять сиру картоплю?
Попри все, прихильники сирої дієти часом включають до раціону сиру картоплю. Вони апелюють до вищого вмісту вітамінів, зокрема вітаміну C, який у сирій картоплі може зберігатися у вдвічі більшій кількості, ніж у вареній чи печеній.
Також дехто вважає стійкий крохмаль корисним для мікрофлори кишківника. Він діє як пребіотик — живлення для «хороших» бактерій. Проте тут важливе дозування: у невеликих кількостях — добре, у великих — шкідливо.
Але варто пам’ятати: лектин, який міститься в сирій картоплі, є антинутрієнтом, тобто може заважати засвоєнню інших важливих речовин з їжі. Це означає, що користь від сирої картоплі — дуже умовна і може бути знівельована побічними ефектами.
Тож, якщо ви випадково надкусили сиру картоплину — нічого страшного. У більшості випадків це не спричинить проблем. Але регулярно їсти її сирою — не найкраща ідея.
Щопʼятниці отримуйте найцікавіші статті за тиждень на ваш імейл.
😲 Бонус! PDF-добірка «Найдивніші свята року».