Цікаві факти про тюленiв(1)
  • Тюлені – тварини, які не мають яскраво вираженого статевого диморфізму. Більшість ссавців не відрізняються зовнішнім виглядом, а самці й самиці мають схожу зовнішність. Лише самці морського слона та тюленя-хохлача мають певні відмітки на морді. Статеві органи у тюленів знаходяться у складках шкіри, у нижній половині тіла.
  • Тюлені належать до ряду Ластоногих, що є цілком логічним, адже замість нижніх кінцівок у них ласти. Їхній зовнішній вигляд відповідний образу життя. Ссавці більшість часу проводять у морі, а ласти допомагають їм плавати. На суші ці кінцівки не надто корисні, проте тюлені, на відміну від дельфінів та косаток, не втратили зв’язок із сушею.
  • На березі, після полювання у воді, тюлені дещо незграбно пересуваються, особливо у порівнянні з тим, як вони плавають. Ластоногі є відмінними плавцями, їхня швидкість може досягати 25 кілометрів за годину, а максимальна глибина занурення – 600 метрів.
  • Жорсткі короткі волоски вкривають більшу частину тіла тюленя. Крім значного жирового покриву, від холоду ссавців захищає ще й шерсть. На зиму тюлені, як і всі тварини, накопичують запас підшкірного жиру, що допомагає підтримувати сталу температуру тіла. Завдяки цьому ссавці можуть жити в холодних арктичних поясах.
  • Тюлені є поодинокими тваринами. Їхній стадний інстинкт розвинувся на мінімальному рівні, вони збираються у групи лише при загрозі небезпеки. Відпочинок і полювання на дрібних тварин відбувається у кожного окремо, хоча вони є доволі дружніми істотами.
  • Розмноження тюленів проходить лише 1 раз на рік, у кінці літнього сезону. На цей період припадає найбільша кількість конфліктів, це пов’язано з внутрішньовидовою конкуренцією за самиць. У результаті самицями буде обраний найсильніший самець для продовження роду.
  • Взагалі ссавці є миролюбними та спокійними тваринами, більшість свого часу вони насолоджуються життям, відпочиваючи на крижині чи на суші. Ластоногі віддають перевагу розміреному та комфортному життю без конфліктів.
  • Строк вагітності самиці тюленя досягає одного року. Після його закінчення на світ з’являється один малюк, якого називають «білок» через густу білу шерсть. Анатомічно маленький тюлень є повністю розвиненим після народження, здатним добувати собі їжу, але більшість часу дитинчата проводять на суші.
  • Тюлені здатні пірнати на глибину до 600 метрів. Удари серця при такому глибокому зануренні значно скорочуються – до 15 ударів за хвилину. У спокійному стані серцевий пульс налічує 120 ударів, що є нормою.
  • Більша частина життя ссавців проходить у водному середовищі. У воді вони навіть можуть спати. Тюлені відчувають свою здобич на віддаленості 500 метрів і можуть легко подолати велику відстань, до сотні кілометрів. Ластоногі є хижаками, однак їм самим варто остерігатися більш великих тварин – акул і білих ведмедів.

Більше цікавих фактів на нашій «Планеті фактів» в Телеграмі. Приєднуйтесь!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Було цікаво❓Поділіться з друзями! 👇