День народження гамбургера

День народження гамбургера

Що це за подія?

М’яка рум’яна булочка, хрусткий прохолодний салат, стиглі солодкі помідори, а в середині соковита, добре приправлена котлета з яловичини — мабуть, в світі знайдеться небагато людей, які в цьому описі не впізнають гамбургер. В США його вважають одним з неофіційних національних символів, нарівні з джинсами та кока – колою. Та й у решті світу ця їжа є надзвичайно популярною завдяки смаковим якостям, поживності й доступності.  Щосекунди тільки в мережі «McDonald’s» продається 75 гамбургерів, тож не дивно, що простій, але такій апетитній булочці з котлетою люди присвятили особливе свято — щороку 27 липня в світі прийнято відзначати День народження гамбургера.

Схожі події:
🍔 Міжнародний день піци
🍔 Всесвітній день шашлику
🍔 Всесвітній день макаронів

Підпишіться на наші канали у Viber чи Telegram і ми нагадаємо вам про всі актуальні свята та події на кожен день.

Як виникла ідея відзначати День народження гамбургера?

Відомо, що подрібнене м’ясо, тобто фарш, є надзвичайно давнім кулінарним винаходом. Про це свідчить книга рецептів давньоримського гурмана Марка Габія Апіція, де є опис страви з дрібно нарізаного м’яса, змішаного з товченими горіхами та приправами. 

Також появу фаршу пов’язують з військом Чінгісхана, яке, як відомо, пересувалося верхи на конях. Воїни проводили в дорозі багато часу і часто не мали змоги зупинитися, щоб розвести багаття, тому винайшли оригінальний спосіб приготування м’яса — шматки ягнятини чи яловичини клали під сідло, і за час руху воно розм’якшувалося та перетворювалося на фарш.  Його їли в сирому вигляді, лише підсоливши, і при цьому навіть не сходили з коня. 

Коли монголи підкорили Київську Русь, то спершу східні слов’яни, а від них і європейці перейняли просту ідею рецептів з подрібненого м’яса. Французи створили «стейк тартар» (назва прямо пов’язана зі словом «татари»), тобто страву з дрібно нарізаної сирої яловичини з додаванням цибулі та яйця. Інший варіант прижився в Гамбурзі, де набув вигляду фаршу, запеченого в панірувальних сухарях. До XVII століття страви з фаршу стали дуже популярними в Німеччині — його смажили або заправляли в сосиски.  

З середини XVIII століття німецькі гастрономічні традиції почали потрапляти до Англії і вже в 1802 році до Оксфордського словника було додано термін «гамбурзький стейк», який означав нарізану яловичину, злегка підкопчену та змішану з цибулею й панірувальними сухарями. 

Солені й копчені страви були ідеальними для тривалих морських подорожей, тому гамбурзький стейк перетнув Атлантичний океан на кораблях, які доставляли в Новий Світ тисячі емігрантів з Європи, в тому числі й з Німеччини. Деякі з них відкривали в США свої ресторани, обов’язково включаючи до меню м’ясну котлету. Цікаво, що самі німці називали її не гамбурзьким стейком, а «Frikadelle» або «Bulette».

Чарлі Нагрін

Але гамбургер — це не просто котлета, а поєднання її з розрізаною булочкою, і цю ідею вважають вже суто американською. Щоправда, на її авторство є чимало претендентів.  Один з них — Чарлі Нагрін з штату Вісконсін. У 1885 році він торгував гамбурзькими стейками на  місцевому ярмарку, але торгівля йшла не дуже — гарячі котлети покупцям було незручно їсти на ходу. Недовго думаючи, Чарлі розмістив котлету між двома скибочками хліба і назвав своє творіння гамбургером.

Френк і Чарльз Менчес

Того ж року брати Френк і Чарльз Менчес з штату Огайо поїхали продавати свинячі ковбаски на ярмарок в місто, яке називалося Гамбург, хоч і знаходилося в штаті Нью-Йорк. Ковбаски користувалися попитом і невдовзі свинина для їх приготування скінчилася. Проте в продажу брати її не знайшли, тож придбали яловичину, приготувати з неї котлети та поклали їх між шматочками хліба. Цей сендвіч брати Менчес назвали гамбургером на честь міста, в якому проходив ярмарок. 

