
День виноградарів, виноробів та садівників України
- Що це за день?
- Як виникла ідея відзначати День виноградарів, виноробів та садівників України?
- Цікаві факти
- День виноградарів, виноробів та садівників України в історії
- Часті Питання та відповіді про День виноградарів, виноробів та садівників України
- Листівки до дня виноградарів, виноробів та садівників України
- Як відзначати День виноградарів, виноробів та садівників України?
- Чому важливий цей день?
- Коли будемо відмічати День виноградарів, виноробів та садівників України?
Що це за день?
Зігрітий теплим промінням українського сонця, вирощений з любов’ю виноград у руках справжніх професіоналів перетворюється на неймовірно смачний продукт. Виноградники в Україні ще не входять до грона найкращих у світі, але впевнено крокують до світового визнання. Влада України сприяє розвитку виноробства в нашій державі й всіляко підтримує виноградарів та виноробів. Для того, щоб визнати тяжку працю виноградних майстрів Президент України ввів офіційне свято – День виноградарів, виноробів та садівників України. Свято будуть відзначати щорічно у другу неділю листопада.

У 2025 році цей день відзначається 9 листопада
Схожі події:
🍷 Міжнародний день каберне
🍷 Міжнародний день вина «Гренаш»
🍷 Міжнародний день Пінотажу.
Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про ці та всі інші актуальні свята та події на кожен день.
Як виникла ідея відзначати День виноградарів, виноробів та садівників України?
В Україні неймовірно сприятливі умови для виноградної справи. Проте, виноробні господарства не були популярні впродовж довгих років.
Одне з найстаріших та найвідоміших господарств знаходиться в Херсонській області в маєтку «Козацьке». Саме там були закладені перші лози майбутніх виноградників в 1896 році. Князь Трубецький наймав експертів, щоб ті відбирали найкращі землі та сорти винограду.
Завдяки правильно обраному куту насадження, складу земель, прогресивних технологій вирощування та унікальних кліматичних умов перші плоди з’явилися дуже швидко. В 1900-у році всесвітнє виноробне товариство на виставці в Парижі відзначило господарство Трубецького нагородою Гран-прі.
Вже у 1902-у році «за краще російське виноградне столове вино» винороби господарства князя були відзначені першою премією імператора Олександра ІІІ. З 1917 року виноградне господарство націоналізували.
З 1949-го року вина «Наддніпрянське», «Оксамит України» та «Перлина Степу» стали візитною карткою України. Ці вина доставляли навіть до британського королівського двору.
Загальна площа виноградників князя Трубецького становить близько 200 гектарів. З цього господарства тільки починалась історія українських виноградарів та виноробів. Люди, що займаються цією справою не тільки віддані поціновувачі своєї праці, а й неабиякі професіонали виноградної справи.
В сучасній Україні існує десять успішних виноградних та виноробних господарств. Серед них : «Маркіз де Лакарен», «Cotnar», «Don Alejandro Winery», «Вина Гулієвих», «Колоніст», «Бейкуш», «V.Petrov», «Шато Чизай», «Курінь» та звичайно «Виноробне господарство князя М. П. Трубецького».
Відзначити тяжку працю виноградарів та виноробів вирішила і влада України, саме тому 25 вересня 2020 року Президент України запровадив нове свято – День виноградаря та винороба. Призначили його святкування на другу неділю листопада. Відтепер щорічно всі виноградарі України матимуть своє професійне свято.
Цікаві факти
- Якщо пляшки з вином зберігати у вертикальному положенні, то згодом пробка почне розсихатися. Це призведе до появи тріщин, через які всередину почне поступати кисень, напій окислиться й втратить свої характеристики.
- До другої половини XVII століття поява бульбашок у вині вважалась недоліком, який провокує бродіння. Але згодом винороби почали навмисно домагатися збільшення їх кількості, тому що ігристий напій швидко набув популярності у заможних людей.
