Міжнародний день червоних кросівок

Міжнародний день червоних кросівок

Щороку 20 травня в Міжнародний день червоних кросівок (International Red Sneakers Day) відзначають зростаючий рух, присвячений порятунку життів людей з харчовою алергією.

Шкода, але це день не про червоні кросівки, моду тощо, ця подія заснована в пам’ять про хлопчика, який дуже любив червоні кросівки.

Оклі Деббс, енергійний та спортивний 11-річний хлопчик, який у листопаді 2016 року помер після того, як з’їв шматочок торта з екстрактом волоського горіха. У нього була алергія на горіхи та арахіс і він любив червоні кросівки. Ця історія служить нагадуванням про летальні наслідки, які можуть мати алергени.

Схожі події:
✔️ Всесвітній день боротьби з алергією
✔️ День алерголога
✔️ Всесвітній день боротьби проти астми і алергії

Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Некомерційна організація Red Sneakers for Oakley™ заснувала Міжнародний день червоних кросівок у 2018 році після трагічної смерті хлопчика. Його батьки Меррілл і Роберт Деббс, заснували організацію, щоб запобігти подібній трагедії в інших сім’ях. Знакові червоні кросівки, що символізують усвідомлення харчової алергії, охопили людей у всьому світі.

Міжнародний день червоних кросівок спрямований на підвищення обізнаності про різні форми харчової алергії, яка може бути небезпечною для життя. Незалежно від того, чи це гостра реакція на горіхи чи молюсків, спільним фактором є потенційна небезпека, яку спричиняє алергія. Про це важливо говорити, бо у суспільстві недостанє розуміння ризиків та дифіцит підтримки людей з харчовою алергією.

Харчова алергія може спричиняти гострі алергічні реакції: набряк Квінке, кропив’янка, анафілактичний шок, що мають смертельні ризики для життя людини. Такі реакції виникають, навіть, при мінімальному контакті з алергеном, мова йде про молекули алергену. Небезпеку становлять навіть сліди продукту на столових приборах чи ножах.

Важливо, щоб люди з алергією не соромились просити інформацію про вміст алергенів у стравах, щоб під час спільних святкувань, враховувались потреби у особливому меню для алергіка.

Продукти, що можуть викликати гостру алергічну реакцію:

  • горіхи, будь-які, найчастіше арахіс та фісташки
  • морепродукти (креветки, краби, омари) та молюски (мідії, устриці)
  • риба, навіть, її запах
  • яйця
  • молоко та молокопродукти
  • шоколад
  • пшениця.
  • соя та соєві продукти
  • цитрусові

Кожна людина може мати індивідуальну реакцію на продукти, тому важливо звертатися до лікаря або алерголога, якщо у вас виникають підозри щодо алергії на які-небудь продукти. Гостру алергічну реацію можуть спричинити продукти безпечні для більшості людей, тому обізнаність і уважність – рятують життя.

Міжнародний день червоних кросівок спрямований на підвищення обізнаності та підтримки людей з харчовою алергією шляхом:

  • недопущення контакту з алергенами
  • обізнаність про заходи першої допомоги, зокрема, щодо введення адреналіну під час анафілаксії
  • підвищення обізнаності суспільства
  • толерантність та повага до людей з харчовою алергією
  • покращення доступу до медичної допомоги
  • розвиток кулінарної практики з урахуванням алергії.

Одягаючи #RedSneakersForOakley, люди можуть висловити свою підтримку людям з харчовою алергією та приєднатися до руху, що може врятувати життя.

Щоб взяти участь, просто сфотографуйтеся в червоних кросівках, використовуючи хештеги #RedSneakersForOakley і #InternationalRedSneakersDay поширюйте інформацію у соцмережах. Підписуйтесь на сторінки у соцмережах @redsneakersforoakley або @oakley_red і поділіться фотографією в соціальних мережах.

Цей рух спрямований на порятунок життів. Відвідайте сайт RedSneakers.org, щоб отримати ресурси щодо харчової алергії, повну історію Оклі та, звичайно, носіть червоні кросівки.

Позначки:
Copy link