Оскар Білбі

Мешканці Оклахоми стверджують, що перший гамбургер саме з булочкою, а не з хлібом, виготовив їхній земляк Оскар Білбі. 4 липня 1891 року, на День незалежності США, в нього виникло бажання поєднати котлети, власноруч підсмажені на грилі, з дріжджовими булочками, які саме приготувала його дружина Фанні, і пригостити на честь свята всіх сусідів. 

Луїс Лессінг

Нарешті, Бібліотека Конгресу США вважає винахідником гамбургера Луїса Лессінга — власника фургона – закусочної під назвою «Louis’ Lanch», який 27 липня 1900 року в місті Нью – Хейвен продав робітнику, який дуже поспішав, яловичу котлету між розрізаною булочкою, додавши до неї листок салату та соус. Тож з легкої руки Луї Лессінга гамбургер отримав своє свято — саме 27 липня в світі прийнято відзначати День народження гамбургера.

Уолтер Андерсон

Популярність  гамбургерів зростала і в 1904 році їх як продукт було представлено на Всесвітній виставці в Сент – Луїсі. 1916 року Уолтер Андерсон, кухар з Канзасу, запатентував спеціальну булочку для гамбургерів, а в 1921-му він відкрив перший заклад швидкого харчування «White Castle» у Канзасі, в якому головною пропозицією був гамбургер за 5 центів. Невдовзі дрібні кафе і придорожні закусочні стали продавати гамбургери разом з картоплею фрі та з молочними коктейлями.

Під час Другої світової війни інші країни познайомилися з гамбургерами завдяки американським солдатам, які намагалися приготувати їх власноруч. Відкриття ресторанів «McDonald’s» стало вже справжнім тріумфом гамбургерів — тільки до кінця 1950-х років ця мережа продала їх в кількості 100 мільйонів.

Сьогодні гамбургери легко придбати майже в усіх куточках світу. Звісно, з часом концепція страви еволюціонувала – м’ясні котлети та булочки доповнюються різноманіттям креативних і смачних інгредієнтів. Не гребують подавати своїм відвідувачам гамбургери навіть найдорожчі ресторани. 

День народження гамбургера в історії

  • 1900 27 липня
    Луї Лессінг у місті Нью – Хейвен продав перший гамбургер.
  • 1904
    Гамбургер було представлено на Всесвітній виставці в Сент – Луїсі. Ця виставка познайомила людей і з іншими новими продуктами, такими як вафельні ріжки для морозива, цукрова вата, арахісове масло та чай з льодом.
  • 1916
    Уільям Андерсон запатентував рецепт булочки для гамбургерів.
  • 1921
    Відкрито перший ресторан «White Castle», який значно популяризував гамбургери серед американців — їх готували за принципом «відкритої кухні», щоб покупці були впевнені в якості товару.
  • 1986
    Виданням «The Economist» було запроваджено індекс «Big Mac», а гамбургер став мірилом для оцінки купівельної спроможності людей в різних країнах світу.
  • 2012
    Курорт «Black Bear Casino Resort» у Міннесоті встановив світовий рекорд — там було виготовлено найбільший гамбургер у світі вагою 913 кілограмів та 3 метри в діаметрі.

Часті Питання та відповіді про День народження гамбургера

Який гамбургер відомий як найдорожчий в історії?

В 2005 році в ресторані Лас – Вегасу «Fleur» пропонували гамбургер за ціною 5 тисяч доларів. Страва містила, крім власне булочки та котлети з особливого сорту яловичини, фуа – гра та трюфелі й подавалася разом з  пляшкою елітного шампанського.

Чи існують визначені стандарти у виробництві гамбургерів?

Такі стандарти розробило Міністерство сільського господарства США — гамбургер має бути у вигляді бутерброду між двома половинками круглої булочки. Гірчиця, майонез, кетчуп та інші приправи поряд з гарнірами з салату, помідорів, цибулі та огірків складають традиційну заправку. М’ясо для котлети має бути яловичиною без сторонніх продуктів або наповнювачів і містити не більше 30% жиру. Ідеальним вмістом жиру вважається 15%.

Який гамбургер є найкалорійнішим в світі?

