Червоне оброблене мʼясо та деменція: нове велике дослідження

Червоне оброблене може бути причиною деменції: нове велике дослідження

Дослідження, яке тривало більше чотирьох десятиліть та охопило понад 130 тисяч людей, показало, що споживання червоного обробленого м’яса може значно підвищити ризик розвитку деменції. Американські науковці представили свої висновки на міжнародній конференції Асоціації Альцгеймера у США.

Згідно з дослідженням1, споживання двох порцій червоного обробленого м’яса на тиждень підвищує ризик когнітивного спаду на 14% порівняно з тими, хто їв такі продукти тричі на місяць. Учасники дослідження також надавали інформацію про свій раціон кожні 2-5 років. Було виявлено понад 11 тисяч випадків деменції.

Вчені також зазначили, що заміна однієї порції червоного обробленого м’яса на день на горіхи, бобові або тофу може знизити ризик деменції на 23%. Доктор Юхан Лі, один з авторів дослідження, підкреслив, що тривале, протягом 43 років, спостереження за понад 130 тисячами медичних працівників дозволило отримати значущі дані, які вказують на потенційний ризик споживання червоного обробленого м’яса для розвитку деменції.

Коментарі експертів

Доктор Хізер Снайдер з Асоціації Альцгеймера зазначила, що попередження хвороби Альцгеймера та інших видів деменції є важливим напрямком роботи асоціації. Вона підкреслила, що дотримання здорового раціону, включаючи менше оброблених продуктів, може знизити ризик когнітивного спаду.

Доктор Річард Оклі з Альцгеймерського товариства зазначив, що хоча дослідження виявило асоціацію між споживанням обробленого червоного м’яса та розвитком деменції, це не доводить причинно-наслідковий зв’язок. Він підкреслив, що здоровий збалансований раціон корисний як для серця, так і для мозку.2

Доктор Хільда Малруні з Лондонського університету зазначила, що хоча дослідження охоплює велику вибірку учасників і триває вже 38 років, воно все ще має обмеження, зокрема частота оцінки дієти та суб’єктивність когнітивних показників.

Професор Кевін МакКонвей з Відкритого університету вказав на труднощі у визначенні причинно-наслідкових зв’язків у спостережних дослідженнях. Він зауважив, що без детальної інформації про методи та коригування результатів важко оцінити якість дослідження та робити конкретні висновки.

Доктор Себастьян Волш з Кембриджського університету підкреслив, що основна рекомендація щодо здорового харчування залишається незмінною – важливо підтримувати збалансований раціон і знаходити способи підтримки людей у цьому.

Чому це важливо

Прогнозується, що кількість людей з деменцією в світі майже потроїться до 2050 року. Тому дослідження, які вивчають вплив дієти на ризик когнітивного спаду, стають все більш важливими. І хоча не рекомендується повністю виключати червоне оброблене м’ясо з раціону, його обмеження може стати одним із ключових кроків у запобіганні деменції.

За матеріалами theguardian.com

Перевірено редакцією DAY TODAY

  1. https://www.theguardian.com/society/article/2024/jul/31/eating-processed-red-meat-could-increase-risk-of-dementia-study-finds []
  2. https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-conference-abstract-on-red-meat-intake-risk-of-dementia-and-cognitive-function-in-us-adults/ []

Схожі статті

Copy link