Як п’яні мавпи могли допомогти людству еволюціонувати

Як п’яні мавпи могли допомогти людству еволюціонувати

Учені запропонували новий термін — «scrumping» — для опису звички африканських мавп поїдати перестиглі плоди, що впали на землю і забродили. Ця звичка, ймовірно, відіграла ключову роль в еволюції здатності людей перетравлювати алкоголь. Дослідження, очолюване антропологами з Дартмутського коледжу та університету Сент-Ендрюс, пропонує новий погляд на те, як спільні предки людини й африканських мавп пристосувались до життя — і до алкоголю. 1 2

“Scrumping” (від середньовічного німецького schrimpen, що означає “зморщений”, тобто перестиглий фрукт) — це звичка мавп збирати перестиглі фрукти, що впали з дерев. У Великій Британії (або, якщо точніше Обʼєднаному королівстві) слово scrumpy позначає традиційний нефільтрований сидр із високим вмістом алкоголю — логічний культурний відгомін подібної поведінки.

До цього часу поведінка, яка насправді може мати серйозні еволюційні наслідки, у наукових спостереженнях не виокремлювалась. Вона просто вважалась поїданням фруктів. Але дослідники стверджують: якщо ми не розрізняємо, де саме й у якому стані ці фрукти їдять тварини — у кроні чи на землі, свіжими чи такими, що вже забродили — ми пропускаємо важливу частину історії.

× приховати рекламу

Еволюційна перевага алкоголю

Ще у 2015 році генетики виявили, що предки африканських мавп і людей зазнали мутації, яка у 40 разів підвищила ефективність ферменту, що розщеплює етанол. Це могло бути пов’язано саме з уживанням забродивших фруктів, тобто — алкоголю, який природно виникав у перестиглих плодах.

Новий аналіз свідчить: шимпанзе, горили та інші африканські мавпи регулярно “скрамплять”, тоді як орангутанги — ні. І це узгоджується з тим, що в орангутангів відповідний фермент працює набагато менш ефективно.

Учені вважають, що здатність метаболізувати алкоголь дала африканським мавпам перевагу — вони могли безпечно споживати плоди з землі, не конкуруючи з іншими тваринами за нестиглі плоди в деревах і зменшуючи ризик травм від падіння з висоти. Це важливо, бо дослідження 2023 року вказує, що падіння з дерев мали настільки фатальні наслідки для великих приматів, що буквально формували нашу анатомію.

Оцінки дослідників вказують, що шимпанзе можуть з’їдати понад 4,5 кг фруктів щодня. Це означає, що тварини регулярно споживають невеликі дози алкоголю — не просто випадково, а як стабільну частину раціону.

Цей постійний низький рівень споживання етанолу міг бути важливим фактором в еволюції людини. Наступним кроком дослідники вважають точне вимірювання рівнів бродіння в плодах на деревах і на землі.

Крім того, дослідники планують вивчити соціальні аспекти спільного поїдання ферментованих плодів. “Одна з характерних рис нашого ставлення до алкоголю — це його соціальний характер”, — каже Кетрін Гобайтер із університету Сент-Ендрюс. “Ми п’ємо разом — за столом, у барі, на святі. Ймовірно, це глибше вкорінено в нашій еволюції, ніж ми уявляли”.

Учені сподіваються, що термін “scrumping” (скрампінг) приживеться у науковій спільноті. “Як і терміни ‘симбіоз’ чи ‘мем’, він може стати корисним інструментом мислення.

Стаття була цікавою?

Оцініть цю статтю!

Середній рейтинг 5 / 5. Кількість голосів: 2

Ще немає голосів. Будьте першими!

Дякуємо за відгук!

Підписуйтесь на нові статті!

Шкода, що стаття вам не сподобалась...

Дозвольте нам її покращити!

Розкажіть, будь ласка, що ми можемо виправити

Дайджест публікацій за тиждень

Щопʼятниці отримуйте найцікавіші статті за тиждень на ваш імейл.

😲 Бонус! PDF-добірка «Найдивніші свята року».

  1. http://dx.doi.org/10.1093/biosci/biaf102
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2025/08/250801020109.htm

Схожі статті

Copy link