Сьогодні кулінарія — це ціла індустрія з блогами, відеоінструкціями та багатотомними кулінарними книжками. Проте готувати любили й наші предки — ще до появи писемності, ще до того, як хтось здогадався щось записати. Археологи знаходять сліди їжі, подібної до нашої, у найдавніших поселеннях: обвуглена каша на стінках кам’яного посуду, хлібоподібні вироби з пшениці в гробницях Стародавнього Єгипту, а також пиво з ферментованого хліба.
Але коли саме люди почали записувати рецепти? І які з них є найдавнішими з відомих нам?
Відповідь ховається в глиняних табличках однієї з найперших цивілізацій людства — Вавилону.
Що вважати рецептом у стародавньому світі?
У сучасному розумінні рецепт — це чіткий перелік інгредієнтів із кількостями, покрокова інструкція та іноді — навіть фото або відео. У давнину все було інакше. Як пояснює дослідниця стародавньої кулінарії Фаррел Монако (Університет Лестера) 1, те, що ми сьогодні називаємо «рецептом», з’явилось лише кілька століть тому. У давніх культурах інструкції з приготування їжі були дуже приблизними або взагалі передавались усно. Часто складно навіть визначити, чи описаний текст дійсно стосується їжі, чи йдеться про медичний засіб або ритуальний засіб.
Додаткові труднощі виникають через те, що деякі інгредієнти вже не існують, а деякі слова в стародавніх мовах неможливо точно перекласти. Це значно ускладнює завдання археологів, коли вони натрапляють на давні тексти.
Глиняні таблички, які чекали свого часу
На початку ХХ століття до Єльського університету (США) потрапили чотири глиняні таблички з Вавилону. Розміром приблизно з сучасний iPad mini, вони були написані клинописом і датувались приблизно 1730 роком до н.е. — періодом Старовавилонського царства.
Протягом десятиліть учені вважали, що ці тексти мають медичне або алхімічне призначення. Лише у 1945 році дослідниця Мері Гассі припустила, що таблички можуть містити кулінарні рецепти. Але її колеги не сприйняли це серйозно: надто вже незвично звучала така ідея. Тоді ще панувала думка, що писемна кулінарна традиція в ті часи була неможливою.
Тільки у 1980-х роках французький археолог Жан Боттеро підтвердив, що на табличках дійсно зображені рецепти. Щоправда, сам він вважав описані страви «неїстівними».

Джерело: Вавилонська колекція Єльського музею Пібоді, YBC 4644
Згодом група дослідників під керівництвом Ґойко Барʼямовича, асиріолога Єльського університету, зібрала міждисциплінарну команду для нової спроби дешифрувати ці рецепти. Завдання виявилось непростим: таблички були частково пошкоджені, а багато слів — незрозумілі. Деякі інгредієнти не вдалося точно ідентифікувати, але дослідники все ж змогли реконструювати приблизне меню вавилонської кухні.
Виявилося, що ці таблички описують різноманітні страви: бульйони, рагу, пиріг із м’ясом дрібної пташки, зелена пшениця, овочеві й м’ясні страви — загалом близько 25 рецептів. Одне з рагу, наприклад, містило м’ясо ягняти, цибулю, часник, перський шалот, молоко, сушені ячмінні коржі та дрібну сіль. А деякі рецепти містили інгредієнти, які можуть викликати шок у сучасного гурмана — на кшталт крові або приготованих гризунів.
Ось приклад однієї з інструкцій:
«Використовується м’ясо. Ти готуєш воду. Додаєш дрібнозернисту сіль, сушені ячмінні коржі, цибулю, перський шалот і молоко. Подрібнюєш та додаєш порей і часник».
Хоча стиль написання надзвичайно лаконічний, з досить загальними вказівками, смакова палітра страв має подібність до сучасної кухні Близького Сходу — особливо іракської.
Ці таблички — найдавніші з відомих письмових рецептів. І, що цікаво, після них немає жодного підтвердженого кулінарного тексту аж до значно пізніших періодів історії.
Ґойко Барʼямович зауважує, що рецепти впродовж більшої частини історії передавались переважно жінками, усно, в домашньому колі. Тому археологи довго не вірили, що в Месопотамії могли існувати письмові інструкції з приготування їжі.
Фаррел Монако додає, що дослідження таких давніх кулінарних текстів дає змогу краще зрозуміти, яке значення мала їжа в різні історичні епохи:
«Це створює прекрасний зв’язок між нами й тими, хто жив тисячі років тому».
Рецепти з Вавилону — це свідчення того, що прагнення готувати смачно та винахідливо — універсальне для людства. І хоча між нами й ними тисячоліття, деякі смаки, інгредієнти та ідеї напрочуд схожі.
Підписуйтесь на розсилку "Цікаві статті"
Кожної пʼятниці ми надсилатимемо вам нові цікаві статті за тиждень у вашу поштову скриньку. Відписатися можна будь-коли. Наш контент на 100% безплатний.
Обсудити статтю на форумі