Знову про каву: чорна кава — довше життя? Нове дослідження

Кава — не лише стимул, а й потенційний захисник серця

Нове дослідження науковців з Університету Тафтса (США) свідчить: вживання 1–3 чашок кави на день може знизити ризик передчасної смерті. Але є одне “але” — цукор і вершки можуть нівелювати цю користь. Про це повідомляє видання ScienceDaily.

Кава — не лише стимул, а й потенційний захисник серця

У публікації в The Journal of Nutrition дослідники зі Школи харчових наук і політики ім. Фрідмана повідомляють про результати великого обсерваційного дослідження, яке охопило понад 46 тисяч дорослих американців. Згідно з даними, вживання 1–2 чашок кофеїнової кави щодня пов’язане зі зниженням загального ризику смертності на 14%, особливо — від серцево-судинних захворювань. При споживанні 2–3 чашок користь зростає до 17%, але не збільшується далі при вищому об’ємі.

Проте позитивний ефект зникає, якщо кава містить великі кількості доданого цукру та насичених жирів (наприклад, з вершками чи жирним молоком). Чорна кава або кава з мінімальними добавками демонструвала чітке зниження ризиків.


Дані були взяті з дев’яти циклів Національного обстеження здоров’я та харчування США (NHANES) за період з 1999 по 2018 роки. Учасники проходили опитування про добове споживання продуктів, зокрема кави, з урахуванням її типу (з кофеїном або без), кількості доданого цукру та жирів.

Низький рівень цукру визначався як менше 2,5 г на чашку (половина чайної ложки), а низький рівень насичених жирів — як менше 1 г (еквівалент 5 ст. ложок 2% молока або 1 ст. ложка вершків).

Дослідження не виявило істотного зв’язку між вживанням кави без кофеїну та ризиком смерті. Автори припускають, що це може бути пов’язано з низьким рівнем її споживання серед учасників.

Ключова новизна цього дослідження — кількісна оцінка саме добавок до кави, яких часто не враховують у попередніх роботах. Як зазначає перша авторка дослідження Бінцзе Чжоу, рекомендації щодо обмеження цукру й насичених жирів у харчуванні, сформульовані в Dietary Guidelines for Americans, повністю узгоджуються з отриманими результатами.

Автори підкреслюють, що дослідження має обмеження: дані були зібрані на основі самозвітів про харчування, що не завжди є точними через добові коливання. Крім того, оскільки це обсерваційне дослідження, воно не доводить причинно-наслідкового зв’язку, а лише вказує на статистичну асоціацію.

Стаття була цікавою?

Оцініть цю статтю!

Середній рейтинг 5 / 5. Кількість голосів: 2

Ще немає голосів. Будьте першими!

Дякуємо за відгук!

Підписуйтесь на нові статті!

Шкода, що стаття вам не сподобалась...

Дозвольте нам її покращити!

Розкажіть, будь ласка, що ми можемо виправити

Схожі статті

Залишити відповідь

Ходімо далі? Наступна стаття
Copy link