Фізики з Корнельського університету (США) виявили ефективний спосіб зменшити сльозогінний ефект при нарізанні цибулі — і для цього не потрібні жодні спеціальні гаджети чи хитрощі. Все залежить від гостроти ножа та швидкості різання.
Під час нарізання цибулі пошкоджуються її клітини, що призводить до утворення і вивільнення леткої хімічної сполуки — пропантіал-S-оксиду. Саме цей аерозоль подразнює слизову оболонку очей, викликаючи сльози. 1
Команда дослідників на чолі з біомеханіком Цзюанем Ву проаналізувала, як саме відбувається цей процес, використовуючи мініатюрну гільйотину, високошвидкісну камеру та сенсори для виявлення й вимірювання крапель, які вивільняються при розрізанні.
Гострий ніж — менше сліз
За словами фізика Сунхвана Чона, один із ключових висновків дослідження полягає в тому, що “швидкість викиду аерозолю значно перевищує швидкість руху леза”. Тобто не сам поріз, а те, що слідує за ним — миттєвий викид крапель і повільне просочування соків — є головними чинниками подразнення очей.
Результати показали:
- Тупі ножі потребують більше зусиль для розрізання, через що у клітинному соку накопичується тиск. У результаті відбувається різкіший та інтенсивніший викид аерозолю.
- Різкі, швидкі рухи з тупим ножем утворюють найпотужніший туман з крапель, які здатні розлітатися зі швидкістю до 40 м/с (близько 144 км/год).
- Гострі ножі та повільне нарізання призводять до меншої кількості крапель і зменшують ризик їх потрапляння в очі.
А що з охолодженням цибулі?
Популярна порада — охолодити цибулю перед нарізанням, мовляв, це зменшує кількість подразників. Проте дослідження показало, що температура майже не впливає на кількість аерозолю. Ба більше — охолоджена цибуля у деяких випадках сприяє навіть більшому утворенню крапель.
Тож, замість вигадливих рішень, найкращий спосіб уникнути сліз на кухні — користуватися гострим ножем і не поспішати.
Все найцікавіше за тиждень?
Щопʼятниці отримуйте найцікавіші статті за тиждень на ваш імейл.
Хоче сповіщення ЩОДНЯ? Тоді вам на ТГ-канал DAY TODAY (цікаве 🌍)