В ресторані «Heart Attack Grill», що в Лас – Вегасі, подають гамбургер під назвою «Quadruple Bypass», до якого входять 4 шматочки яловичини по 227 грамів, 8 скибочок сиру, 20 кілець карамелізованої цибулі, 20 шматочків бекону, 8 шматочків помідорів, по столовій ложці майонезу та гірчиці, дві столові ложки кетчупу. Гамбургер містить 9982 калорії і занесений за це до Книги рекордів Гіннеса.

Чому природоохоронні організації вважають виробництво гамбургерів шкідливим для довкілля?

Оскільки для отримання одного кілограма яловичини зернової відгодівлі необхідно 14 тисяч літрів води, а при виробництві одного гамбургера виділяється чимала кількість парникових газів, то можна вважати гамбургери одним з факторів, що сприяють негативним кліматичним змінам.

Чи справді гамбургери з «McDonald’s» не псуються й не пліснявіють навіть через кілька років?

Чимало експериментів дійсно підтверджують цей факт. Проте це відбувається не через захмарну кількість консервантів, а через низький вміст вологи в готовому продукті — як булочки, так і котлети готуються за дуже високої температури.  Тож якщо гамбургер не зберігати в герметичному контейнері, скоріше за все, він не запліснявіє, а просто висохне. 

Як відзначати День народження гамбургера?

Зрозуміло, що родзинкою цього дня є власне гамбургери, тому майже всі заклади харчування заздалегідь готують акційні пропозиції та пропонують відвідувачам найкращі варіанти цієї страви. 

Своєю чергою, покупці із задоволенням роблять паузу в своїх дієтах і замовляють різноманітні гамбургери, тим більше, що існує безліч різновидів на будь-який смак. Тож варто приєднатися 27 липня до любителів гамбургерів, щоб подарувати собі смакову насолоду. Можна замовити гамбургери й на роботу, щоб пригостити ними колег.

Якщо є час і бажання, чудовим рішенням буде приготувати гамбургери вдома. Для цього доречно влаштувати вечірку з барбекю та грилем, запросити рідних і друзів, і нехай кожен охочий продемонструє свої улюблені рецепти соусів та способи приготування котлет. Проявивши ще більше креативності, цікаво спробувати десертні, тобто солодкі гамбургери, начинкою для яких можуть слугувати морозиво, горіхова паста, солодкі батончики — все,  що підкаже фантазія.

Чому ми любимо цей день? 

Це легке й позитивне свято неможливо не любити, як, власне, й самі гамбургери, і головна причина — це дуже смачно.  Крім того, зараз до гамбургерів ставляться прихильно навіть противники м’яса, адже м’ясну котлету легко можна замінити більш здоровими варіантами, приміром, котлетою з квасолі або лосося, хоч такі гамбургери вже не можна вважати традиційними.

До того ж в кожній країні виробники пристосовуються до місцевих смаків та звичаїв, наприклад, в Японії можна замовити рисовий гамбургер, а в Індії — гамбургер з гороху та овочів, який відповідає дієтичним обмеженням індуїстів.

Гамбургери є надзвичайно доступними, тому вони сподобалися гурманам з різних соціальних груп — їх можна з’їсти як у маленьких закусочних, так і в елітних ресторанах, відзначених зірками Мішлен. Звісно, ціни будуть різнитися відповідно до рівня закладу, але можна сподіватися, що смак буде чудовим в будь-якому випадку. 

Іноді з гамбургерами пов’язані наші важливі спогади — наприклад, про перше побачення, першу роботу в ресторані швидкого харчування у студентські роки або літній пікнік з особливо приємною компанією. 

Власноручне приготування гамбургерів дозволяє повною мірою проявити на кухні свої творчі здібності, адже традиційний рецепт гамбургера є базовим, тому його можна скільки завгодно змінювати й доповнювати своїми улюбленими продуктами чи спеціями.   

Коли будемо відзначати День народження гамбургера?

РікДатаДень тижня
202127 липняВівторок
202227 липняСереда
202327 липняЧетвер
202427 липняСубота
202527 липняНеділя
Рекомендовано
З метою популяризації інтернаціональної мови в світі створено спеціальне свято…