Найдавніші рецепти світу: що готували в Вавилоні майже 4 тисячі років тому?

Найдавніші рецепти світу: що готували в Вавилоні майже 4 тисячі років тому?

Сьогодні кулінарія — це ціла індустрія з блогами, відеоінструкціями та багатотомними кулінарними книжками. Проте готувати любили й наші предки — ще до появи писемності, ще до того, як хтось здогадався щось записати. Археологи знаходять сліди їжі, подібної до нашої, у найдавніших поселеннях: обвуглена каша на стінках кам’яного посуду, хлібоподібні вироби з пшениці в гробницях Стародавнього Єгипту, а також пиво з ферментованого хліба.

Але коли саме люди почали записувати рецепти? І які з них є найдавнішими з відомих нам?

Відповідь ховається в глиняних табличках однієї з найперших цивілізацій людства — Вавилону.


Що вважати рецептом у стародавньому світі?

У сучасному розумінні рецепт — це чіткий перелік інгредієнтів із кількостями, покрокова інструкція та іноді — навіть фото або відео. У давнину все було інакше. Як пояснює дослідниця стародавньої кулінарії Фаррел Монако (Університет Лестера) 1, те, що ми сьогодні називаємо «рецептом», з’явилось лише кілька століть тому. У давніх культурах інструкції з приготування їжі були дуже приблизними або взагалі передавались усно. Часто складно навіть визначити, чи описаний текст дійсно стосується їжі, чи йдеться про медичний засіб або ритуальний засіб.

Додаткові труднощі виникають через те, що деякі інгредієнти вже не існують, а деякі слова в стародавніх мовах неможливо точно перекласти. Це значно ускладнює завдання археологів, коли вони натрапляють на давні тексти.

Глиняні таблички, які чекали свого часу

На початку ХХ століття до Єльського університету (США) потрапили чотири глиняні таблички з Вавилону. Розміром приблизно з сучасний iPad mini, вони були написані клинописом і датувались приблизно 1730 роком до н.е. — періодом Старовавилонського царства.

Протягом десятиліть учені вважали, що ці тексти мають медичне або алхімічне призначення. Лише у 1945 році дослідниця Мері Гассі припустила, що таблички можуть містити кулінарні рецепти. Але її колеги не сприйняли це серйозно: надто вже незвично звучала така ідея. Тоді ще панувала думка, що писемна кулінарна традиція в ті часи була неможливою.

Тільки у 1980-х роках французький археолог Жан Боттеро підтвердив, що на табличках дійсно зображені рецепти. Щоправда, сам він вважав описані страви «неїстівними».

Одна з глиняних табличок з Єльської вавилонської колекції.
Джерело: Вавилонська колекція Єльського музею Пібоді, YBC 4644

Згодом група дослідників під керівництвом Ґойко Барʼямовича, асиріолога Єльського університету, зібрала міждисциплінарну команду для нової спроби дешифрувати ці рецепти. Завдання виявилось непростим: таблички були частково пошкоджені, а багато слів — незрозумілі. Деякі інгредієнти не вдалося точно ідентифікувати, але дослідники все ж змогли реконструювати приблизне меню вавилонської кухні.

Виявилося, що ці таблички описують різноманітні страви: бульйони, рагу, пиріг із м’ясом дрібної пташки, зелена пшениця, овочеві й м’ясні страви — загалом близько 25 рецептів. Одне з рагу, наприклад, містило м’ясо ягняти, цибулю, часник, перський шалот, молоко, сушені ячмінні коржі та дрібну сіль. А деякі рецепти містили інгредієнти, які можуть викликати шок у сучасного гурмана — на кшталт крові або приготованих гризунів.

Ось приклад однієї з інструкцій:

«Використовується м’ясо. Ти готуєш воду. Додаєш дрібнозернисту сіль, сушені ячмінні коржі, цибулю, перський шалот і молоко. Подрібнюєш та додаєш порей і часник».

Хоча стиль написання надзвичайно лаконічний, з досить загальними вказівками, смакова палітра страв має подібність до сучасної кухні Близького Сходу — особливо іракської.

Ці таблички — найдавніші з відомих письмових рецептів. І, що цікаво, після них немає жодного підтвердженого кулінарного тексту аж до значно пізніших періодів історії.

Ґойко Барʼямович зауважує, що рецепти впродовж більшої частини історії передавались переважно жінками, усно, в домашньому колі. Тому археологи довго не вірили, що в Месопотамії могли існувати письмові інструкції з приготування їжі.

Фаррел Монако додає, що дослідження таких давніх кулінарних текстів дає змогу краще зрозуміти, яке значення мала їжа в різні історичні епохи:

«Це створює прекрасний зв’язок між нами й тими, хто жив тисячі років тому».

Рецепти з Вавилону — це свідчення того, що прагнення готувати смачно та винахідливо — універсальне для людства. І хоча між нами й ними тисячоліття, деякі смаки, інгредієнти та ідеї напрочуд схожі.

Стаття була цікавою?

Оцініть цю статтю!

Середній рейтинг 0 / 5. Кількість голосів: 0

Ще немає голосів. Будьте першими!

Дякуємо за відгук!

Підписуйтесь на нові статті!

Шкода, що стаття вам не сподобалась...

Дозвольте нам її покращити!

Розкажіть, будь ласка, що ми можемо виправити

  1. https://tavolamediterranea.com/2020/12/05/about-us/

Схожі статті

Обсудити статтю на форумі

Ходімо далі? Наступна стаття
Copy link