- У світі існує «крижане» вино. Для виготовлення цього напою використовують заморожений на лозі виноград. Для справжнього «крижаного» вина підходять тільки ягоди, які заморожені природним шляхом, а не піддавалися штучній термічній обробці. Вартість пляшки такого десертного вина – від 30 до 50 доларів.
- Найстарішим вином, виготовленим у Європі та збереженим до наших часів, є Херес-де-ла-Фронтера. Воно було виготовлене у 1775 році в Іспанії. Зараз 5 пляшок зберігаються у кримському музеї в колекції «Масандра».
- Château Cheval Blanc 1947 року вважається найдорожчою пляшкою вина, яка була продана за 304 375 доларів на женевському аукціоні. Її придбав прихильник цього напою, який побажав залишитися невідомим.
День виноградарів, виноробів та садівників України в історії
-
1896У 1896 році Князем Трубецьким в маєтку «Козацьке» (Херсонській області) були закладені перші лози майбутніх виноградників.
-
1900У 1900-у році всесвітнє виноробне товариство на виставці в Парижі відзначило господарство Трубецького нагородою Гран-прі.
-
1902У 1902-у році «за краще російське виноградне столове вино» винороби господарства князя були відзначені першою премією імператора Олександра ІІІ.
-
1917З 1917 року виноградне господарство націоналізували.
-
1949З 1949-го року вина «Наддніпрянське», «Оксамит України» та «Перлина Степу» стали візитною карткою України.
-
2020 25 вересняПрезидент України запровадив нове свято – День виноградаря та винороба. Призначили його святкування на другу неділю листопада.



Часті Питання та відповіді про День виноградарів, виноробів та садівників України
Половина задоволення від вживання вина полягає в запаху. У келиху вина може бути різне поєднання фруктових і квіткових запахів. Аромат може змінюватися в залежності від того, як довго вино було відкоркованим. Келих вина може містити тисячі хімічних сполук, які постійно взаємодіють. В основному це відбувається через взаємодію кисню з вином.
Це експерт, який володіє навичками дегустації вина, знаннями про його виробництво, різновиди, зберігання, подачу і сполучуваність з іншими напоями та їжею.
Спочатку з пляшки треба зняти мюзле (це дротик, який притримує корок на пляшці). На ігристому вині корок залишиться на місці, але відкривати його треба обережно. Великим пальцем підтримуємо корок. Тримаємо його на місці та крутимо пляшку. Коли відчуєте, що корок майже вийшов, нахиліть його під 45 градусів, буде чутно легке шипіння.
Листівки до дня виноградарів, виноробів та садівників України
👉 Розділ Листівки та привітання ➕ Листівки у Вайбері ➕ Листівки в Телеграмі
Як відзначати День виноградарів, виноробів та садівників України?
Цей день створений, щоб вшанувати тяжку працю та відзначити найкращих у своїй справі. Оскільки це свято в Україні “молоде”, особливих заходів ще не виникло. Проте, без сумнівів святкові заходи будуть проходити й запроваджувати нові традиції.
- Серед них можуть бути дегустації українських вин, екскурсії на відомі виноробні господарства, зустрічі з експертами в області вина та винограду.
- Для професіоналів можна придумати міні-тур по виноградниках, або мандрівку історичними місцями з ночівлею в одному з готелів при виноградних господарствах.
Чому важливий цей день?
Кожна праця має бути оцінена. Кожен працівник має знати, що люди визнають його працю і всі його старання були не дарма.
Виноградники та виноробні господарства стають все більш важливою частиною економіки України.
Саме тому слід гідно оцінювати працю професіоналів та цим заохочувати молодь до зацікавлення ремеслом винороба. Адже розвиток майбутнього країни залежить від кожного громадянина.
Коли будемо відмічати День виноградарів, виноробів та садівників України?
Рік | Дата | День |
---|---|---|
2025 | 9 листопада | Неділя |
2026 | 8 листопада | Неділя |
2027 | 14 листопада | Неділя |
2028 | 12 листопада | Неділя |
2029 | 11 листопада | Неділя |
Перевірено редакцією DAY TODAY