День народження бляшанки

День народження бляшанки

Що це за день?

25 серпня називають Днем народженням бляшанки, чи консервної банки. З одного боку може здаватися, що це доволі несерйозна дата. Однак, якщо подумати, які можливості отримало людство завдяки цьому винаходу, то сприйняття свята у вас різко зміниться. Бляшанка – ідеальна посудина для тривалого зберігання та транспортування різних страв. Водночас вміст консервної банки інколи смачніший від вишуканих ресторанних страв. 

В бляшанках зберігають рибні, м’ясні, овочеві, фруктові консерви. Варто тільки згадати про кільку в томатному соусі, чи тушонку, які з апетитом з’їдаються на свіжому повітрі. В консервних банках нерідко пропонують готові каші: гречану, рисову, пшоняну тощо. Достатньо відкрити бляшанку, викласти готовий продукт на сковорідку та розігріти. Не можна обділити увагою і смачні десерти: фрукти у власному соку. Ось чому важливість консервної банки важко переоцінити, а присвячене їй свято дозволяє висловити вдячність її винахідникам.

Як виникла ідея відзначати День народження бляшанки?

Першу консервну банку винайшов мешканець Великобританії Пітер Дюран у 1810 році. Винахідникові спало на думку замінити важке скло бляшаними виробами. Дюрану вистачило три роки, щоб втілити свою задумку в життя. Першим його дітищем став сталевий контейнер. В таких поставляли їжу для солдатів англійської армії. Єдиним недоліком такого винаходу стала його велика вага – один такий контейнер важив півкілограма. Для того, щоб хоча б трохи зменшити вагу виробу, винахідник намагався потоншити його стінки. Для цього активно використовувалися різні інструменти, навіть сокири. Спочатку у виробництві консервних банок, а саме для припою швів, застосовувалися шкідливі метали, зокрема свинець, який отруював їжу та тих, хто її споживав. Проте пізніше від його використання відмовилися.

Завдяки новітнім підходам та технологіям бляшанки стали такими, якими ми їх знаємо Легшими їх зробив винахідник Генрі Бессерман, який винайшов низьковуглецеву сталь. Винайдений метал був не тільки набагато легшим за звичайну сталь, але й володів властивостями, які дозволяли легко гнути та змінювати форму виробів у ході виробництва. 

У 1858 році було винайдено та запатентовано спеціальний ніж для відкриття консервних банок. Перші такі ножі використовувалися американськими солдатами в часи громадянської війни 1861-65 рр. На початку 20-го століття почали випускати електричні консервні ножі.

Цікаві факти про бляшанки

  • Мало хто знає, але слово «спам» зобов’язане своєю появою саме бляшаній консервній банці. У 1936 році одна з американських компаній випустила лінійку консервів з різного м’яса та почала активно його просувати, щоб швидше розпродати запаси, що залишилися після 1-ї світової війни. Назва бренду – «SPiced hAM». Реклама цього консервного продукту лунала звідусіль так часто, що швидко набридла людям. Наприкінці 20-го століття подібним чином почала рекламуватися якась фінансова піраміда. Кмітливі споживачі швидко провели аналогію між цими двома рекламними кампаніями та назвали нову набридливу рекламу літерами вже відомої раніше акції «SPAM». Тому сьогодні будь-які набридливі рекламні повідомлення називають спамом.
  • У 1962 році бляшанки стали об’єктом серйозного мистецтва. Саме тоді Енді Вергол – американський митець, що має українське походження, присвятив свої роботи консервам «Campbell’s». Полотна з зображеними на них фірмовими бляшанками мали не менший попит ніж самі консерви та буквально «розліталися» по 100 американських доларів за штуку. Загалом було продано близько 50-ти таких робіт, з них деякі мали досить великі розміри – 2х1,5 метри. Сьогодні ці роботи можна зустріти у відомих музеях світу.
  • У 2010 році на нью-йоркському аукціоні одну з картин Воргола під назвою «Бляшанка супу Campbell’s з відкривачкою» було продано за дуже високою ціною. Покупець віддав за неї понад 20 мільйонів американських доларів. 
  • Консервні банки не можна викидати, оскільки бляха погано розкладається, а останки їжі на ній привертають увагу диких тварин. Після відпочинку на природі бляшану тару слід забрати з собою. Якщо ж такої можливості нема, то вироби треба пропалити на гарячому вогнищі, потім приплюснути, закопати глибоко в землю. Після багаття на банці утворюються маленькі тріщини, що прискорює процес розкладення. 
  • Бляшанки можуть використовуватися повторно. Після використання металеві вироби не обов’язково викидати, проявивши трішки креативу з них можна виготовити цікаві речі чи просто використовувати у побуті. З них виходять чудові вуличні ліхтарі, ємності для зберігання дрібних предметів. Бляха з банки підходить для виготовлення саморобної терки для овочів тощо.
  • Окрім тривалого зберігання харчових продуктів бляшанки часто використовуються для пакування гуталіну. Банки з гуталіном популярні в армії, ця речовина призначена для догляду за військовим взуттям.
  • Перші консерви, які підсмажувалися та зберігалися залитими оливковою олією в глиняному глечику, виготовляли ще за часів Тутанхамона. Деякі з них було знайдено під час розкопок гробниці єгипетського фараона. Попри те, що консерви готувалися близько 3 000 років тому, вони були відносно придатними до вживання.
  • Існують колекціонери бляшанок від рибних консервів (фішефілісти) та поціновувачі етикеток із консервних банок – їх називають філолідиїсти. В колекціях деяких знаходяться дійсно цікаві примірники, датовані часами 1-ї та 2-ї світових воєн.

А в липні ще відзначають День народження гамбургера

Почитайте історію виникнення події та дізнайтеся, чому в США його вважають одним з неофіційних національних символів, нарівні з джинсами та кока – колою. 

День народження бляшанки в історії

  • 1810
    Першу консервну банку винайшов мешканець Великобританії Пітер Дюран.
  • 1858
    Винайдено та запатентовано спеціальний ніж для відкриття консервних банок.
  • 2010
    На нью-йоркському аукціоні одну з картин Воргола під назвою «Бляшанка супу Campbell’s з відкривачкою» було продано за дуже високою ціною. Покупець віддав за неї понад 20 мільйонів американських доларів.

Як відзначати День народження бляшанки?

Свято не є офіційним та відзначається на корпоративному рівні. В Україні функціонує більше 10 консервних заводів, що відрізняються за своєю потужністю та об’ємами виробництва. Для пакування консервів використовується бляшана тара вітчизняного та імпортного виробництва. Працівники таких підприємств вважають День народження бляшанки, що відзначається 25 серпня, своїм професійним святом. Також в цей день варто привітати колекціонерів, що збирають бляшані банки та етикетки від них.

В Україні це свято не отримало особливого поширення. Його відзначають люди, які мають безпосереднє відношення до виготовлення консервних банок та власне консервованої продукції. В цей день відбуваються корпоративні заходи, нагородження кращих працівників тощо. 

Коли будемо відзначати День народження бляшанки?

РікДатаДень тижня
202125 серпняСереда
202225 серпняЧетвер
202325 серпняП’ятниця
202425 серпняНеділя
202525 серпняПонеділок
Позначки: